» » » Zidane kuhinje, obdelane z masivnim lesom

Zidane kuhinje, obdelane z masivnim lesom

Zidane kuhinje, bolj od vseh ostalih klasičnih kuhinj, odražajo osebnost njihovih lastnikov. Ta osebnost se ustvarja od začetka projektiranja, pa vse do končne izvedbe kuhinje.

Od vsega začetka se pri izdelavi zidane kuhinje priporoča tesno sodelovanje med proizvajalcem in bodočim uporabnikom. Za razliko od vseh ostalih kuhinj, namreč zidane kuhinje predstavljajo zdaleč najbolj trajno rešitev. Da bo tudi zadovoljstvo trajno, je zato tesna komunikacija zelo pomembna.

Prva in najvažnejša faza pri izdelavi zidanih kuhinj je njeno projektiranje in oblikovanje.

zidane kuhinje
Primer ureditve kota zidane kuhinje.

Vse zidane kuhinje so unikat

Osnovne karakteristike, ki jih upoštevamo pri izdelavi zidane kuhinje, so:

  • uporabljamo klasično zidanje,
  • uporabljamo naravne in ekološke materiale,
  • pozornost dajemo na detajle.

Sicer je na trgu danes tudi za zidane kuhinje, mogoče dobiti en kup “nadomestkov”, pri katerih je osnova izdelana iz tovarniško predpripravljenih lesenih elementov, a je za razliko od takšnih, samo klasično zidanje tisto, ki dejansko lahko izkoristi celoten prostor kuhinjskega prostora.

Klasično zidanje tudi daje zidanim kuhinjam poseben pečat, potrebno kakovost in masivnost.

Za izdelavo zidane konstrukcije kuhinje se praviloma uporabi siporex, debeline 7 do 10 cm.

Z uporabo masivnega lesa (še posebej hrasta in bukve), naravnega kamna in keramike, damo zidani kuhinji potrebno trdnost in kvaliteto.

Za zaščito ter barvanje lesa in impregnacijo kamna se uporablja ekološko sprejemljive barve in premaze.

Primer kotne zidane kuhinje

Na sliki spodaj predstavljamo primer zidane kuhinje v kot. Spodnji kuhinjski elementi so ločeni z zidovi, ki so finalno obdelani s keramiko. Za lesni del kuhinje smo uporabili bukev in hrast.

Keramičnemu hrbtnemu delu smo uskladili tudi vezne zidne elemente v spodnjem delu kuhinje. Za odlaganje začimb smo dodatno vgradili zidno polico, ki smo jo poudarili z manjšim, mozaičnim keramičnim dekorjem.

zidane kuhinje
Pogled na kuhinjo skozi vhodna vrata.

Za obod zidne konstrukcije smo uporabili barvno in estetsko ujemajočo se keramiko z lesnim delom.

zidane kuhinje
Kuhinjski delovni pult iz naravnega kamna se ujema z okenskimi policami.

Za zidane kuhinje se za delovno ploščo lahko uporabi različen material. Še najpogosteje se stranke odločajo za keramiko, imitacije kamnov (kerrock) ali, dražji, naravni kamen.

Les, uporabljen za ličnice predalov, kuhinjske police in regale je lahko naraven ali umetno postaran. Ker že same po sebi zaradi pozidave, zidane kuhinje dajejo klasičen vtis kuhinje, se za barvo lesa priporočajo naravne barve in naravni odtenki lesa.

K tem se lepo podajo tudi naravne barve delovne plošče.

zidane kuhinje
Tudi zidane kuhinje brez težav opremimo z izvlečnimi predali in sodobnimi gospodinjskimi aparati.

Med barvami standardno uporabljanih gospodinjskih aparatov k zidani kuhinji, se uporabljajo črna, bela in kromirana. Barve in izgled ročajev na elementih prilagodimo lesu in aparatom.

zidane kuhinje
Zgornji kuhinjski element s policami ter stekleno spodnjo stranico.

Posamezne kuhinjske elemente zidane kuhinje si lahko omislite v modernejši izvedbi, sicer pa se po večini ljudje v zidanih kuhinjah odločajo za klasično, masivno izdelavo elementov. Nekatere izmed njih, opremijo s steklenimi policami in dodatno osvetlitvijo s senzorskimi lučmi.

Klasiko v zidani kuhinji bodo poudarili drobni leseni elementi, z izvlečnimi predalčki in odprtimi policami – ter skrbno izdelanimi zaključnimi letvicami.

zidane kuhinje
Element s policami in predali.

Podobno kot pri ostalih kuhinjah, tudi pri zidanih, poskrbimo za zakritje cevi odvodnega zraka kuhinjske nape. Kuhinjska napa (slika spodaj) je vgrajena v unikatno izdelan lesni kuhinjski element, ki spremlja celoten izgled kuhinje.

zidane kuhinje
Vgrajena napa nad kuhalno ploščo.

Z vgrajenimi svetili osvetlimo površine, ki jih želimo poudariti, prav tako pa z njimi poskrbimo za dodatno osvetlitev delovne površine.

zidane kuhinje
Zidana okrasna polička, obdelana s keramiko, služi kot priročna odlagalna površina za posodice z začimbami.

Upamo, da vam je predstavljen primer zidane kuhinje všeč. V kolikor se zanimate za podobne, bomo veseli pogovora z vami, sicer pa se nam lahko oglasite preko kontaktnega obrazca spodaj ali po elektronski pošti.