» » » Vgradne omare po meri

Vgradne omare po meri

Vgradne omare po meri ločimo glede na:

 

 • prostor v katerem so postavljene
 • tipsko izdelavo in izdelavo omar po meri
 • namen, za katerega so montirane

 

Prostori, v katere najpogosteje montiramo vgradne omare, so spalnice, predsobe, hodniki, otroške sobe, dnevne sobe, kuhinje in poslovni prostori (pisarne), tipske vgradne omare praviloma ponujajo veliki pohištveni trgovci (kjer je montaža vgradne omare, nemalokrat prepuščena nam), vgradne omare po meri pa ponujajo mizarji specialisti za notranje pohištvo. Po namenu rabe vgradnih omar, se vgradne omare po večini uporabljajo za shranjevanje garderobe, sicer pa tudi za shranjevanje ostalih, večjih kosov garderobe in pripomočkov, za katere redko najdemo ustrezno mesto, drugje (kovčki, zimska oprema, čelade, škatle, likalne deske, čistila, čevlji,…)

 

Razdelitev vgradnih omar po meri [po prostorih]

Spodaj so predstavljene osnovne značilnosti in primeri posameznih vgradnih omar, glede na prostor, v katerem so postavljene. Zraven vsake predstavitve je priložena povezava do dodatnih primerov, opisov in podrobnosti vgradnih omar za posamezen prostor.

Vgradne omare za hodnik po meri

vgradne omare za hodnik
Primer vgradne omare na hodniku. Dvojna, drsna vrata s prečnim dekorjem. Dodatne primere vgradnih omar na hodniku in v predsobah, najdete na povezavi.

Za vgradne omare za hodnik je značilno, da so v večini primerov montirane vzdolžno, po dolžini hodnika, ker pa so hodniki načeloma daljši in ožji, imajo vgradne omare za hodnik ponavadi manjšo globino od ostalih vgradnih omar.

Vgradne omare za hodnik so največkrat namenjene pospravljanju dnevne garderobe, odlaganju plaščev in jopic ter čevljev in domače obutve (copati, ipd…).

V večini primerov montaže vgradnih omar na hodnikih, se poskuša prostor na hodniku, izkoristiti v celoti (omare so vgrajene do stropa), v notranjosti omar pa se zgornji del največkrat izkoristi kot shrambni, odlagalni prostor za odlaganje večjih kosov garderobe ali kovčkov, osrednji del za plašče, bunde in jakne, spodnji del pa, z ločenimi prekati za odlaganje čevljev.

Del notranjosti vgradnih omar na hodniku se nemalokrat uporabi tudi za dodatne predale za ključne, čistila za čiščenje čevljev, dežnike in podobno.
Vgradne omare za predsobo po meri

vgradne omare za predsobo
Če prostor predsobe, glede na svoje dimenzije, omogoča, se pogosto omarni del predsobe, izkoristi tudi za postavitev obešalne stene in ogledala. Primere montaž vgradnih omar za predsobe, poglejte na povezavi.

Vgradne omare za predsobo, podobno kot omare, vgrajene na hodnikih, največkrat izkoriščajo celoten prostor predsobe tako, da zo vgrajene do stropa, hkrati pa jih je, glede na različne predosbe, pogosto potrebno tudi največkrat prilagajati raznim posebnostim in specifičnostim, predsobe (okence police, radiatorske cevi, prostor za vhodnimi vrati, prostor na prehodu iz predosbe,…).

Tudi za vgradne omare po merah predsob je značilno, da se pretežno postavljajo za namene shranjevanja dnevne garderobe in čevljev, za razliko od hodnika, pa je zato, ker so predsobe ponavadi manjše od hodnikov, v predsobah, montiranih več vgradnih omar, prvenstveno namenjenih za shranjevanje čevljev.

Tudi vgradne omare po meri predsobnih ambientov, so največkrat montirane z drsnimi vrati, ker se na ta način prihrani več prostora, kot, če imajo omare v majhnih predosbah, krilna vrata.
 

Vgradne omare za spalnico po meri

vgradne omare za spalnico
Vgradna omara v spalnici, od stene do stene ter do stropa. Značilna notranjost omare z več odlagalnimi prekati in dekoriranimi drsnimi vrati. Dodatni primeri vgrajenih garderobnih omar v spalnicah, so predstavljeni na povezavi.

Vgradne omare za spalnico so v prvi vrsti namenjene za pospravljanje garderobe, za razliko od ostalih vgradnih omar, pa je notranjost omar v spalnicah, pogosteje opremljena s predali za odlaganje spodnjega perila, nogavic, pidžam in podobnega.

Vgradne omare po meri spalnih prostorov so tudi pogosteje opremljene z obešalnimi palicami in poličniki, izvlečnimi predali, kot dekorni in funkcionalni dodatek pa so ponekod okrašene tudi z led svetili v notranjosti.

Ogledalo na zunanji strani omar v spalnicah ni tako pogosto kot na omarah v predsobah in na hodnikih, v odvisnosti od velikosti prostora v spalnicah, pa so nekatere vgradne omare za spalnice, izdelane kot t.i. “samostojne” walk in” sobe v katere je mogoče vstopiti.

Za vgradne omare za spalnice je značilno več odlagalnih prekatov v notranjosti.
Vgradne omare za dnevno sobo po meri

vgradne omare za dnevno sobo
Primer vgrajenih omar v dnevnem prostoru. Dodatni primeri regalov, omar in montiranih elementov za dnevne sobe, so predstavljeni, na povezavi.

Vgradne omare za dnevno sobo, v največji meri, služijo odlaganju knjižnih in glasbenih zbirk, fotoalbumov, spominkov ter tudi kot odlagalno mesto za garderobo, za katero ponavadi drugje v stanovanju, ne najdemo prostora.

Vgradne omare v dnevnih sobah se največkrat ne vgradijo do stropa dnevnih prostorov ter so, za razliko od vgradnih omar v ostalih prostorih, tudi bolj odprte, z več odprtimi policami in odprtimi regali.

Za vgradne omare po meri dnevnih prostorov je tudi značilna raba več stekla in ogledal, raba nizkih regalov in nizkih elementov, v nekaterih primerih dnevnih sob, pa se omare vgradijo v kot dnevne sobe, ker v celoti ali del njih služi kot tv regal ali knjižni, kotni regal.

Za vgradne omare v dnevnih sobah je tudi značilna nekoliko bolj robustna, masivna, z debelejšimi stranicami, izdelava, ker morajo ponavadi biti bolj nosilne.
Vgradne omare za otroške sobe po meri

vgradne omare za otroške sobe
Primer vgradne omare in ostalega pohištva (otroška postelja, pisalna miza) v otroški sobi. Specializirana spletna stran za vso pohištvo po naročilu za otroške sobe, je na povezavi.

Vgradne omare za otroške sobe, zraven namena za pospravljanje otroške in mladinske garderobe, zelo pogosto poskušamo zasnovati tako, da služijo tudi prostoru za pospravljanje otroških večjih ali manjših igrač, pospravljanju otroške posteljnine, večjih kosov garderobe in drugih pripomočkov.

Za razliko od ostalih vgradnih omar, so vgradne omare za otroške sobe, bolj pisane, večji je poudarek na dekorju zunanjih, vidnih stranic omar (sprednjih front in stranskih vidnih stranic), notranjost otroških omar, pa prav tako, kot omare v spalnicah, nemalokrat dopolnimo s predali za drobne kose garderobe (perilo, majice, kratke hlače, pidžame, ipd…).

V odvisnosti od velikosti prostora v otroških sobah, so pogosto vgradne omare v mladinskih in otroških sobah, montirane kot del skupnega pohištvenega kosa, katerega sicer sestavlja še otroška postelja, pograd ali pisalna miza.
Vgradne omare za mansardo po meri

vgradne omare za mansardo
Primer izkoristka prostora v mansardi z vgradnimi omarami v mansardni kopalnici in mansardni garderobni sobi. Dodatni primeri opremljanja mansardnih prostorov s pohištvenimi in vgradnimi rešitvami po meri, so prikazani na povezavi.

Vgradne omare za mansardo so priljubljene predvsem zato, ker z njimi maksimalno izkoristimo mansardne prostore, ki so zaradi svojih poševnin, pogosto neizkoriščene v celoti.

Ker je prostor pod poševnino v mansardi ponavadi nepohoden v stoječem položaju povprečno visokega človeka, je ta prostor idealen za montažo vgradnih omar, ki, montirane od zidu do zidu ter do vrha poševnine mansarde, v celoti izkoristijo prostor.

Največkrat so vgradne omare za mandsarde montirane s pomočjo drsnih vrat, ker upravljanje z drsnimi vrati, v že tako znižanih prostorih mansard, zavzame manj prostora, ličnice omar v mansardah pa so največkrat izdelane iz navadnega, belega, matiranega iverala, saj mansardne omare, v prvi vrsti zasledujejo praktičnost in izrabo prostora ter šele nato estetsko in dekorirno vlogo.
Vgradne omare pod stopnicami

vgradne omare pod stopnicami
Primer vgradne omare po meri stopniščnega prostora. Z uporabo izvlečnih odlagalnih polic in krilnih vrat. Če želite izkoristiti prostor pod stopnicami pretežno za čevlje, si ostale opcije omar za čevlje, oglejte na povezavi. Vse rešitve sicer niso primerne za pod stopnice, so pa na povezavi zato predstavljene VSE različne ideje za shranjevanje čevljev.

Vgradne omare pod stopnicami so največkrat namenjene izkoristku prostora pod stopnišči, ker pa je prostor pod stopnicami razmeroma omejen in se stopnice nahajajo na hodnikih, je v največ primerih, uporaben za pospravljanje čevljev, obutve in raznih drobnih kosov, za katere sicer drugod po stanovanju, ne najdemo mesta.

Vgradne omare pod stopnicami so lahko odprtega tipa (brez vrat in ličnic), ker je v tem primeru do reči, zloženih v njih, dostop hiter, nekateri se pa odločate vseeno, da omare pod stopnicami zaprete.

V nekaterih primerih so vgradne omare pod stopnicami opremljene z izvlečnimi predali za čevlje, med najcenejše opcije izkoristka prostora pod stopnicami z omaro, pa sodi preprosta montaža odlagalnih in po meri prostora pod stopniščem, izdelanih polic.
Vgradne omare za pisarne in poslovne prostore po meri

vgradne omare za pisarno
Primer vgradne omare v pisarni. Steklene vitrine.

Vgradne omare za pisarne in ostale poslovne sobe, v največ primerih, zasledujejo cilje praktičnosti in dodatnih odlagalnih mest za delovna gradiva, fascikle in dokumentacijo v pisarnah, salonih, recepcijah in drugih poslovnih prostorih.

V nemalo primerih je vgradna omara za pisarno opremljena, vsaj v delu, z ključavnicami, v kolikor pa je montirana v poslovnem prostoru, ki sprejema goste, pa je ob njeni montaži upoštevana še estetika in dekor. Zato je nemalo vgradnih omar v pisarnah opremljenih s steklom, nekolko manj pa je njihova notranjost izdelana s predalniki in izvlečnimi regali.

Največkrat je notranjost vgradnih omar za pisarne in ostale poslovne prostore, opremljena s premičnimi odlagalnimi policami, sicer pa se naročniki ob opremljanu pisarn z vgradnimi omarami, nemalokrat odločate tudi za ostalo pisarniško, pohištveno opremo (pisalne mize, pisarniške komode, regali,…). Primere opremljanja pisarn z vgradnimi omarami ter ostalim pohištvom, prikazujemo na povezavi.
Garderobne sobe – t.i. “walk in” vgradne omare po meri

garderobne sobe
Primer garderobne, t.i. “walk in” sobe, z drsnimi vrati, ločene od spalnice.

Garderobne sobe so, predvsem v zadnjih letih, svojo priljubljenost dosegle s tem, ker so, kot ločeni prostori, izjemno praktične za odlaganje in shranjevanje, ne samo garderobe, ampak tudi vseh ostalih reči, ki jim sicer, v ostalih delih stanovanja, težje najdemo primerno mesto (likalne deske, smuči in zimska oprema, camping oprema, blazine, šotori, sesalci, shrambni regali, večji kosi garderobe, posteljnina, čelade, večja igrala,…).

Za opremljanje, postavitev in montažo garderobne sobe oz. vgradne omare v ali iz garderobe sobe, sta v največ primerih, na voljo dve možnosti.

Po eni strani, so predvsem pri novogradnjah, garderobne sobe predvidene že vnaprej v najrazličnejših prostorskih nišah, po drugi strani pa v obstoječih stanovanjih in hišah, garderobno sobo lahko dobimo z montažo vgradne omare kot stranske stene novo pridobljenega prostora za garderobo.

Precej primerov opremljanja najrazličnejših garderobnih sob, vključujoč montažo vgradnih omar v garderobne sobe, najdete na povezavi.

Garderobne sobe v povezavi z izdelavo vgradnih omar po naročilu, so največkrat izdelane kot t.i. “walk in” sobe, za njihovo postavitev pa se najpogosteje izkoristijo prostorske niše v mansardah, ločeni ozki prostori v zgornjih etažah stanovanj ali garderobi, posebej namenjene sobe.
Vgradne omare za kopalnico po meri

vgradne omare za kopalnico
Primer montaže po meri izdelane komode in regalov pod umivalnikom v kopalnici.

Vgradne omare za kopalnico se največkrat izdelujejo za dva namena.

Prvi namen je postavitev vgradnih omar v kopalnici, ki bodo služile prvenstveno odlaganju brisač ter kopalniških pripomokov. V teh primerih se ponavadi izdelajo vgradne omare, montirane ob bok umivalnikov ali pod umivalnik in v tem primeru so največkrat takšne omare izdelane z odprtimi policami in največ dvema zaprtima, manjšima predaloma.

Drugi namen vgradne omare za kopalnico, ponavadi zasleduje potreba po omari v kopalnici v katero imamo namen shranjevati pretežno večje brisače in kopalne plašče.

Za vgradne omare v kopalnicah je značilno, da večina interesentov zanje, želi predvsem funkcionalne in praktične, manjše omarice, ki jih lahko vgradijo v manjši, preostali del kopalnice (za vrata, ob umivalnikih,..).

Zraven vgradnih kopalniških, pohištvenih rešitev, ne pozabite na možnosti tipskih omar za kopalnice, precej predstavljenih primerov kopalniških omar tipske izdelave, pa najdete na povezavi.
Vgradne omare po meri kuhinj in t.i. vgradne kuhinje

vgradna omara v kuhinji
Primer vgradne omare v kuhinji.

Vgradne omare za kuhinjo so praktične in interesantne predvsem zato, ker, še posebej v majhnih kuhinjah, prostora v kuhinjah, ponavadi zelo hitro zmanjka, z vgradno omaro v kuhinji, montirano do stropa in od stene do stene kuhinje, pa v celoti izkoristimo razpoložljiv prostor v kuhinji.

Značilnosti kuhinjskih vgradnih omar so predvsem njihova razgibana notranjost z najrazličnejšimi izvlečnimi predali na mehko zapiranje, kotnimi elementi, zunanje ličnice vgradnih kuhinjskih omar, pa so za razliko od ostalih omar po meri, bistveno bolj pogosto izdelane v visokem sijaju, pregibnimi rešitvami, steklenim dekorjem in drugim.

Vgradne omare za kuhinjo, so lahko montirane kot samostojni elementi za specifično rabo v kuhinji (npr. kot vgradna omara za hladilnik, omara za kotni kuhinjski element, omara za pomivalni stroj,…), ali kot celoten sestav t.i. vgradne kuhinje.
Notranjost vgradnih omar

notranjost vgradne omare
Primer opremljenosti notranjosti vgradne omare.

Dodatki, elementi, pripomočki in drugo kar se uporablja za notranjost vgradnih omar, je zelo raznolika. Za opremljanje, preglednost in čim bolj optimalno organiziranost notranjosti vgradnih omar, se največkrat uporabljajo naslednji elementi:

 • izvlečni regali in police
 • poličniki
 • zaprti predali
 • led in navadna osvetlitev notranjosti omar
 • izvlečne košare
 • hlačniki
 • kravatniki
 • pasniki
 • obešala
 • izvlečni obešalniki

 

Primeri možnosti opremljanja notranjosti vgradnih garderobnih omar so prikazani na povezavi.

 

Cena vgradne omare po meri

Cena vgradne omare po meri, je v prvi vrsti, odvisna od dimenzij prostora v katerem bo vgrajena in montirana omara, obenem pa tudi od tega kakšna je postavitev vgradne omare (zid/zid, zid/stranica, kotna vgradna omara, kotna omara s poševno stranico, pregradna vgradna omara, obojestranska vgradna omara,..). Hkrati je ceno za vgradne omare po meri npr. mansardnega prostora, garderobne “walk in” vgradne omare ali ceno za samo notranjost vgradne omare (t.i. korpus omare, potrebno izračunati posebej.

Za izračun cene vgradne omare po meri, kliknite na povezavo, izberite želeno postavitev omare in vnesite približne dimenzije potrebne omare.

 

Primeri postavitev in montaže vgradnih omar

Vgradne omare po meri so lahko izdelane z drsnimi vrati ali klasičnim odpiranjem vratnih kril.

vgradne omare po meri
Primer vgradne omare v spalnici. Z drsnimi vrati in v štirih prekatih.

Vgradne omare po meri se vgrajujejo v najrazličnejše prostore. Njihova uporaba je najbolj prisotna v spalnicah, otroških sobah, v mansardnih stanovanjih, kamor postavitev omar z vnaprej določenimi dimenzijami ponavadi ni mogoča, v predsobah in na hodnikih ter dnevnih sobah.

vgradne omare po meri
Postavitev vgradne omare vzdolž celotne stene v spalnici. Dolžina 3,40 m, višina 2,40 m, globina 60 cm. Na drsnih vratih fototapeta.

Že sam naziv “vgradne omare po meri”, pove, da je takšne omare mogoče postaviti na poljubne prostorske površine (v celoti med dva zidova (primer zgoraj) ali tako, da je na eni strani namesto zidu, omarna stranica ali pa, da so omarne stranice na obeh straneh omare). Vgradne omare po meri je mogoče vgraditi tudi v kot.
.

******

Do hitre informativne ponudbe za vgradno omaro TUKAJ.

.

Če prostor omogoča, lahko namesto klasične vgradne omare po meri, naredimo iz nje v notranjosti celotno garderobno sobo. Drsna ali krilna vrata pomaknemo poljubno naprej. Ravno toliko, da dobimo za njimi dovolj prostora, da lahko za njih vstopimo in se v njih premikamo (slika spodaj).

vgradne omare po meri
Primer vgradne omare, ki služi kot garderobna soba

Za polnila klasičnih krilnih ali drsnih vrat lahko uporabimo les, steklo ali ogledala. Predvsem stekleni materiali in ogledala bodo prostor dodatno vizualno razširili in osvetlili. Ter mu pridali pridih modernosti.

vgradne omare po meri
Primer zapolnitve prostora z vgradno omaro v mansardi

Na sliki zgoraj smo postavili vgradno omaro v mansardnem stanovanju. Zaradi poševnih stropov imajo mansardna stanovanja ponavadi največ prostorske rezerve za izkoristek prostora. Pod nižje in poševne strope lahko enostavno vgradimo omare s prilagojenimi vratnimi krili.

Na hodnikih in v predprostorih se pogosto pojavi potreba, da niso celotne omare zaprte. To velja še posebej za obešalne stene in dostop do predalnikov kamor pospravljamo vsakdanje uporabljane reči (copati, ključi,…).

Na sliki spodaj primer vgradne omare po meri, za hodnik. Del omare smo zaprli z drsnimi vrati, del omare pa pustili odprt za obešalno steno in predalnike. Odprti del omare ima tudi nižjo globino.

Za vso ostalo pohištvo, ki ga pogosto potrebujemo zraven vgradne omare, bodisi kot dodaten pohištveni element, bodisi kot dekor, priporočamo obisk spletne strani Pohištvo123.si, ki ponuja predvsem praktične pohištvene rešitve (klubske mizice, ugodne vzmetnice, notranji dekor, sedalne vreče, itd…).

obesalna-stena-v-predsobo
Primer vgradne omare na hodniku. Vključeni predalniki, obešalna stena in del zaprte omare.

Za tiste, ki so pristaši klasičnega odpiranja vratnih kril na omari, predstavljamo spodnji primer vgradne omare, izdelane po merah prostora.

OMARA-PO-MERI-4
Primer izdelane omare po meri s klasičnim odpiranjem vrat. Hodnik.

Omara je razdeljena na več delov, postavljena pa ob različne dele hodnika. Z njo smo zapolnili prostor po celotni višini (od tal do stropa), za boljšo organiziranost, preglednost in izkoriščenost same omare, pa uporabili raznovrstno razporejene predalnike.

Primer notranjosti vgradne omare po meri

Razporeditev notranjosti vgradne omare je odvisna od želja in potreb posameznika na eni strani, ter zmožnosti izdelave in širine palete ponujanih možnosti, na drugi strani. V našem programu za notranjost vgradnih omar ponujamo možnosti poljubne razporeditve premičnih in nepremičnih polic, možnost samostojnega določanja omarnih prekatov, možnost vgradnje raznovrstnih predalov z različnimi mehanizmi odpiranja  ter široko paleto omarnih dodatkov (obešalniki, obešalne palice, izvlečne police, košare, kravatniki, hlačniki,..)

vgradne omare po meri
Primer notranjosti vgradne omare po meri

Za izdelavo izrisa in informativne ponudbe se priporočamo. Montaža in dostava sta vključeni v ceno in ju izvajamo po celotni Sloveniji.

.

BONUS NASVET:
Preglejte možnosti postavitev vgradnih omar in zahtevajte neobvezujočo ponudbo za vaš primer.
TUKAJ.

 

.