» » » Izdelava savne z barvno terapijo

Izdelava savne z barvno terapijo

Najbolj primeren čas za obisk savne oz. savnanje na domu, če imamo lastno savno, so jesenski in zimski meseci, medtem, ko je čas, ki je najbolj primeren za izdelavo savne v lastnem domu, ravno obdobje ob koncu poletja.

Zato v tokratni predstavitvi, prikazujemo primer izdelane savne po meri, ki zraven klasičnega savnanja, omogoča tudi barvno terapijo.

V spodnjih slikah je prikazana izdelava savne po meri, ki je postavljena ob kopalnico v mansardnem delu stanovanja.

Po predhodno znanih dimenzijah in ogledu prostora, je bila najprej na vrsti sestava notranjega, lesenega oboda savne. Vsako ohišje savne mora biti dobro termo in higro izolirano, kot boste videli na spodnji sliki, pa tudi v sendvič konstrukciji ter v debelini najmanj 70 mm.

Spodnje ohišje vsebuje iz sprednje strani vhodno odprtino, na katero so kasneje dodana stilsko zaključena krilna vrata s protilomnim in kaljenim steklom, v notranjosti pa 4 odprtine za grelna telesa.

Dve sta predvideni na krajši stranici, dve pa tudi na vzdolžni.

.

izdelava savne po meri
Izdelava notranjega lesnega oboda savne še v mizarski delavnici.

.

Odprtine za grelna telesa so predvidene v višini nad ležalnimi ploskvami savne.
Za ustrezno višino je potrebno upoštevati tako višino ležišč, kot višino lesenih pohodnih letvic na dnu savne.

Terapija, ki se v savni izvaja s pomočjo barv, se izvaja v polurnih intervalih, v katerih se samostojno ali v različnih kombinacijah, izmenjujejo štiri osnovne barve.

Savnanje z barvno terapijo deluje tako, da barve vplivajo na naše počutje preko oči. Preko očesnega živčevja barve oživijo naš imunski sistem. Odvisno od barve se nato v telesu sprožijo različni procesi, ki blagodejno in ugodno vplivajo na naše telo.

Sama fizična absorbcija ugodnih vplivov savnanja se vrši preko kože.

Modro barvo vode in neba povezujemo z mrazom, oddaljenostjo in željo.
Zato ima sproščujoč in pomirjujoč učinek, v glavnem pa modra pomaga pri živčnih neravnovesjih, utrujenosti, stanjih anksioznosti in podobnem.

Zelena barva je barva narave.
Zelena obenem pomirja, navdihuje, zdravi in generira. Po različnih študijah bi naj zelena barva imela pozitivne in zdravilne učinke predvsem na bronhije in pljuča, pomaga pa tudi pri glavobolu, artritisu ter nekaterih živčnih ravnovesjih.

Rumena barva vzpodbuja pozitiven odnos do življenja in splošnega počutja.
Stimulira in krepi živce, odganja pa negativne misli in melanholičnost.

Rdeča barva se povezuje z ognjem, krvjo in vitalnostjo.
Zaradi tega stimulira cirkulacijo krvi in posledično vpliva k boljšemu splošnemu počutju in vitalnosti.

Po postavitvi osnovnega ogrodja savne, glede na mere razpoložljivega prostora, sledi v delavnici še “notranja obleka” savne:

.

izdelava savne mizarstvo
Izdelava zaključne, dekorativne preobleke iz notranje strani savne.

.

Notranjost savne se določi že z upoštevanjem barv, izgleda in estetike tudi zunanjega prostora savne (lesa in izbranega pohištva v predprostoru savne oz. v kopalnici).

Zaključni ureditvi notranjih sten, sledi izdelava ležalnih ploskev ter zaščitnih obrob grelnih teles.

V večini primerov notranjost kabine savne vključuje enega ali več ležalnikov, lesene vzglavnike, zračnike, v odvisnosti od vrste savne pa še ograjico za peč, stekleno kaljeno vratno krilo, enega ali več hrbtnih naslonov, montažo luči in svetil, montažo peskovne ure, zajemalko in ostale pripomočke, ki jih poznamo iz klasičnega, finskega savnanja.

Izdelava ležanih in sedalnih ploskev je prikazana na spodnji sliki:

.

izdelava lesene savne

.

Izbira vrste lesa in materialov za izdelavo savne je zelo pomembna.

Les za notranji obod savne je drugačen od tega, ki ga uporabljamo za izdelavo ležalnikov, sicer pa boste med najpogostejšimi materiali za izdelavo savne našli nordijsko smreko ali bor, lipo, rdečo cedro, hemlock in afriško tropsko sambo (imenovano abaki).

Ne glede na to, za kakšno vrsto izdelave savne se zanimate, se pri vseh lesenih savnah, vedno uporabi les izključno brez smole.

Pri sami odločitvi za vrsto lesa za notranjost savne bo najpomembnejšo vlogo odigrala tekstura lesa, kakovost lesa (1. razred), naravni, blagi vonj lesa, barva in seveda cena.

Montaža savne na njeno mesto je prikazana na spodnji sliki:

.

montaža savne

.

Pri montaži savne je že predhodno potrebno upoštevati vse poti, kje bo potekala vsa elektro in ogrevalna inštalacija, odtok ter njeno postavitev. Keramične ploščice oz. druga talna obloga, mora biti položena (vse bolj je pogosta uporaba wpc talnih oblog, ki se sicer uporabljajo za oblačenje zunanjih teras, okrog bazenov, ipd…). Prednosti wpc talnih oblog so predstavljene v prispevku na tej povezavi.

Hkrati mora za savno biti pripravljen pet žilni  (3 žilni 3×2,5 – za enofazne in infra savne)  ali kabel PGP (do 9KW je 5×2,5 na višini 2,1m izza savne) in napusti do 4m rezervne dolžine.

Na zgornji sliki je prikazano, kako bo bodoča savna postavljena v mansardni kot obstoječe kopalnice, desno od nje pa bo v  istem prostoru tudi dostop do tuš kabine.

Zaključna montaža vseh potrebnih inštalacij za barvno terapijo ter  montaža grelnih teles, je prikazana na spodnji sliki, kjer se vidi tudi že delno obdelane stene savne tudi iz zunanje strani:

.

zaključna izdelava savne
Zaključna dela: napeljava inštalacij, montaža grelnih in svetlobnih teles ter finalna obdelava sten iz zunanje strani.

.

Izdelava in montaža steklena vratnega krila ter pogled v notranjost savne, je prikazan na spodnji slikah. Steklena vratna krila so sicer lahko brezbarvna, rjavo potemnjena (proti doplačilu pa tudi druge barve – zelena, jedkana,…). Steklo je kaljeno in debelo 8 mm, okovano pa s savna okovjem. Tesnenje je zagotovljeno s posebnim silikonskim tesnilom, ki vzdrži visoke temperature.

.

Pogled na izdelano savno v različnih barvah

.

savna rdeča
Rdeča ugodno vpliva na cirkulacijo krvi in ugodno počutje.

.

zelena savna
Zelena zdravi in navdihuje.

.

morda savna
Modra sprošča in pomirja.

.

Pogled iz zunanje strani

.

Ker je ob vsaki savni potrebno poskrbeti tudi za dodatne odlagalne police ali omare za pripomočke, ki jih potrebujemo pri savnanju (eterična olja, brisače, …), smo v enaki estetiki in izgledu, izdelani savni, priključili še po merah razpoložljivega prostora, izdelane omarne korpuse z lesnimi letnicami vzorca, s katerim je oblečena že sama savna.

.

dokončana savna
Dokončana savna.

.

Če tudi vas zanima izdelava savne po meri (naj si gre za finsko, turško, zeliščno ali infra savno) ali katero izmed drugih, iz lesa izdelanih savn, se priporočamo za pogovor čez kontaktne možnosti.