» » » Oprema kuhinje – predstavitev posameznih kuhinjskih elementov za moderno kuhinjo

Oprema kuhinje – predstavitev posameznih kuhinjskih elementov za moderno kuhinjo

Glede na to, da so v naših nasvetih za kuhinje, v večini primerov prikazane rešitve in ideje za celovito opremljanje in celovito razporeditev kuhinjskih elementov po prostoru, je tokratni naš prispevek, namenjen tistim, ki jih bolj zanima sama oprema kuhinje.

.

*******

.

Kakovostna oprema kuhinje v prvi vrsti vpliva predvsem na funkcionalno izrabo prostora ter seveda tudi na praktično izrabo posameznih kuhinjskih elementov. Glede na to, kako hitro pa se sama oprema kuhinje, spreminja tudi po svojih zmogljivostih in načinih njenega upravljanja, pa različna kuhinjska oprema vpliva tudi na izbran stil in estetiko kuhinje same.

Tako je moderna kuhinjska oprema bolj primerna za trendovske in sodobne kuhinje, nekatera oprema bolj sodi v klasične in tipske kuhinjske sestave, ponekod pa bomo ravno s pogumno kombinacijo moderne opreme in klasičnih elementov, dosegli želen atraktiven izgled in vizualni, estetski učinek.

Med del sodobne kuhinjske opreme, v zadnjih letih, seveda sodijo kuhinjski predali in ličnice le teh, ki se odpirajo s pomočjo motorjev in elektrike. Delovanje takšnega kuhinjskega, visečega predala, z upravljanjem odpiranja in zapiranja, s pomočjo elektrike, je prikazano na spodnjem videu, sicer pa boste tisti, ki vas podrobneje zanima upravljanje motorjev, resnično koristne nasvete na to temo, našli na spletni strani slovenske družbe Polabs, ki se ukvarja z izdelavo krmilnikov za tovrstne, koračne motorje. Njihova spletna stran je v angleškem jeziku.

.

.

Sicer je delovanje visečih kuhinjskih predalov s pritiskom na zlahka dostopne gumbe, prikazano tudi na spodnji sliki:

.

oprema kuhinje

.

Mehanski sistemi upravljanja s kuhinjskimi predali, po drugi strani, omogočajo takšne predale, ki ne potrebujejo ročajev. Te odpremo ali zapremo z zamahom ali rahlim potiskom.

K sodobni opremi danes v večini primerov, sodijo tudi blažilci, ki zagotavljajo tiho in enakomerno zapiranje kuhinjskih predalov. Njihova osnovna funkcija je poskrbeti, da se predali ne glede na silo ali težo, zapirajo in odpirajo brez rožljanja in ropota.

Nadalje, med sodobno in trendovsko opremo kuhinje spadajo tudi tako imenovani pametni predali, ki so razviti predvsem za to, da z njimi z lahkoto upravljamo tudi, ko imamo obe roki polno zasedeni.

Spodnja slika prikazuje upravljanje s takšnim predalom:

.

odpiranje spodnjega kuhinjskega predala
Odpiranje spodnjega kuhinjskega predala z dotikom s kolenom.

.

Med ostalo sodobno kuhinjsko opremo spadajo še:

  • notranji skriti kuhinjski predali (predal v predalu)
  • raznovrstne možnosti razporeditve pribora z različnimi kuhinjskimi vgradnimi vložki)
  • nizke omare z nevidnimi predali (slika spodaj):

.

nizke kuhinjske omarice

.

  • držala za krožnike, za večji red in čistočo
  • kotne omarice z izvlečnimi ledvičkami (slika spodaj):

.

kotna omarica z ledvičko

.

  • kotne omarice z izvlečnimi mrežami (slika spodaj):

.

kotna omara z izvlečno mrežo

.

  • krajni kuhinjski elementi z mrežami (slika spodaj):

.

krajni kuhinjski element

.

  • raznovrstne izvlečne in skrite vtičnice, s katerimi prihranimo prostor na sami delovni površini:

.

oprema kuhinje

.

  • steklena dna z razsvetljavo v zgornjih omaricah za boljšo vidljivost:

.

stekleno dno

.

  • ter raznovrstne svetlobne police:

.

svetlobna polica

.

Za tiste, ki jih še podrobneje zanima oprema kuhinje, priporočamo tudi ogled prispevka z nasveti za nakup kuhinje po elementih ter predstavitev standardnih mer za posamezne kuhinjske elemente.