» » » O kuhinjskih otokih

O kuhinjskih otokih

Zanimanje za izdelavo kuhinj po naročilu pri strankah je v porastu. Še posebej, ker sodobna gradnja stanovanjskih objektov in hiš ponuja najrazličnejše prostore nepravilnih dimenzij in individualnih razporeditev, vse več gospodinjstev zanima izdelava kuhinje po naročilu.

izdelava kuhinje po naročilu
Primer 1: Kuhinja po naročilu

Predgovor

Tudi pri tistih, ki obnavljajo kuhinjo, se pri izbiri kuhinj vedno večkrat pojavlja želja po kuhinji po naročilu. Ljudje si želimo spremembe, hkrati pa tudi odpravo pomankljivosti, ki smo jih opazili pri delu in življenju v stari kuhinji.

Prispevek na temo prednosti izbire kuhinje po meri sem objavila v priloženi povezavi, tokrat pa vam predstavljam nekaj predlogov za postavitev kuhinjskih otokov v vaši novi kuhinji.

Popularnost tega, da imamo kuhinjski otok (najpogosteje sredi kuhinje) v naši novi kuhinji prihaja iz zahoda. Močan marketing velikih proizvajalcev kuhinj pač sili k temu, da je vedno znova potrebno poiskati nekaj novega za trg.

Nekatere novosti se nato primejo bolj, druge manj. Tiste, ki se na trgu uveljavijo, pa zagrabi še konkurenca in hitro imamo nov trend, ki ga “mora” vsebovati vsaka kuhinja.

Kuhinjski otok je že ena izmed reči, ki se je fantastično prijela.

Če površina, ki jo namenjate vaši kuhinji, obsega več kot povprečnih 20-30 kvadratnih metrov za kuhinjo, potem si lahko brez skrbi omislite za vašo kuhinjo tudi kuhinjski otok.

Izdelava kuhinj po naročilu, s kuhinjskimi otoki, danes omogoča najrazličnejše postavitve le teh.

Za optimalen izkoristek prostora okrog kuhinjskega otoka predlagam, da namenite najmanj 1 meter prostora na vsako stran otoka. Tako bo rokovanje s predali kakor tudi manevrirni prostor ob otoku uporaben v vsakem trenutku tudi za več članov, ki se druži v kuhinji.

Obenem, tistim, ki jih zanima kuhinjski otok, predlagam skrben razmislek o namenu kuhinjskega otoka. Od tega je namreč odvisno ali boste kuhinjski otok uporabili zgolj s predalčniki za pribor in najnujnešo kuhnjsko posodo, ali ga boste opremili z delovnimi površinami (ali zgolj kot dekor mizo), ali boste do njega speljali električno inštalacijo (za primere, ko želite kuhinjski otok opremiti z električnimi aparati), ali boste do njega pripeljali vodovodno inštalacijo (za primer, če želite imeti v kuhinjskem otoku, pomivalno korito) ali pa boste zgolj napeljali inštalacijo za dodatno osvetlitev kuhinjskega otoka.

Izdelava kuhinje po naročilu z najbolj klasično postavitvijo kuhinjskega otoka

Najpogostejša postavitev kuhinjskega otoka v sodobnih kuhinjah je takšna, pri kateri kuhinjski otok postavimo na sredino kuhinje (slika spodaj).

Tak otok je obdan z dovolj prostora okrog vseh strani, ličnice otoka so enake ličnicam ostalih kuhinjskih elementov ter tudi delovna površina je enakega izgleda in materialov kot delovni pult ostalih površin v kuhinji. Tak otok pogosto potrebuje svojo osvetlitev nad njim. Zraven osvetlitve pa si lahko nad njim omislimo tudi viseče in praktične regale za jedilniški pribor in krožnike.

Glede na svojo dolžino in širino (najpogosteje uporabljane dimenzije so med 120 cm dolžine in 60 cm širine) ter najmanj 1 metrom dolžine na vsaki strani otoka, je primeren za kuhinje, ki imajo vsaj po vzdolžni dimenziji najmanj 5 metrov prostora.

Seštejmo:

120 cm za dolžino otoka
100 cm na vsako stran otoka
najmanj 60 cm globine za kuhinjske elemente na vsaki strani (torej skupaj 120 cm)

Nam skupaj nanese 440 cm potrebne dolžine otoka.

Upoštevajmo, da se ob hkratnem odpiranju predalov v vrstnih (obzidnih) kuhinjskih elementih in v kuhinjskem otoku, prostor za prehod, močno zmanjša.

izdelava kuhinje po meri
Primer postavitve kuhinjskega otoka na sredino kuhinje

Kuhinjski polotok

Drug primer pogoste uporabe kuhinjskega ločenega elementa od klasičnih vzdolžnih, je uporaba kuhinjskega polotoka.

Ta je odlična rešitev za prostore nekoliko manjših dimenzij, dodatna prednost rešitve s kuhinjskim polotokom pa je tudi v tem, da se delovna površina otoka stika z osnovno delovno površino kuhinje (kar se pozna pri prihranku časa ob pripravi jedi). Pot, ki jo opravimo pri našem delu v kuhinjsi, je v teh primerih enostavno krajša. O tem kako razporediti pohištvo po kuhinji si lahko preberete tudi v priloženi povezavi.

Podobno kot v zgornjem primeru, je od razpoložljivosti prostora, naše domišljije in želja, navsezadnje pa tudi od debeline naše denarnice, odvisno ali bomo takšno postavitev opremili z električnimi aparati, pomivalnim koritom, dodatno osvetlitvijo ali ne.

Zelo značilna in pogosta uporabljana rešitev, ki vključuje kuhinjske polotoke je, da namesto polnih elementov in predalov, za kuhinjski polotok izberemo mizo za katero na nasprotno stran od delovnega prostora kuhinje,  postavimo dva ali več barskih stolov. Na ta način dosežemo, da tudi “pomočnik” v kuhinji pri svojem delu gleda proti kuhinji.

izdelava kuhinj po naročilu
Kuhinja v beli barvi s kuhinjskim polotokom

Manj uporabljane, individualne rešitve za kuhinjske otoke

Med ostalimi možnostmi postavljanja kuhinjskih otokov se lahko odločimo tudi za povsem individualno izdelavo le tega. Slika spodaj nam kaže primer enostavnega, a ličnega kuhinjskega otoka, ki vključuje tako dodatno delovno površino, kot jedilni prostor.

Takšne rešitve se spet priporočajo v večjih kuhinjah. Primerne pa so za jutranje trenutke in pravzaprav vse trenutke, ko celotna družina ni zbrana za istim obedom. Za hitro malico, zajtrk ali pozno večerjo, se ne nujno zbere vsa družina v jedilnici. Da imamo vse pri roki in, da z obrokom opravimo čimhitreje, se bomo poslužili uporabe priročnega otoka, kjer si obrok lahko pripravimo hitro, obenem ga pa hitro tudi “pospravimo”.

Nekatera individualna oprema takšnih otokov omogoča, da kuhinjski otok (predvsem dodatno mizo) po potrebi tudi pospravimo in pridobimo še več prostora. Stole v tem primeru samo postavimo bližje otoku, medtem, ko se delovna površina zloži in postavi ob bok kuhinjskemu otoku.

izdelava kuhinj po naročilu
Kuhinja s kuhinjskim otokom nepravilnih dimenzij

Sklepna beseda

Če se poigravate z mislijo, da bi postavili kuhinjo po meri, tudi v svoj prostor, bom vesela, če lahko informativno ponudbo in moj predlog postavitve, predlagam tudi jaz. Lahko kar čez spodnji kontaktni obrazec.