» » » 3 primeri kotnih kuhinj

3 primeri kotnih kuhinj

Med vsemi objavami (teh je že kar nekaj) in nasveti za to, da boste našli zase primerno kuhinjo, se v prispevku v nadaljevanju, danes obračamo na tiste, ki jih zanima kotna kuhinja.

Med predstavljenimi primeri smo izbrskali nekaj elegantnih in raznolikih primerov kotnih rešitev in upamo, da boste preko njih dobili kakšno dobro idejo za svojo ureditev.

Kotna kuhinja sodi ponavadi v manjši prostor ali prostor, ki je povezan z drugimi z odprtimi stenami.

Prva prednost postavitve kuhinje v kot, je prihranek prostora in s tem avtomatsko zmanjšan delovni trikotnik. Naši “sprehodi” med umivalnikom, delovno ploščo in kuhalno ploščo, pač morajo biti čim krajši. Na ta način prihranimo čas, pa tudi utrujeni ne bomo ravno po vsaki kuhi.

Klasična kotna lepotica

kotna kuhinja
Kotna kuhinja z jedilnim prostorom.

Dodatna prednost, ki jo prinaša kotna kuhinja, je možnost postavitve jedilnega prostora v ambient kuhinje. Četudi se vam na prvi pogled ne zdi to nič posebnega, v tem primeru, lahko prihranimo še dodatno.

Jedilni ambient bomo namreč, po vsej verjetnosti, estetsko in praktično želeli povezati s kuhinjskim. V tem primeru lahko na dodaten prihranek računamo iz naslova hkratnega nakupa kuhinje in jedilnice.

Na sliki zgoraj gre za primer klasične opreme kotnega sestava kuhinje. Če razporeditev prostora in naravna osvetlitev omogoča, poskušajmo kuhinjsko razporeditev zasnovati tako, da bo kot osvetljen z oknom in naravno svetlobo. Kuhalno ploščo lahko postavimo v kot, a se v praksi dostikrat bolj praktična pokaže rešitev, ko na sredino kuhinjskega trikotnika, postavimo delovno površino.

Na eno stran od nje imamo prostor za kuhanje, na drugo stran od nje, pa prostor za pomivanje.

Hladilnik in zmrzovalno skrinjo postavimo skrajno na stran enega izmed krakov kotne kuhinje.

V zgornjem primeru smo en krak kotne kuhinje opremili z dodatnimi visečimi predali. Drugi krak pustili za odprte police.
Lično in uporabno zraven kuhinjske plošče na desni deluje odprt poličnik na katerega bomo zložili začimbe ali jedilni pribor.

Pomivalni stroj je lahko od osnovnega delovnega trikotnika nekoliko odmaknjen.

Moderna kotna lepotica

moderna kotna kuhinja
Moderna kotna kuhinja s polotokom.

Za moderne kuhinje že samo po sebi velja, da “zahtevajo” več prostora, njihovo sodobnost pa ponavadi izraža izbor pogumnih materialov, razgibanost kuhinjskih elementov ter izrazite barvne kombinacije. V le te ponavadi prištejemo še izbor barv in materialov na tleh in stenah kuhinj.

Na zgornji sliki gre za primer kotne kuhinje, pri čemer bomo dovolj velik in razpoložljiv prostor kuhinje izkoristili za postavitev kuhinjskega polotoka.

Kotni, delovni del kuhinje, smo v tem primeru postavili skrajno desno.

Če prostor omogoča (kot na sliki), lahko široke in odprte stene med seboj povežemo tako, da del kuhinjskih elementov postavimo na nasprotne stene. Ki lahko, tudi, če so odmaknjene nekoliko bolj, celovito povežejo kuhinjo v enovit prostor.

Ličnice kuhinjskih elementov na primeru smo opremili s plemenitim visokim sijajem, za kontrast pa tu in tam uporabili belo, motno steklo.

Enak vzorec boste opazili tudi kot okrasni dekor ob kuhinjski napi ter ob večji omari (na levi).

Predali omogočajo mehko in neslišno zapiranje in odpiranje, odpirajo se klasično.

Hrbtišče kuhinje smo razgibali z lesom in steklom za kuhalnimi površinami, umivalnik pa postavili na osrednji krak. Tako deluje bolj praktično, saj se nahaja v bližini polotoka, ki ga po potrebi lahko uporabimo tudi za serviranje hitrih obrokov in kot jedilno površino.

Kotna kuhinja v belem

kotna kuhinja v belem
Kotna kuhinja v belem.

Tretji primer (slika zgoraj) prikazuje možnost postavitve standardnih kuhinjskih elementov v kot za prostor ravnih linij.

Če vaš kuhinjski prostor vsebuje standardne postavitve sten, a si vanj želite postaviti moderno kuhinjo čistih linij, bi zgornja rešitev lahko bila pravšnja.

Z razporeditvijo predalov se je mogoče igrati poljubno, odvisno od prostora, lahko viseče elemente montiramo nad drugi krak kot je prikazano na primeru, sam izkoristek kotnega prostora pa lahko maksimizirate z izborom rešitve, kot jo npr. predstavljamo na spodnji sliki:

izkoristek kota kuhinje
Kuhinjski elementi za kotne kuhinje.

Toliko tokrat.

Za več rešitev in idej, vabljeni k ogledu tudi na naši strani ali, da nam pišete čez spodnje možnosti.
Potrudili se bomo svetovati kot se šika 🙂