» » » Kako izbrati prave barve sten k stanovanjski opremi

Kako izbrati prave barve sten k stanovanjski opremi

Vprašanje kakšne barve sten izbrati za stene našega doma, bega dve vrsti gospodinjstev. Te, ki opremljajo stanovanja prvič in te, ki se z opremljanjem stanovanja soočajo ob prenovah.

Morda spodnji prispevek pomaga k odgovoru.

Podroben pregled barv pokaže katere barve za stene (za razliko od barv pohištva) najpogosteje izbiramo za kateri prostor, kakšne občutke rojevajo posamezne barve za stene in kaj je tisto kar zraven barv odloča o tem, da se bomo v svojem stanovanju ali delovnem prostoru počutili domače.

Katere barve za stene uporabljamo najpogosteje in zakaj?

Pisarne: Na splošno velja modra barva za najbolj produktivno barvo. Zato jo najdemo v številnih pisarnah in tudi pohištvo v pisarnah je zelo pogosto v odtenkih, ki se skladajo z modro barvo.

Spalnice: tišino, mir, zdravje in sprostitev prinašajo naravne barve. Odtenki zelene sodijo med bolj popularne barve za stene v spalnicah, sobah za goste in ostalih prostorih.

Kuhinje: v kuhinjah je najpogosteje uporabljana barva za stene, rumena. Rumena izboljšuje metabolizem (presnovo), širi prostor in daje energijo.

Otroške sobe za deklice: brez posebnega ugibanja in raziskovanja lahko ugotovimo, da je najpogostejša barva za otroške sobe za deklice, roza. Deluje toplo in pomirjujoče. Svoje je k temu rezultatu pridal tudi sodobni kapitalizem in marketing.

Jedilnice: v jedilnicah najpogosteje uporabljamo odtenke rdeče. Rdeča barva spodbuja apetit.

Dnevne sobe: v prostorih skupnega druženja, zabave in pogovorov, kot so na primer dnevne sobe, so zelo uporabljani mehki toni ter sproščujoče barve, kot je na primer sivka.

Kako delujejo na nas osnovne barve?

Rumena: vesela in topla barva. Lahko povzroča utrujenost oči. Povzroča, da otroci jočejo. Ne barvajte otroških sob v rumeno.

Rdeča: spodbuja močna čustva. Energična barva. Spodbuja apetit. Mnoge restavracije uporabljajo rdečo barvo v svojih prostorih tudi v oglaševalske namene. Izraža strast in intenziteto. Rdeče vrtnice simbolizirajo ljubezen. Študije kažejo, da rdeča lahko povzroči slabše rezultate pri izpitih. Hipoteze teh študij nakazujejo, da rdeča barva lahko vpliva na rezultate izpitov in testnih nalog, saj jo pogosto povezujemo z napakami. Vpliva tudi na izogibanje motivaciji.

Modra: je najbolj priljubljena barva moških. Izraža mirnost, sproščenost, modrost, preudarnost, tudi vedrino. Kot sem napisala že zgoraj, je modra tudi najbolj uporabljana barva za pisarne in delovne prostore. Povezujemo jo z vodo in mirom.

Kako so značilnosti barv uporabljane v svetu?

Zelena – simbolizira zdravje, tišino, denar, naravo. Zaposleni, oblečeni v zeleno barvo, trpijo za manj trebušnimi težavami. Zelena je simbol plodnosti in je bila v 15. stoletju obvezna barva v poročnih ceremonijah. Tudi danes eno najbolj prepoznavnih ameriški podjetij, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo čokoladnih bombončkov (m&m), sporoča, da zeleni bonbončki izražajo seksualno sporočilo.


Modra – najpogosteje uporabljana barva bank, večjih podjetij, finančnega sveta.
 Deluje produktivno, modro in intelektualno. Modra je barva, ki jo uporabljajo podjetja kot so Forbes, IBM, Hypo Bank, VolksBank,…

Rdeča – spodbuja apetit

Pogosto uporabljane barve za izražanje luksuznih dobrin z namenom spodbujanja občutka prefinjenosti so črna, bela, srebrna in zlata.

vir informacij: About.com Sensation and Perspetion

Toliko tokrat.

Vabljeni k spremljanju tudi v bodoče.