» » » Ureditev kuhinje ob kotno okno

Ureditev kuhinje ob kotno okno

Zraven vseh dosedanjih prispevkov, je tokrat v nadaljevanju, predstavljena še ideja za ureditev kuhinje v prostor, ki ga po levi obdaja kotno okno ter na desni, izhod na zunanjo teraso.

Takšen ambient kuhinje postaja v zadnji letih še posebej popularen predvsem pri novogradnjah, obenem pa tudi pri prenovah nekaterih starejših kuhinj, še največkrat pa se bomo z ogromno steklenimi okenskimi in vratnimi površinami srečali preprosto tam, kjer si lastniki želijo urediti npr. direkten izhod iz kuhinje na zunanjo teraso ali, v kuhinjskih prostorih, kjer je preprosto želja po čim več virih naravne svetlobe.

Od tod so tudi prišla v uporabo vse bolj zaželena kotna okna.

.

svetla kuhinja
Svetla kuhinja s kotnim oknom na levi.

.

Na levi strani kuhinjskega prostora se, kot že rečeno, zunanje stene kuhinje, zaključujejo s kotnim oknom, ki omogoča širok pogled na okolico hiše, za dodaten vir naravne svetlobe, pa so na desni strani kuhinje, montirana še izhodna vrata na zunanjo teraso.

Kuhinja je zato postavljena pred in za ta vrata tik ob zidno steno.

V sprednjem delu sestavlja kuhinjo ličen in globok servirni pult, ki je hkrati, v notranjem delu, uporabljen za vgradnjo enojnega pomivalnika, v hrbtnem delu pa je zidna stena kuhinje v celoti izkoriščena s spodnjim kuhinjskim nizom ter kotnim nadaljevanjem tudi po zidni steni levo od kotnega okna.

Od tod naprej sta kuhinjska elementa tudi nekoliko povišana in uporabna za vgradnjo hladilnika ter vgradne pečice v stojno višino.

Kot kontrast svetlemu prostoru, belim stenam in svetlim keramičnim tlom, je za kuhinjske elemente uporabljen temnejši lesni vzorec, ličnice predalov in elementov pa so obdelane v visokem sijaju.

Vsi predali vključujejo mehko zapiranje, kuhinjska plošča pa je predvidena klasično na zidno kuhinjsko steno, v sredino kuhinjskega pulta, zato, da imamo iz obeh strani dovolj prostora za pripravo jedi.

Pogled proti višjim kuhinjskim elementom iz notranje strani kuhinje, je prikazan spodaj:

.

ureditev kuhinje
Pogled iz notranje strani med obema kuhinjskima nizoma.

.

Kuhinjski predali so opremljeni s srebrnimi, aluminijastimi ročaji, izvlečni pa so, za hiter dostop do njihove vsebine, montirani v korpuse pod gospodinjske aparate (vgradna pečica, kuhalna plošča,…)

Skrajno desno je dodaten, širši, izvlečni predal postavljen tudi v kotni korpus ob izhodu na teraso.

Kuhinjska napa je stenska in moderna, sama kuhinjska obloga pa je v krajšem delu zidne stene, iz belega, motnega stekla.

Podnožna maska je v barvi lesnega vzorca, globok kuhinjski pult pa tudi iz zunanje strani omogoča normalno uporabo in lahko služi tudi kot servirno jedilna miza.

S kotno notranjostjo je v celoti izkoriščen tudi prostor pod kotnim oknom.

Podrobnejšo predstavitev in opis posameznih elementov, ki se največkrat uporabljajo pri urejanju in opremljanju kuhinj, si lahko ogledate še v prispevku, na povezavi.