» » » Kletna vrata iz masivnega lesa

Kletna vrata iz masivnega lesa

Kletna vrata iz masivnega lesa krasijo marsikateri vinotoč, kmečki turizem ali vikend hiško in apartma. Ker se v našem podjetju, zraven izdelave ostalih mizarskih izdelkov, že vrsto let ukvarjamo tudi z izdelavo kletnih vrat iz masivnega lesa, predstavljamo v nadaljevanju nekaj primerov izdelanih kletnih vrat.

S kratkimi opisi.

Kletna vrata iz masivnega lesa za primorsko zidanico

kletna vrata iz masivnega lesa
Kletna vrata iz masivnega lesa za primorsko zidanico.

Na sliki zgoraj prikazujemo primer izdelave masivnih kletnih vrat, ki smo jih montirali v slovenskem primorju. Zraven same tehnologije in materialov potrebnih za izdelavo takšnih vrat, je že pri sami zasnovi in ideji za kletna vrata potrebno dobro razmisliti o stilu in ambientu, v katerega bodo takšna vrata postavljena.

Slika zgoraj prikazuje masivna kletna vrata obdana z značilnim za primorsko naravo, kamnom, polkrožno obdelana po vrhnji strani. Osrednji del vrat v karo obliki razdeljuje vrata na štiri dele.

Spodnja dva dela sta gladko obdelana, zgornja okrašena z unikatnimi rezbarskimi motivi vinske trte.

Takšnim masivnim in bogatim vratom, jasno, pristoji, močan polkrožen obok in skladna, masivna železna ključavnica. V osnovi je med ključavnicami, primernimi za kletna vrata iz masivnega lesa, mogoče izbirati med vgradnimi ključavnicami in pribitnimi ključavnicami.

V povezavi z obrtniki iz umetno kovaške branže, na vrata montiramo unikatne in po željah izdelane ključavnice. V starinskem izgledu in s funkcijo dodatnega varovala si lahko omislite na svoja kletna vrata tudi pribitno ključavnico z zapahom in varovalom.

Podobno zgornjim vratom smo izdelali kletna vrata na sliki spodaj, le, da je okrasni rezbariji namenjena v celoti zgornja polovica vrat.

kletna vrata polovna
Kletna vrata z okrasno rezbarijo v zgornjem delu.

Tako kot v prvem primeru, so tudi ta vrata montirana v kamnito opečnat ambient ter podprta z močnim in masivnim obokom oz. podbojem.

Kakšen les se uporablja za kletna vrata iz masivnega lesa?

Za slovenske kleti in naše podnebje je najbolj priporočljivo uporabljati hrast.

Hrast velja za enega izmed najbolj trpežnih lesnih materialov in je zato odporen tako na temperaturna nihanja kot tudi vlažnost, ki so je kletni prostori že sami po sebi, deležni bolj od vseh ostalih.

Načini dodatne varnostne zaščite za kletna vrata

Ker se pri izdelavi vseh vhodnih vrat, še posebej pa pri izdelavi kletnih vrat za apartmajske hišice, vinotoče in vikend hiše, v katerih nismo vedno prisotni, vedno pojavi več vprašanj v zvezi s tem kako dodatno zaščititi kletna vrata, spodaj predstavljamo nekaj primerov kako so lahko vaša kletna vrata dodatno zaščitena.

Prva izmed možnosti je, da nanje montiramo pribitno ključavnico (ta lahko ima tudi dodaten zapah in varovalo):

pribitna ključavnica
Starinska pribitna ključavnica.

Druga izmed možnosti je, da svoja kletna vrata dodatno opremimo s kovanimi železnimi zapahi (na zgornjem in spodnjem delu vrat).
Slika spodaj:

kovani železni zapahi
Masivna kletna vrata z dodatnimi zapahi na spodnjem in zgornjem delu vrat.

Tretja izmed možnosti je, da na vrata izdelamo unikatne, umetno kovane ter izjemno masivne in varne ključavnice ter železne tečaje.

Slika izdelave masivnih kletnih vrat v naši delavnici:

masivna vrata za klet
Ključavnice, umetno kovaštvo, unikat.

Možnosti in vrste podbojev

Tako kot je pri izdelavi masivnih vratnih kletnih kril nešteto možnosti, velja tudi za podboje vrat. Ti so sestavni del izdelave kletnih vrat, mogoče pa jih je izdelati poljubno okrašene in rezbarjene.

Spodaj nekaj primerov:

kletna vrata iz masivnega lesa s podbojem
Kletna vrata iz masivnega lesa z bogatim podbojem. Slika v delavnici.

Kletna vrata s podbojem in ločeno dodatno obdelano leseno obrobo:

kletna vrata podboj lesena obroba
Estetsko dovršena kletna vrata.

Kletna vrata s klasično ravnimi podboji:

kletna vrata ravni podboj

Ker imamo primerov izdelav kletnih masivnih vrat še kar nekaj na zalogi, vas vabimo, da nas še naprej spremljate v naših objavah. Za konec tega prispevka pa prikazujemo še slikico ureditve kletnega ambienta, kjer smo kletna vrata postavili v prijeten ambient kleti iz naravnega kamna.

kletna vrata vinska klet
Vinska klet z vrati iz masivnega lesa.

Veseli bomo, če se boste za izdelavo informativne ponudbe, pozanimali tudi pri nas.