» » » 5 primerov lesenih nadstreškov za avto

5 primerov lesenih nadstreškov za avto

Večina interesentov, ki jih zanima izdelava lesenih nadstreškov za avto, povprašuje po takšnih, ki imajo streho. Zaradi zaščite pred vremenskimi vplivi, senco, kot okras.

Kakšna vse je lahko izdelava lesenih nadstreškov za avto?

Ravna streha, nadstrešek naslonjen na zunanjo steno hiše

Prvi primer (slika spodaj) je leseni nadstrešek za avto, ki se montira ob zunanjo steno hiše. Izdelan je po meri, obdan pa s poljubnim številom nosilnih stebrov. Streha je v tem primeru ravna, dimenzije nadstreška pa poljubne (lahko gre za nadstrešek za en avto, dva ali več). Stebri so vpeti v betonske temelje in nekoliko dvignjeni od tal, zato, da vlaga iz zemlje ne prodira po stebrih navzgor. Izbira kritine nadstreška je poljubna (najpogosteje se ljudje odločajo za pvc materiale ali aluminij).

izdelava lesenih nadstreškov za avto
Primer lesenega nadstreška z ravno streho. nadstrešek prislonjen hiši.

Prostostoječ nadstrešek za avto

Podobno kot v zgornjem primeru, gre za nadstrešek z ravno streho, postavljen za en ali več avtomobilov, s to  razliko od zgornje slike, da se njegova konstrukcija ne naslanja na stene hiše. Ponavadi je postavljen ob hiše in dovoze. Služi tudi kot zunanja garaža. Material za izdelavo je različen masiven les (kostanj, hrast) za manjše konstrukcije (za en avto) in lepljen les za večje konstrukcije (za dva ali več avtomobilov). Posamezni predeli nadstreška so lahko dodatno zaprti z lesom (na primeru spodaj zadnja stena nadstreška v lesu). Za večjo trajnost in stabilnost je tudi tukaj konstrukcija kombinirana in povezana s kovinskimi elementi.

izdelava lesenih nadstreškov za avto
Samostoječ nadstrešek za avto

Nadstreški s poševnimi strehami

Podobno kot v zgornjim primerih, z razliko, da streha enostavnega nadstreška ni ravna, ampak poševna, je mogoče dobiti tudi nadstreške z različnim naklonom streh. Odvisno od dimenzij nadstreška (za koliko avtomobilov bo narejen), se ustrezno določi število lesenih stebričev, ki nosijo nadstrešek, material za kritino nadstreška je poljuben. Sam les pa se lahko prebarva z različnimi barvnimi toni.

izdelava nadstreškov za avto
Nadstrešek s poševno streho

Dvokapni nadstreški za avto

Dvokapni nadstreški za avto se od zgornjih z ravno streho, razlikujejo po dvokapni strehi, za vse ostalo pa veljajo zgornje karakteristike. Možna je različna izbira materialov (lepljen les pri dvokapnih nadstreških za več avtomobilov in masiven les za nadstreške za en avtomobil), različnih barv, oblik lesenih nosilnih rok (zaobljene, ravne,….), naklon strehe ter vrsta kritine po izbiri.

Podlaga nadstreška je lahko beton, okrasne, granitne ali druge kocke, pesek, trava ali zemlja,….
Tudi v teh primerih se nosilni stebri montirajo v betonske predpripravljene temelje in se dvignejo od tal zaradi vlage.

ugodna izdelava lesenih nadstreškov za avto
Izdelava dvokapnega nadstreška

Nadstreški za avto z dodatnimi lesnimi obdelavami in prostori

Glede na želje posameznika, se lahko konstrukcijam lesenih nadstreškov dodajajo prostori za spravilo orodja, kosilnice, koles in reči, ki jih potrebujemo na vrtu. Na sliki spodaj nadstrešek za štiri avtomobile z dodatnima lopama za orodje.

ugodna izdelava lesenih nadstreškov
Leseni nadstrešek z dodatnima prostoroma za spravljanje vrtnega orodja

Za več idej za lesene konstrukcije, predlagam, da si ogledate tudi te primere, prispevek o idejah za postavitev lesenih pergol in tudi primer postavitve enostavne lesene pergole za piknik prostor.

Za izdelavo informativne ponudbe se priporočam.