» » » Za starše, ki iščejo otroško omaro z drsnimi vrati

Za starše, ki iščejo otroško omaro z drsnimi vrati

Glede na to, da ne omogočajo vsi prostori otroških sob toliko prostora, da bi vanje neomejeno postavljali najrazličnejše pohištvo, ampak kvečjemu prej nasprotno (to je, da so otroške sobe med manjšimi prostori v hišah in stanovanjih), se ne gre čuditi, da starše pri opremljanju otroških sob, med garderobnimi omarami, zelo pogosto zanima otroška omara z drsnimi vrati.

V predstavitvi v nadaljevanju so zato prikazane različne možnosti in primeri takšnih omar, sicer pa si precej primerov opremljanj otroških sob in izdelave omar, lahko ogledate tudi na specializirani spletni strani, ki je namenjena izključno opremljanju otroških sob.

.

Otroška omara z drsnimi vrati in barve

.

Otroška omara z drsnimi vrati se od odrasle garderobne omare, v prvi vrsti razlikuje, v barvah polnil drsnih vrat, samih.
Slika spodaj:

.

otroška omara z drsnimi vrati
Otroška omara z drsnimi vrati v fantovski sobi. Iz različnih enobarvnih pastelnih vzorcev kombinirano polnilo drsnih vrat.

.

Lesne barve

.

Če imajo starši za svoje spalnice in tudi v ostalih prostorih (predsobe) raje predvsem resne, tople in lesne barve, se v otroških sobah, najprej pri iskanju primerne omare, zanimajo za možnosti različnih barv.

Podobno, kot velja pri vseh ostalih garderobnih omarah (naj gre za omare s klasičnimi, krilnimi ali drsnimi vrati), velja tudi pri otroških omarah z drsnimi vrati, da je lesnih barv za polnila, na voljo, čez 40.

V praksi se starši odločajo za uporabo precej živih barv, kombinirajo jih čisto po svojem okusu, sicer pa so med najbolj popularnimi barvami, še vedno največkrat uporabljane bela barva ter različni odtenki modre, oranžne, zelene, rumene in roza.

V večini primerov starši želijo, da se barva polnila drsnih vrat, ujema z barvo že kakšnega obstoječega pohištvenega elementa in precej je tudi primerov, ko starši želijo otroško omaro v barvah bukve, javorja ali jeseni, ker je ostalo otroško pohištvo izdelano v teh, naravnih lesnih tonih.

Pri družinah, ki so jim ljubši umirjeni in neizstopajoči toni, je otroška omara z drsnimi vrati, zapolnjena s polnili bele barve in kombinacijo svetlih barvnih tonov. Tak primer lahko vidite na spodnji sliki:

.

otroška omara svetle barve
Otroška omara s kombinacijo barv umirjenih tonov.

.

Barvita stekla

.

Druga možnost pri iskanju ustrezne omare z drsnimi vrati za otroško sobo, je izdelava polnila drsnih vrat, v ostalih materialih in v kombinaciji uporabe steklenih in lesnih polnil.

Tudi stekla je mogoče dobiti v več kot 40 različnih barvah. Njihova glavna odlika je moderen in sijoč izgled, obenem pa tudi manjša nevarnost poškodb in razov. Vzdrževanje otroške omare z drsnimi vrati s steklenim polnilom je tudi enostavnejše, vsa stekla pa morajo že po predpisih, biti na vseh pohištvenih elementih protilomna in varna.

Za otroško omaro z drsnimi vrati iz stekla, se pogosteje odločijo starši mladostnikov in starejših otrok. Takšna omara najprej deluje bolj trendovsko in sodobno, pa tudi, po tem, ko mladostnik enkrat odraste, ne deluje nič več otroško.

Primer omare v otroški sobi, ki je kombinirana z barvitimi steklenimi polnili, je prikazan na spodnji sliki, sicer pa v zvezi z mladinskimi sobami, priporočamo tudi ogled prispevka Nasveti za nakup mladinske sobe.

.

otroška omara s steklenimi vrati
Otroška omara z drsnimi vrati iz raznobarvnih steklenih polnil.

.

Tretja možnost pri iskanju primernih barv za drsna vrata, je kombiniranje steklenih in lesnih polnil. Za tak primer se največkrat odločijo starši, ki želijo steklo uporabiti zgolj kot dekor.

Hkrati je kombinirana otroška omara z drsnimi vrati iz iverala in stekla, cenovno ugodnejša od v celoti, s steklom opremljene omare.

Tak primer kombinirane omare, lahko vidite na spodnji sliki, ustrezni izbiri barv pa je namenjena tudi vsebina na tej povezavi:

.

kombinirana otroška omara s steklom in lesom
Kombinirana otroška omara s steklenim dekorjem in belim, lesnim polnilom.

 

Otroška omara z drsnimi vrati in dimenzije

.

Kot je že uvodoma zapisano, je težava otroških omar, ki jih dobimo v tipski ponudbi velikih pohištvenih centrov, pogosto ta, da so otroške omare izdelane in ponujane v okviru celotnega otroškega sestava, ali, da je otroška omara dobavljiva samo s krilnimi vrati ali pa, da ni mogoče dobiti otroške omare točno določenih dimenzij.

Ker je precej prostorov otroških sob zelo raznolikih (nahajajo se v mansardnih prostorih – primer tukaj, ločuje jih pregradna stena, nova otroška soba bo nastala v prostorski niši, ipd…), pogosto zato primerne omare preprosto ne najdejo starši za svoj primer.

V tem primeru je potrebna izdelava otroške omare z drsnimi vrati, po naročilu in merah, ki jih imajo starši na voljo.

Spodaj je npr. prikazana izdelava takšne nižje otroške omare, ki sodi ravno v nižji del, pod poševnim stropom.

.

nižja otroška omara z drsnimi vrati
Nižja otroška omara z drsnimi vrati, za mansardni prostor.

.

V tem primeru je otroška omara po svoji širini izdelana točno za prostor med posteljnim okvirjem in zidno steno na drugi strani.

Po svoji višini je nižja, na desni ima dvoje drsnih vrat iz belega, iveralnega polnila, na levi pa je ostalo še dovolj prostora, za dodaten predalčnik, z različno visokimi izvlečnimi predali.

V tem primeru je celotno pohištvo (tudi odprti poličnik v ospredju) izdelan po merah prostora, ki je bil na voljo.

Pozorni boste opazili, da je desno od omare izdelano dodatno povišano hrbtišče ter predalnik v obliki nočne omarice, ki služi za shranjevanje dodatne posteljnine.

Še en primer opremljanja majhne otroške sobe, je na povezavi.

.

Otroška omara z drsnimi vrati v okviru dvojnega ležišča

.

omara z drsnimi vrati pod pogradom
Otroška omara z drsnimi vrati v okviru otroškega pograda.

.

Tudi primer iz zgornje slike je pri opremljanju otroških sob, precej pogost.

Ko otroško sobo uporabljata dva otroka, je otroška omara z drsnimi vrati, še bolj iskana.
Ker je preprosto pri izkoriščanju prostora, ki ga imamo na voljo, treba biti še bolj domiseln in kreativen.

Pogost primer je zato izdelava kotnega pograda (ali kotne omare), kot je prikazan na zgornji sliki, pod zgornjim ležiščem pa je izdelana dvodelna omara z drsnimi vrati.

Polnilo drsnih vrat, ličnica zgornjega posteljnega okvirja, ličnice miznih predalov ter ličnica izvlečnega predala pod spodnjim posteljnim okvirjem, so v tem primeru, enake, svetlo zelene, pastelne barve.

Povišane stranske posteljne stranice so zaobljene.

Podobno idejo za kotni otroški sestav (sicer s krilnimi vrati na omari), si lahko ogledate tudi na tej povezavi.