» » » Garderobna soba po naročilu in merah prostora

Garderobna soba po naročilu in merah prostora

Garderobna soba je prostor v stanovanju, ki ga v celoti namenimo organiziranemu in preglednemu pospravljanju zgolj garderobe za enega ali več uporabnikov. K nam opremljanje garderobnih sob prihaja iz Združenih držav Amerike, od koder jih poznamo pod izrazom “walk in” sobe.

V bistvu je garderobna soba, ločen garderobni prostor, ki se najpogosteje nahaja v soseščini spalnic, otroških sob, v zgornjih etažah stanovanjskih hiš in mansard.

Odvisno od razporeditve prostora je garderobna soba v modernejših stanovanjih in hišah, zasnovana in predvidena že vnaprej, pri prenovah stanovanj in interierja pa si jo marsikatera družina omisli naknadno, po tem, ko se prostor v določenih prostorih zaradi npr. odselitve družinskega člana, sprosti. Garderobne sobe so postale v glavnem popularne zaradi vgradnih omar, s pomočjo katerih se garderobne sobe tudi največkrat opremijo in pa tudi zaradi omar, izdelanih do stropa, ki razdelijo nek prostor na dva dela (od katerega en postane garderobni).

V primerih v nadaljevanju, prikazujemo nekaj postavitev klasičnih in modernih garderobnih sob, s katerimi smo popolnoma izkoristili prostor za garderobo, štiri dodatne primere izdelave garderobnih sob pa smo predstavili tudi v prispevku z naslovom 4 primeri izdelanih garderobnih sob.

.

Manjša garderobna soba pod poševnim stropom (mansarda)

.

Glede na to, da se garderobna soba v mansardi najpogosteje želi urediti pod poševnimi stropi, je logično, da bomo morali interier (omare, komode, obešalne police in ostalo) v garderobni sobi, nekoliko podrediti prostorskim omejitvam.

Na spodnji sliki je najprej prikazana garderobna soba v ozki prostorski niši, omarni korpusi na njej pa prikazujejo, kako se tudi majhna prostorska niša lahko izkoristi za garderobne predale in police.

.

garderobna soba
Manjša garderobna soba v prostorski niši pod poševnim stropom.

.

Nižji izvlečni predali so v tem primeru postavljeni ob nižjo, hrbtno steno, kotno na njih pa je izdelan večji omarni korpus z odprtimi policami za odlaganje večje garderobe.

Uporabljen material je navadna bela iverica, povsem v kotni del garderobne sobe pa je postavljen večji omarni korpus s klasično obešalno palico za shranjevanje večjih zimskih plaščev.

Izvlečni predali na nižji komodi se razlikujejo po višini, vsi pa delujejo na poteg in mehko (neslišno) zapiranje. Prehod v garderobno sobo je urejen preko manjše, klasične odprtine 90 x 200 cm z drsnimi vrati, ki drsijo ob zunanji steni same sobe.

Omarne vertikale na desni so v tem primeru dve, sicer pa se za manjše prostorske niše, stranke pogosto odločajo za manj vertikal in širše police. Prednost takšne ureditve je v tem, da na ta način pospravimo preprosto več garderobe v manjši prostor.

.

Izdelana majhna garderobna soba na hodniku

.

Spodnja slika prikazuje še manjšo odprtino, ki je tako kot v zgornjem primeru, prehodna skozi drsna vrata (le, da v tem primeru, le ta, drsijo po zadnji steni garderobnega prostora).

Odprtina za drsna vrata je še manjša kot v zgornjem primeru (65 x 250 cm), so pa sama drsna vrata z namenom, da do garderobnega prostora, kljub zaprtju vrat, vseeno dobimo nekaj svetlobe, zapolnjena s polnilom iz belega, motnega (mlečnega stekla).

Za razliko od zgornjega primera, so omarni korpusi postavljeni pod raven strop, zato so zgornji deli omarnih korpusov izdelani iz navadnih odprtih polic (brez ločenih omarnih stropov).

Kot je v navadi tudi pri večini organiziranosti ostalih garderobnih omar, se tudi tukaj klasična obešalna palica nahaja v zgornjem delu omarnih korpusov, spodnji del pa je uporabljen za poljubno število mehko in neslišno zapirajočih, izvlečnih predalov.

Tudi v tem primeru je za notranjost garderobne sobe uporabljen kar navaden, bel iveral.

.

garderobna soba na hodniku
Manjša garderobna soba na hodniku.

.

Izdelava srednje velike garderobne sobe z veliko obešalnimi palicami

.

V vseh primerih ni nujno, da je naša garderobna soba polna z omarnimi korpusi in policami. Družine, ki imajo namen v svoje garderobne sobe pospravljati predvsem garderobo, ki se obeša, si lahko omislijo rešitev, podobno kot je na spodnji sliki.

Na njej prikazujemo primer opremljanja garderobne sobe v novogradnji, pri čemer bo garderobna soba v notranjosti po večini zapolnjena z aluminijastimi obešalnimi palicami.
Podoben primer boste našli tudi na tretji sliki v prispevku, kjer sicer prikazujemo vgradne omare po meri (sicer pa vas, če vas bolj kot garderobna soba, mikajo vgradne omare, vabimo k ogledu spletne strani vgradneomare.eu, ki je namenjena izključno vgradnim omaram). Posebej zanimiv v zvezi z vgradno garderobnimi omarami, je prispevek, kjer so opisane vgradne omare za različne prostore.

Garderobna soba z več obešalnimi palicami je bolj primerna za težko, zimsko garderobo, najrazličnejše plašče in kombinezone, dolge večerne obleke, hlače in podobno.

V tem primeru so srebrne, aluminijaste, obešalne palice montirane od tal do stropa. Na sliki spodaj, pa se lepo vidi, da bo bodoča garderobna soba brez klasičnih omarnih polic, predalov in celotnih korpusov, le na hrbtni steni sobe so med dva nosilna aluminijasta stebra, montirani štirje izvlečni predali z utopnimi, srebrnimi ročaji.

Prednost takšnega opremljanja garderobnih sob je tudi v tem, da je posamezne prečne, obešalne palice, v prihodnosti, mogoče poljubno prestavljati ali po potrebi dati dodatno izdelati še več vmesnih odlagalnih polic, izvlečnih predalov in drugih omarnih dodatkov, ki smo jih vajeni iz klasičnih garderobnih omar (košare, izvlečne obešalne palice, predali po meri, hlačniki, kravatniki,…)

.

garderobna soba v novogradnji
Opremljanje garderobne sobe v novogradnji.

.

Tudi v tem primeru, je naknadno in povsem na koncu, celoten garderobni prostor, zaprt z enojnimi vratnim krilom z drsnim mehanizmom.

.

Garderobna soba brez vrat

.

Spodnja slika prikazuje prostor v katerega bo postavljena garderobna soba, le, da bo v tem primeru, dostop do garderobe, omogočen brez kakršnihkoli vrat.

Obe zunanji steni sta že finalno obdelani in tudi po zaključkih špalet lahko vidimo, da bo dostop do bodoče garderobne sobe povsem odprt.

.

garderobna soba brez vrat
Garderobna soba brez vrat.

.

V tem primeru je garderobni prostor dovolj velik, da bodo omare postavljene ob vse stene v notranjosti sobe, kot pa je vidno na sliki, pa gre tudi tukaj za primer opremljanja garderobne sobe v ločenem, mansardnem delu, stanovanja.

V povezavi s potrebnimi izmerami za notranjo ureditev garderobne sobe, priporočamo tudi prispevek z naslovom Kako izmeriti prostor za garderobno sobo v mansardi, sicer pa so štirje dodatni primeri cenovno ugodnih rešitev opremljanja garderobnih sob, prikazani tudi v tem prispevku.

.

Moderna garderobna soba

.

Kot smo omenili že na začetku prispevka, ločene garderobne sobe, prihajajo k nam iz zahodnega sveta opremljanja interierjev in, ker po njih v mnogih primerih povzemamo tudi ostale moderne smernice, se tudi pri nas, vse več ljudi zanima za izdelavo modernih garderobnih (walk in) sob.

Le te so največkrat zasnovane in izdelane ob bok sodobnim in modernim spalnicam, s katerimi so povezane zgolj s kakšnimi drsnimi vrati ali pa je prehod do njih povsem odprt.

Če je prostora za garderobno sobo na voljo dovolj, je zelo moderno, da v sredino garderobne sobe postavimo omarni otok ali komodo ali kak pohištveni element z dodatnimi sedali.

Primer opremljanja moderne garderobne sobe je prikazan na spodnji sliki:

.

moderna garderobna soba
Moderna garderobna soba s celotno spalnico po naročilu.

.

Na zgornji sliki je predstavljen kataloški primer opremljenosti spalnice (po naročilu), s posebej ločeno “walk in” garderobno sobo. Kot je prikazano v zgornjih primerih, je tudi tukaj prehod do garderobne sobe urejen z drsnimi vrati v belem motnem steklu (in aluminijastimi obrobami), notranjost garderobne sobe pa sestavlja bogata oprema različnih odlagalnih polic, izvlečnih predalnikov s steklenimi ličnicami (z enakimi frontami kot na nočnih omaricah) ter z različno kombinacijo izvlečnih in klasičnih obešalnih palic.

Za dodaten pridih modernosti in sodobnega trenda ima garderobna soba na zgornji sliki, urejeno lastno razsvetljavo s pomočjo senzorjev, ki omogočajo, da je prostor garderobne sobe osvetljen le, ko vanj vstopimo in odpremo drsna vrata.

.

Garderobna soba kot ločen prostor
za garderobo otrok

.

Otroške sobe so v večini primerov že po tradiciji prostori, kjer večina družin na najrazličnejše načine kombinira pohištvo tako, da se v otroški sobi še najde dovolj prostora za odlaganje vseh potrebnih reči.

Medtem, ko pri manjših otrocih še gre, se potrebe po dodatnem prostoru za vedno večje (in dražje) igrače ter vedno več oblačil začnejo pojavljati v obdobju, ko otroci prehajajo iz otroške v mladostinško obdobje.

Medtem, ko se nekatere družine ob tem odločajo za povsem celovito prenovo otroških sob v mladinske (temeljit prispevek o mladinskih sobah boste našli na povezavi), si druge družine za vso dodatno garderobo omislijo povsem ločeno garderobno sobo za otroke.

To lahko izdelamo na dva načina.

Če je prostora manj, namesto večje otroške garderobne sobe, izdelamo vgradno omaro (ki omogoča sprehajanje tudi v njeni notranjosti), ali pa, če je prostora dovolj, otrokom namenimo povsem ločeno garderobno sobo, samo za njih. Tak primer garderobne sobe je predstavljen na spodnji sliki:

.

garderobna soba otroški prostor
Postavljanje ločenega garderobnega prostora ob otroški sobi. Obrazek smo zakrili, da ne bo “težav” z razkrivanjem identitete. Opremljanju otroških sob namenjamo spletno stran otroškesobe.com.

.

Če tudi vas zanima garderobna soba, svetovanje v zvezi z njeno postavitvijo ali odgovor na kakšno vprašanje v zvezi z njo, vas vabimo, da nam pišete preko obrazca za garderobne sobe (na povezavi) ali nas preprosto povprašate preko spodnjih kontaktnih možnosti.