» » Zunanja igrala (za igro na prostem)

Zunanja igrala (za igro na prostem)

zunanja igralaZunanja igrala so namenjena otrokom, v želji, da na njih kvalitetno preživljajo prosti čas v naravi. Žal se življenje otrok in njihovih staršev odvija v naglici in v preobilici dejavnosti, zato igrala na igriščih in v parkih, pogosto samevajo.

Mnogi proizvajalci otroških igral, zato razvijajo vedno nove ideje in modele, da bi otroke k igri pritegnili v naravo in na sveži zrak. V nadaljevanju vam predstavljamo najbolj priljubljena, varna in tehnično dovršena zunanja igrala za otroke.

Danes se otroška igrala ločijo na zunanja igrala, notranja otroška igrala, urbana igrala za javne površine, specifična igrala za otroška in športna igrišča, namenska igrala, kombinirana igrala in drugo.

Tistim, ki se zanimate za zunanja igrala za javne površine, priporočamo ogled prispevka na povezavi. V njem so predstavljeni trije primeri, po katerih igralih je v Sloveniji največ zanimanja. Urbana igrala, ki vključujejo plezalno steno, delno ali v celoti integrirano sodobno tehnologijo (merilce, senzorje, led osvetljenost igral,…) in večnamenska igrala s tobogani, so očitno najbolj v trendu.

 

.

Za podroben opis, izberite področje zunanjih igral:

..

>> Gugalnice <<

>> Plezala <<

>> Zunanja igrala za vadbo in fitnes <<

>> Plezalne stene <<

 

.

Gugalnice Kreal

Gugalnice so najpogostejša zunanja igrala za otroke, ki nudijo obilo varne zabave in hkrati poskrbijo za športno aktivnost. Razne modele gugalnic lahko postavimo na neizkoriščene zunanje javne površine, vse več staršev pa se odloča tudi za igrala na domačem vrtu.

Tako domača zunanja igrala, kot javna igrala, so narejena iz različnih materialov, so različnih velikosti, barv in tudi različnih cenovnih razredov.

Preden se odločimo za nakup, moramo vsekakor prej pogledati ponudbo in se pogovoriti z proizvajalcem.

Seveda je razlika, ali se odločate za nakup igral, ki bodo postavljena v parku, ali bodo igrala namenjena igri otrok na domačem dvorišču.

Pogosto se gugalnice kombinirajo z drugimi otroškimi igrali. Otroci imajo najraje kombinacijo gugalnice in tobogana, ki sta nameščena na otroški hiški na višini.

Teren za postavitev igral mora biti na ravni, pregledni in kompaktni površini, kajti samo tako bo otroška igra brezskrbna in varna. Otroci naj bodo na igralih ves čas pod nadzorom staršev, saj lahko živahna igra hitro privede do nesreče.

Dvojna gugalnica Kreal

Pri izbiri gugalnice za naše otroke, moramo biti izredno skrbni pri izbiri materiala. Prva misel mora biti varnost otrok, zato se vedno odločajmo za izdelke vrhunske kakovosti.

dvojna gugalnicaDvojna gugalnica je idealna izbira za družine z več otroki, saj tako preprečimo slabo voljo in prepire, ko se želijo vsi naenkrat gugati.

Gugalnica je izdelana iz trdnih, odpornih, ter vzdržljivih materialov in so okrepljeni z mehanizmi, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo.

Glavni material je aluminij, zato gugalnica ne rjavi in je odporna na vremenske in temperaturne spremembe.

Za sedeže na gugalnici lahko prav tako izbiramo med različnimi materiali. Običajno je to sibirski les ali macesen, polietilen in PVC.

Gugalnica Kreal je opremljena z dvema gugalnima mestoma. Zaradi izredno vzdržljivih materialov, ne potrebuje posebnega vzdrževanja, zato je primerna za postavitev na zunanjih površinah, ki so namenjene igri otrok.

trikrako plezalno ogrodjeTrikrako plezalo

Trikrako plezalo je namenjeno za zunanjo uporabo in je narejeno iz aluminija, stranski del za plezanje pa je povezan z prepletenimi vrvmi perlon z jekleno sredico.

Plezalo je oblikovano tako, da otrokom omogoča prvinski način gibanja in premikanja. Skozi igro na takšnem spretnostnem igralu, otroci razvijajo občutek za koordinacijo, razvijajo fizično moč in gibljivost. Fizična dejavnost na prostem krepi otrokov spomin in koncentracijo, hkrati pa krepi njegov imunski sistem.

Sedemdelno plezalno ogrodje

Ogrodje sedemdelnega plezala je narejeno iz trpežnega aluminija v merah 2m x 9m x H2,5m.

Plezalno igralo je namenjeno za zunanjo rekreacijo, za krepitev motorike in ravnotežja.

Plezanje na igralih omogoča otrokom učenje in razvoj na sproščen način, preko igre in na svežem zraku.

Zunanja igrala na  kreativnih prostorih

Kreativni prostori nudijo možnost oblikovanja trajne točke na prostem, kjer se lahko družijo različne interesne skupine. Uporabljajo se za igro otrok, za zabavo, rekreacijo in medgeneracijsko druženje.

Kreativni prostori zajemajo zunanja igrala za otroke, plezalne stene, fitnes na prostem in zunanje pohištvo.

Vsi elementi  so pomemben  del odprtih javnih prostorov in prispevajo k kakovosti urbanih središč. Vsaka konstrukcija, ki je postavljena v park ali na otroško igrišče, je skrbno načrtovana in upošteva okolje, v katerega je postavljena.

Vse konstrukcije na kreativnih točkah so prilagojene okolju in so sestavljene iz elementov, ki omogočajo prilagoditev raznim potrebam.

Materiali, iz katerih so izdelana igrala,  so odporni na zunanje vplive, vsa igrala so sodobna in varna za igro, zasnovana so v tesnem sodelovanju s strokovnjaki.

 Zunanje igralo spust + pajek

spust pajekIgralo spust + pajek je izdelano iz aluminija in lesa. Leseni del konstrukcije je lahko iz sibirskega ali slovenskega macesna, hrasta ali akacije.

Konstrukcijo povezujejo prepletene vrvi perlon z jekleno sredico. Iz majhne ploščadi je speljan tobogan, ki še popestri otroško igro. Mere konstrukcije so 3,5 m x 3 m x H 2,1 m.

 

Vaje za ravnotežje

Igralo, na katerem otroci izvajajo vaje za ravnotežje, je izdelano iz aluminija, jekla z zaščito in lesenih delov. Uporabljen je slovenski in sibirski macesen, hrast ali akacija.

poligonVaje na otroškem igralu za ravnotežje so izredno pomembne, saj z njimi otrok razvije občutek za ravnotežje in za koordinacijo.

Otroško igralo Poligon

Igralo poligon je narejeno iz aluminija in jekla z zaščito, sedeži so iz hrasta, akacije ali macesna. Namenjeni so za zabavo in za urjenje motoričnih sposobnosti.

Ko se odločamo za nakup zunanjega igrala za našega otroka, se moramo prej prepričati, ali je igralo razvojno ustrezno. To pomeni, da otroka usmerimo na igralo, ki je primerno za njegova leta in sposobnosti. Posebej moramo biti pozorni na oprijemala na igralih, da niso postavljena preveč narazen in jih otrok ne more doseči.

Vsa zunanja in notranja igrala morajo ustrezati strogim varnostnim standardom. To pomeni predvsem to, da je konstrukcija varna, da se otrok v igralu ne more zagozditi, da so izpostavljeni deli zaobljeni in da se vrvi ne zažirajo v roke. Materiali ne smejo biti vnetljivi ali kako drugače škodljivi za zdravje.

Konstrukcija Valovanje

konstrukcija valovanjeZunanje igralo, ki ponazarja valovanje, je narejeno iz varnih in trpežnih materialov. Kombinacija aluminija in lesa, pričara praktično konstrukcijo, ki je namenjena otrokom, za krepitev telesne kondicije in motorike skozi igro.

Vsako otroško igralo je narejeno tako, da otrok na njem uživa in njegov cilj je vedno samo igra. Starši pa imamo nalogo, da ga na igralih nadzorujemo in mu pokažemo vaje, ki mu bodo pomagale razvijati sposobnosti, kot so ravnotežje in koordinacija.

Koordinacija pri otroku se razvija na tistih igralih, kjer morajo obvladovati svoje telo v prostoru in času. Za uporabo igral otrok potrebuje gibalno inteligenco, kar pomeni, da mora vedeti kdaj počepniti, vstati, se plaziti ali plezati.

Na igralu valovanje, mora otrok stopati po lesenih stopnicah, ki so postavljene horizontalno in so gibljive. Ves čas se mora držati za ograjo in loviti ravnotežje.

Horizontalna lestev

horizontalno valovanjeHorizontalna lestev je  med otroci izredno priljubljena, saj lahko na njej preizkušajo spretnosti v plezanju, ohranjanju ravnotežja in hkrati preizkušajo svoje motorične sposobnosti. Narejena je iz aluminija z merami 0,9 m x 1,6 m x H 0,36 m.

Zunanja igrala pogosto vključujejo horizontalno lestev, ki se lepo vključuje med ostala igrala, ki so namenjena učenju otrok skozi igro. (A) 

Plezalne stene za otroke

Gugalnice so med otroci najbolj priljubljeno igralo, a v zadnjem času na igriščih in parkih opazimo tudi mnoga druga igrala. Vsa so namenjena igri otrok in hkrati omogočajo razvoj motorike, koordinacije, ravnotežja,moči in tudi krepitvi socialnih veščin.

plezalna stenaPlezalna stena za otroke je vse pogosteje prisotna med zunanjimi igrali. Otroci se mnogih veščin naučijo skozi igro in plezanje je med vsemi najljubša rekreacija. (B)

Vsak otrok, če ima možnost, bo nekam plezal. Za njegovo varnost je seveda bolje, da pleza na zavarovano in varno konstrukcijo plezalne stene, kot pa da pleza po drevesih ali celo po kakšnem zidu.

Plezalna stena Kreal Eclimber

Plezalna stena Kreal Eclimber je edinstvena plezalna stena, ki ima nameščen sistem, ki omogoča povezavo med steno in mobilnim telefonom.

Namenjena je za plezanje za zabavo ali resen trening, primerna je tudi za otroke. Idealna je za merjenje in primerjanje  rezultatov treninga. Aplikacija omogoča tudi izbiro več smeri in nam z LED lučkami osvetli oprimke v steni.