» » » 3 ideje za lesene nadstreške letnih teras

3 ideje za lesene nadstreške letnih teras

5 primerov, za tiste, ki jih zanima izdelava lesenih nadstreškov za avte, sem predstavil v priloženi povezavi.

Tokrat predstavljam 3 ideje lesenih nadstreškov za terase.

Leseni nadstrešek za teraso, ki se drži hiše

Spodnji primer je v bistvu najpogostejši. Naročniki želijo ob svoji hiši postaviti teraso, ki bo pokrita z lesenih nadstreškom. V primeru na sliki smo najprej naredili betonsko ploščo s poglobljenimi temelji na mestih, kjer bodo stali leseni nosilci za teraso, jo hidroizolirali, na njo vlili estrih, v spoju z hišo pa dali diletacijski trak. Na tako pripravljeno ploščo smo postavili večji leseni nadstrešek (nosilni stebri dimenzij 10 x 10 cm, dodatno okrasno obdelani in z nosilnimi rokami v obe smeri). Nad njimi so vezne deske, dimenzije 9,5 x 8 cm. Slika prikazuje postavljanje nadstreška pred končnim barvanjem z zaščitnim premazom in barvo. Za zunanje terase predlagam najmanj trikratno barvanje lesa (in vsako leto enkrat).

Poljubno lahko naročnik izbira vrsto materiala, dimenzije, okrasni dekor, morebitno obdajanje z ograjo in morebitno leseno pohištvo na terasi (tak primer sem predstavil tudi v prispevku o vrtnih garniturah).

izdelava lesenih nadstreškov maribor
Postavljanje večjega lesenega nadstreška ob hiši

Izdelava lesenega nadstreška, ki se ne drži hiše

V bistvu se spodnji primer (na sliki) od zgornjega razlikuje samo v tem, da si nekateri naročniki želijo samostojno stoječega (in ne na hišo prislonjenega) nadstreška. Tak lahko služi za avto ali leseno teraso. Odvisno tudi od želje s kakšno kritino bo nadstrešek pokrit, se pred izdelavo pogovori tudi o tem ali bo nadstrešek enokapen ali dvokapen, ali bo imel žlebe (v tem primeru že pri betoniranju betonske plošče poskrbimo za odtoke). Podobno kot v zgornjem primeru je tudi pri samostojnih nadstreških mogoča izbira praktično vsega (vrsta lesa, vrsta kritine, oblika in izgled, dimenzije, barve). In tudi kaj točno bomo pripravili sami, kaj pa naredimo mojstri.

Lahko pripravimo samo les, lahko pa celoten leseni nadstrešek postavimo sami (vključno s pripravo betonske plošče) in končnim čiščenjem delovne okolice.

izdelava lesenih nadstreškov maribor
Samostoječ leseni nadstrešek z opečno kritino in žlebi

Primer lesenega nadstreška na vhodu v hišo (dvignjena terasa)

Ponekod se namesto zidanega predprostora na vhodih v hišo, ljudje raje odločijo za postavitev večjega lesenega nadstreška, ki bo namesto klasičnega vetrolova omogočal, da ga v poletnih mesecih, uporabimo tudi kot letno teraso. Tak primer rešitve prikazujem na sliki spodaj.

Za razliko od zgornjih primerov, smo v tem morali teraso dvigniti za skoraj meter.

izdelava lesenih nadstreškov maribor
Nadstrešek na vhodu v hišo

Nekaj izdelanih lesenih nadstreškov (za avtomobile) predstavljam še v prispevku Leseni nadstreški za terase in avtomobile. Vabim k ogledu ali k temu, da me kontaktirate, če potrebujete informativno ponudbo iz moje strani.