» » » Praktični prikaz skrajšanega delovnega trikotnika v kuhinji

Praktični prikaz skrajšanega delovnega trikotnika v kuhinji

Potreba po kotni postavitvi kuhinje je v večini primerov najbolj prisotna v novogradnjah in prenovah stanovanj, ki kuhinjske prostore združujejo z ostalimi (recimo jedilnico ali dnevno sobo).

Klasične in starejše gradnje so imele prostore za kuhinjo ločene, blokovska stanovanja najpogosteje omogočajo postavitev kuhinjskih elementov ob ravno, vzdolžno steno.

Kotna postavitev kuhinje je dobra zato, ker na ta način prostor izkoristimo v celoti, moramo pa v primeru kotne postavitve, biti malenkost bolj izbirčni in domiselni pri opremi kuhinjskega kotnega elementa.

Ker je navsezadnje škoda postavljati kuhinjo v kot, če kotnega prostora ne izkoristimo v celoti.

kotna postavitev kuhinje po meri
Po meri izdelana kuhinja v kot.

Nekatere družine se odločijo v kot postaviti gospodinjske aparate, grelne plošče, štedilnik in kuhinjsko napo. Če predhodna potrebna vodovodna in elektro inštalacija to omogoča, je takšna rešitev iz vidika funkcionalne izrabe prostora, odlična.

Dobro je biti samo pozoren na to, da v takšnem primeru, na eni delovni plošči pustimo dovolj prostora za obdelovanje živil, na drugo krilo pa čim bližje kuhalnim površinam, postavimo tudi pomivalnik. Na ta način je tudi gibanje po delovnem trikotniku skrajšano na minimum.

Na sliki zgoraj prikazujemo primer opremljanja kuhinje po meri, pri kateri je v prvi vrsti šlo zato, da kuhinjski prostor omogoča maksimalno izrabo in postavitev čim večjega števila predalov.

Ker je sam prostor dovolj velik, je na sredino kuhinje, postavljen tudi kuhinjski otok (slika spodaj).

kotna postavitev kuhinje
Pogled na po naročilu izdelano kuhinjo z zmanjšanim delovnim trikotnikom na desni.

Na sliki zgoraj (rjave kuhinjske površine) se lepo vidi, da smo delovni trikotnik (četudi v tem primeru kuhalna plošča in pečica nista postavljena v kot), poskušali maksimalno skrajšati.

Drugi kot (na sliki levo) smo prepustili predalom in omaram za začimbe, posodo in jedilni pribor.

Zaradi tega, smo tudi kuhinjski otok, malenkost bolj približali delovnemu trikotniku. S čimer pa je hkrati nastalo tudi več prostora za prehod iz kuhinje v dnevno sobo in jedilnico.

Na žalost smo za ta primer poslikali samo dve slikci.

Upamo, da vseeno prikažeta sporočilo in, da vam je naša kuhinja všeč.

Vabljeni k spremljanju naprej. Ali k ogledu naših ostalih kuhinjskih umetnin. Tukaj.