» » » Gradnja lesenega nadstreška na Ptuju

Gradnja lesenega nadstreška na Ptuju

V tokratni predstavitvi je, v nadaljevanju, prikazana gradnja nadstreška iz naravnega, suhega in žaganega lesa, na Ptuju.

V tem primeru, smo izdelavo nadstreška prevzeli v celoti, vključno z izdelavo betonskih temeljev.

.

Gradnja nadstreška
Gradnja lesenega nadstreška na Ptuju – pogled na končno postavitev.

.

Za postavitev stebrov je bil najprej narejen izkop za tri točkovne temelje.
Globina izkopa je znašala cca. 50 cm.
Premer lukenj je bil cca. 40 cm.

Odvisno od terena, so nekateri nadstreški postavljeni direktno na vnaprej pripravljene betonske plošče, za nekatere pa je potreben izkop za točkovne temelje.

.

Gradnja nadstreška
Gradnja nadstreška k hiši.

 

Konstrukcija nadstreška je v celoti izdelana iz naravnega lesa, ki je bil že pred dostavo na gradbišče, zaščiten z osnovnim impregnacijskim premazom.

Stebri so postavljeni na vroče cinkane in po višini nastavljive podstavke, ki so na točkovne temelje pritrjeni z jeklenimi sidrnimi vijaki.

Tako zunanja, kot tudi notranja lega sta dvojni.

Zunanja lega je nameščena na tri nosilne stebre in z njimi spojena z navojnimi palicami, na katere so iz obeh strani, nameščene okrasne matice.

Notranja, zidna lega je pritrjena na stebre obstoječega stopnišča pred vhodnimi vrati s pomočjo temu namenjenih kovinskih nosilnih konzol.

.

Ptuj4

.

Da je konstrukcija stabilnejša, so tudi špirovci z legami spojeni z vijaki. Ti so uporabljeni tudi pri pritrditvi strešne kritine.

Dodatne in različne možnosti za pokrivanje nadstreškov in teras, so predstavljene v prispevku z naslovom Predstavitev možnosti za pokrivanje terase.

Da je konstrukcija stabilnejša so med zunanjo lego in stebri dodatno vgrajene podporne roke.

.

Ptuj3

 

Ker se je stranka šele po sami postavitvi lesene konstrukcije odločila za pokrivni barvni premaz v sivi barvi, smo pred namestitvijo kritine, le to premazali z barvnim premazom Jubin Decor RAL7016 (antracit).

Enaka barva je uporabljena tudi pri postavljanju nadstreška z uto, na tej povezavi.

.

Ptuj1

.

Za pokrivanje strehe smo uporabili panelno pločevinasto kritino v antracit RAL 7016 barvi, ki je s spodnje strani dodatno prevlečena s filcem, ki prepreči kondenziranje pločevine, zmanjša pa tudi hrup v primeru dežja.

Še lepše se kritina s filcem in antracit RAL 7016 barva vidita v prispevku, kjer je predstavljeno postavljanje enostavnega lesenega nadstreška iz lepljenega lesa.

V barvi, ki je enaka kritini, so izdelane tudi pločevinaste obrobe, žleb in odtočna cev.

.

Ptuj6

.

Odprtino, ki je nastala med streho nadstreška in obstoječo streho stopnišča smo, dodatno zaprli s prozorno polikarbonatno ploščo.

.

********

.

Če tudi vas zanima gradnja nadstreška, vključno z betonskimi temelji in ostalimi dodatnimi deli okrog vaše hiše, se priporočamo za pripravo ponudbe, čez kontaktne možnosti. Sicer pa, podobno kot v vseh ostalih naših predstavitvah, svetujemo tudi ogled članka Vodnik za izbiro ustreznega nadstreška.