» » » Praktični primeri postavitev vgradnih omar

Praktični primeri postavitev vgradnih omar

Vgradne omare po meri ločimo glede na:

 

  • prostor v katerem so postavljene
  • tipsko izdelavo in izdelavo omar po meri
  • namen, za katerega so montirane

 

Prostori, v katere najpogosteje montiramo vgradne omare, so spalnice, predsobe, hodniki, otroške sobe, dnevne sobe, kuhinje in poslovni prostori (pisarne), tipske vgradne omare praviloma ponujajo veliki pohištveni trgovci (kjer je montaža vgradne omare, nemalokrat prepuščena nam), vgradne omare po meri pa ponujajo mizarji specialisti za notranje pohištvo. Po namenu rabe vgradnih omar, se vgradne omare po večini uporabljajo za shranjevanje garderobe, sicer pa tudi za shranjevanje ostalih, večjih kosov garderobe in pripomočkov, za katere redko najdemo ustrezno mesto, drugje (kovčki, zimska oprema, čelade, škatle, likalne deske, čistila, čevlji,…)

 

Razdelitev vgradnih omar [po prostorih]

Spodaj so predstavljene osnovne značilnosti in primeri posameznih vgradnih omar, glede na prostor, v katerem so postavljene.

Vgradne omare za hodnik

vgradne omare za hodnik
Primer vgradne omare na hodniku. Dvojna, drsna vrata s prečnim dekorjem. Dodatne primere vgradnih omar na hodniku in v predsobah, najdete na povezavi.

Za vgradne omare za hodnik je značilno, da so v večini primerov montirane vzdolžno, po dolžini hodnika, ker pa so hodniki načeloma dalšji in ožji, imajo vgradne omare za hodnik ponavadi manjšo globino od ostalih vgradnih omar. Vgradne omare za hodnik so zato največkrat namenjene pospravljanju dnevne garderobe, odlaganju plaščev in jopic ter čevljev in domače obutve (copati, ipd…). V večini primerov montaže vgradnih omar na hodnikih, se poskuša prostor na hodniku, izkoristiti v celoti (omare so vgrajene do stropa), v notranjosti omar pa se zgornji del največkrat izkoristi kot shrambni, odlagalni prostor za odlaganje večjih kosov garderobe ali kovčkov, osrednji del za plašče, bunde in jakne, spodnji del pa, z ločenimi prekati za odlaganje čevljev. Del notranjosti vgradnih omar na hodniku se nemalokrat uporabi tudi za dodatne predale za ključne, čistila za čiščenje čevljev, dežnike in podobno.
Vgradne omare za predsobo

vgradne omare za predsobo
Če prostor predsobe, glede na svoje dimenzije, omogoča, se pogosto omarni del predosbe, izkoristi tudi za postavitev obešalne stene in ogledala. Primere montaž vgradnih omar za predsobe, poglejte na povezavi.

Vgradne omare za predsobo, podobno kot omare, vgrajene na hodnikih, največkrat izkoriščajo celoten prostor predsobe tako, da zo vgrajene do dstropa, hkrati pa jih je, glede na različne predosbe, pogosto potrebno tudi največkrat prilagajati raznim posebnostim in specifičnostim, predsobe (okence police, radiatorske cevi, prostor za vhodnimi vrati, prostor na prehodu iz predosbe,…) Tudi za vgradne omare po merah predsob je značilno, da se pretežno postavljajo za namene shranjevanja dnevne garderobe in čevljev, za razliko od hodnika, pa je zato, ker so predsobe ponavadi manše od hodnikov, v predsobah, montiranih več vgradnih omar, prvenstveno namenjenih za shranjevanje čevljev. Tudi vgradne omare po meri predsobnih ambientov, so največkrat montirane z drsnimi vrati, ker se na ta način prihrani več prostor, kot, če imajo omare v majhnih predosbah, krilna vrata.
 

Vgradne omare za spalnico

vgradne omare za spalnico
Vgradna omara v spalnici, od stene do stene ter do stropa. Značilna notranjost omare z več odlagalnimi prekati in dekoriranimi drsnimi vrati. Dodatni primeri vgrajenih garderobnih omar v spalnicah, so predstavljeni na povezavi.

Vgradne omare za spalnico so v prvi vrsti namenjene za pospravljanje garderobe, za razliko od ostalih vgradnih omar, pa je notranjost omar v spalnicah, pogosteje opremljena s predali za odlaganje spodnjega perila, nogavic, pidžam in podobnega. Vgradne omare po meri spalnih prostorov so tudi pogosteje opremljene z obešalnimi palicami in poličniki, izvlečnimi predali, kot dekorni in funkcionalni dodatek pa so ponekod okrašene tudi z led svetili v notranjosti. Ogledalo na zunanji strani omar v spalnicah ni tako pogosto kot na omarah v predsobah in na hodnikih, v odvisnosti od velikosti prostora v spalnicah, pa so nekatere vgradne omare za spalnice, izdelane kot t.i. “samostojne” walk in” sobe v katere je mogoče vstopiti. Za vgradne omare za spalnice je značilno več odlagalnih prekatov v notranjosti.
Vgradne omare za dnevno sobo

vgradne omare za dnevno sobo
Primer vgrajenih omar v dnevne prostoru. Dodatni primeri regalov, omar in montiranih elementov za dnevne sobe, so predstavljeni, na povezavi.

Vgradne omare za dnevno sobo v največji meri služijo odlaganju knjižnih in glasbenih zbirk, fotoalbumov, spominkov ter tudi kot odlagalno mesto za garderobo, za katero ponavadi drugje v stanovanju, ne najdemo prostora. Omare v dnevnih sobah so največkrat ne vgradijo do stropa dnevnih prostorov ter so, za razliko od vgradnih omar v ostalih prostorih, tudi bolj odprte, z več odprtimi policami in odprtimi regali. Za vgradne omare po meri dnevnih prostorov je tudi značilna raba več stekla in ogledal, raba nizkih regalov in nizkih elementov, v nekaterih primerih dnevnih sob, pa se omare vgradijo v kot dnevne sobe, ker v celoti ali del njih služi kot tv regal ali knjižni, kotni regal. Za vgradne omare v dnevnih sobah je tudi značilno nekoliko bolj robustna, masivna, z debelejšimi stranicami, izdelava, ker morajo ponavadi biti bolj nosilne.
Vgradne omare za otroške sobe

Vgradne omare za mansardo

Vgradne omare pod stopnicami

Vgradne omare za pisarne

Garderobne sobe

Notranjost vgradnih omar

Cena vgradne omare

Prikaz montaže vgradnih omar

Primeri postavitev in montaže vgradnih omar

Vgradne omare po meri so lahko izdelane z drsnimi vrati ali klasičnim odpiranjem vratnih kril.

vgradne omare po meri
Primer vgradne omare v spalnici. Z drsnimi vrati in v štirih prekatih.

Vgradne omare po meri se vgrajujejo v najrazličnejše prostore. Njihova uporaba je najbolj prisotna v spalnicah, otroških sobah, v mansardnih stanovanjih, kamor postavitev omar z vnaprej določenimi dimenzijami ponavadi ni mogoča, v predsobah in na hodnikih ter dnevnih sobah.

vgradne omare po meri
Postavitev vgradne omare vzdolž celotne stene v spalnici. Dolžina 3,40 m, višina 2,40 m, globina 60 cm. Na drsnih vratih fototapeta.

Že sam naziv “vgradne omare po meri”, pove, da je takšne omare mogoče postaviti na poljubne prostorske površine (v celoti med dva zidova (primer zgoraj) ali tako, da je na eni strani namesto zidu, omarna stranica ali pa, da so omarne stranice na obeh straneh omare). Vgradne omare po meri je mogoče vgraditi tudi v kot.
.

******

Do hitre informativne ponudbe za vgradno omaro TUKAJ.

.

Če prostor omogoča, lahko namesto klasične vgradne omare po meri, naredimo iz nje v notranjosti celotno garderobno sobo. Drsna ali krilna vrata pomaknemo poljubno naprej. Ravno toliko, da dobimo za njimi dovolj prostora, da lahko za njih vstopimo in se v njih premikamo (slika spodaj).

vgradne omare po meri
Primer vgradne omare, ki služi kot garderobna soba

Za polnila klasičnih krilnih ali drsnih vrat lahko uporabimo les, steklo ali ogledala. Predvsem stekleni materiali in ogledala bodo prostor dodatno vizualno razširili in osvetlili. Ter mu pridali pridih modernosti.

vgradne omare po meri
Primer zapolnitve prostora z vgradno omaro v mansardi

Na sliki zgoraj smo postavili vgradno omaro v mansardnem stanovanju. Zaradi poševnih stropov imajo mansardna stanovanja ponavadi največ prostorske rezerve za izkoristek prostora. Pod nižje in poševne strope lahko enostavno vgradimo omare s prilagojenimi vratnimi krili.

Na hodnikih in v predprostorih se pogosto pojavi potreba, da niso celotne omare zaprte. To velja še posebej za obešalne stene in dostop do predalnikov kamor pospravljamo vsakdanje uporabljane reči (copati, ključi,…).

Na sliki spodaj primer vgradne omare po meri, za hodnik. Del omare smo zaprli z drsnimi vrati, del omare pa pustili odprt za obešalno steno in predalnike. Odprti del omare ima tudi nižjo globino.

Za vso ostalo pohištvo, ki ga pogosto potrebujemo zraven vgradne omare, bodisi kot dodaten pohištveni element, bodisi kot dekor, priporočamo obisk spletne strani Pohištvo123.si, ki ponuja predvsem praktične pohištvene rešitve (klubske mizice, ugodne vzmetnice, notranji dekor, sedalne vreče, itd…).

obesalna-stena-v-predsobo
Primer vgradne omare na hodniku. Vključeni predalniki, obešalna stena in del zaprte omare.

Za tiste, ki so pristaši klasičnega odpiranja vratnih kril na omari, predstavljamo spodnji primer vgradne omare, izdelane po merah prostora.

OMARA-PO-MERI-4
Primer izdelane omare po meri s klasičnim odpiranjem vrat. Hodnik.

Omara je razdeljena na več delov, postavljena pa ob različne dele hodnika. Z njo smo zapolnili prostor po celotni višini (od tal do stropa), za boljšo organiziranost, preglednost in izkoriščenost same omare, pa uporabili raznovrstno razporejene predalnike.

Primer notranjosti vgradne omare po meri

Razporeditev notranjosti vgradne omare je odvisna od želja in potreb posameznika na eni strani, ter zmožnosti izdelave in širine palete ponujanih možnosti, na drugi strani. V našem programu za notranjost vgradnih omar ponujamo možnosti poljubne razporeditve premičnih in nepremičnih polic, možnost samostojnega določanja omarnih prekatov, možnost vgradnje raznovrstnih predalov z različnimi mehanizmi odpiranja  ter široko paleto omarnih dodatkov (obešalniki, obešalne palice, izvlečne police, košare, kravatniki, hlačniki,..)

vgradne omare po meri
Primer notranjosti vgradne omare po meri

Za izdelavo izrisa in informativne ponudbe se priporočamo. Montaža in dostava sta vključeni v ceno in ju izvajamo po celotni Sloveniji.

.

BONUS NASVET:
Preglejte možnosti postavitev vgradnih omar in zahtevajte neobvezujočo ponudbo za vaš primer.
TUKAJ.

 

.

The following two tabs change content below.
Mizarstvo.si

Mizarstvo.si

Mizarstvo.si združuje čez 40 najboljših slovenskih mizarjev in notranjih opremljevalcev. Za informativne in neobvezujoče ponudbe vas naprošamo, da nam pišete preko elektronskega naslova: info@mizarstvo.si. Prosimo vas, da v zanimanju podate tudi vašo telefonsko številko in lokacijo od kod prihajate.