» » » Izdelava vinoteke v starinskem slogu

Izdelava vinoteke v starinskem slogu

Ker ponavadi izdelava vinoteke sovpada z izdelavo starinskih, masivnih posameznih pohištvenih elementov, vas v primeru, da se zanimate za mizarsko opremljanje vinoteke (naj si bo v domači rabi ali za poslovne namene), vabimo, da si pred spodnjim prikazom primera izdelave vinoteke, ogledate tudi naše prispevke na temo izdelave masivnih kletnih vrat, kjer predstavljamo kar 9 različnih primerov izdelanih kletnih vrat za zidanice, vinoteke, vinotoče in podobno ter tudi prispevek z naslovom vrata za klet s polkrožnimi zaključki, v katerem smo posebej predstavili 6 primerov kletnih vrat, ki so prav tako primerna za vinoteke, so pa na vrhu zaključena polkrožno, zaobljeno.

Glede na to, da tiste, ki jih zanima izdelava vinoteke, najpogosteje zanima izdelava vinoteke v klasičnem (tradicionalnem izgledu), je na spodnjih slikah predstavljeno mizarsko opremljanje ene izmed takšnih tradicionalnih vinotek.

.

Vhodna vrata

.

Vhodna vrata v vinoteko so izdelana iz masivnega lesa.

Na spodnji sliki lahko vidite, da sta osrednja motiva masivnih vrat ločena na dva dela, pri čemer smo zgornjemu za potrebe vinoteke, dodali motiv grozdja in lista trte. Vrata so zaključena polkrožno, k celotnemu izgledu vhodnih vrat pa sodi tudi obdelan podboj ter lesni kotni motiv, ki ima prav tako v polkrožnem delu rezbarjen motiv grozdov in trte.

.

izdelava vinotek
Izdelava vinoteke – masivna vhodna vrata z motivi grozdja in trte.

.

Celotna vinoteka se nahaja v obokanih kletnih prostorih. Njena izdelava je zajemala zraven izdelave masivnih kletnih vrat, tudi mizarsko dodelavo prostora za shranjevanje steklenic in buteljk, mizarske dodelave vseh miz, stolov, in klopi, točilnega pulta, dekorja, stropa, ter vseh lesnih elementov, ki jih je lastnik želel umestiti v svojo vinoteko.

.

Osrednja miza in klop

.

Na spodnji sliki je prikazana izdelava osrednje, večje masivne mize, s po merah prostora, pripadajočo dolgo, kotno klopjo ter v ozadju dodelava lesene stene, na katero je zapisan vinski motiv.

V kotu za klopjo je postavljena posušena vinska trta, ki se vzpenja po stropu, nanj pa je pritrjena s pomočjo montiranih lesnih križev pod sam strop.

.

izdelava vinoteke
Kletna miza in klop.

.

Na spodnji sliki je prikazana vinska klet iz vhodne strani. Na zidno steno nasproti vhodnim vratom so vgrajeni zidni oboki v katere je bilo potrebno izdelati lesene nosilne police za desertna vina in buteljke. V enakem motivu so izdelani tudi leseni masivni zaključki pri tleh ter tudi polkrožna, naslonska lesena miza, ki je postavljena ob steno nad polovico vinskega soda.

.

vinske police
Pogled na vinske police in polkrožno mizo iz soda.

.

Izdelava vinoteke in pogled na točilni pult

.

Osrednji del vinoteke predstavlja točilni del. Ta je predhodno zidno pripravljen z, na sredino vzidanim pultom, ki smo ga nato mizarsko zaključili s tremi stebri, lesenim zaključkom pulta in lesenim delom, pod samim stropom pulta.

Na zadnji strani pulta so dodane še izdelane masivne police, postavljene na masivne nosilne stebre in estetsko obdelane v stilu celotne opreme vinoteke.

Na enak način je izdelana tudi polica za avdio napravo na lesni steni vinoteke.

.

točilni pult vinoteke
Točilni pult v starinskem slogu.

.

Vse ostale naše mizarske izdelke (izdelavo stopnic, notranjih in vhodnih vrat, masivnega pohištva,…), si lahko ogledate na tej povezavi, sicer vas pa vabimo, da nas, v kolikor vas zanima izdelava vinoteke, kontaktirate preko spodnjih kontaktnih možnosti..