» » » Leseni vrtni paviljoni – 4 najbolj pogosto uporabljani primeri

Leseni vrtni paviljoni – 4 najbolj pogosto uporabljani primeri

Leseni vrtni paviljoni krasijo marsikatero dvorišče že vrsto let. Njihova popularnost je vrhunec dosegla že pred desetletji, ko so si ljudje dali na terasah in sadovnjakih postaviti vrtne paviljone v različnih oblikah večkotnikov. Najbolj popularni so že takrat bili petkotniki, šestkotniki ter osemkotni leseni vrtni paviljoni.

V zadnjih letih, ko je pri urejanju okolice hiše opaziti trend urejanja okrasnih vrtov ter cvetočih teras z najrazličnejšo posaditvijo, se leseni vrtni paviljoni, ponovno vračajo na naše travnike in dvorišča. V kombinacijah z doma urejenimi ribniki, pergolami za kivije, cvetličnimi nasadi in podobnim, leseni vrtni paviljoni ponovno pridobivajo na svoji veljavi.

Glede na vrsto izdelave, se leseni vrtni paviljoni ločijo po tipskih izvedbah in po tem, da so lahko izdelani povsem individualno. V večini primerov se naročniki ob njihovi izdelavi odločijo tudi za izdelavo notranje opreme (miz, vrtnih klopi) ter ureditev osnovne okolice paviljona.

.

Okrasni leseni vrtni paviljoni

.

Na prvi sliki spodaj, lahko vidite izdelavo in postavitev lesenega vrtnega paviljona v okrasnem vrtu, ki ga obdaja grmičevje in drevje. Postavljen na vnaprej pripravljeno betonsko podlago (pralne pohodne plošče) ter v okolico vrta, tak paviljon, pobarvan v beli barvi, deluje romantično in kot okras dvorišču. Po drugi strani tak paviljon zadovoljuje osnovno funkcijo – to je dajanje sence in nudenje osrednjega prostora za zabave, piknike in druženje.

.

leseni vrtni paviljoni
Leseni vrtni paviljoni kot okras.

.

Za tak paviljon je značilna odprtost, prostornost in zračnost. Vhod je velik, s čimer je omogočen hiter in enostaven prenos vrtne mize in klopi na zunanjo stran paviljona. Na enak način so izdelane tudi široke okenske odprtine, na katerih so police za odlaganje cvetličnih korit. Posamezni leseni vrtni paviljoni se med seboj razlikujejo tudi po tem, da so lahko v celoti odprti (kot na sliki zgoraj), pol odprti ali pa zaprti (v tem primeru jim namestimo vrata, okna, mreže, opaž, brune, dodatne okrasne letve in podobno).

.

Večji in masivnejši paviljoni

.

Precej naročnikov se na svojih dvoriščih in ob hišah odloča za postavitev večjega paviljona, v katerem se bo lahko zadrževala širša družina in sorodniki. Na sliki spodaj, lahko vidite primer postavljenega večjega lesenega paviljona, ki smo ga ob vhodnih stranicah okrasili z dvema nižjima okrasnima obdelavama. Da bo paviljon nudil dovolj sence, so vse naslednje stranice malenkost povišane. Vseh osem stranic, pa je pri vrhu obdelanih, na značilno za paviljone, mrežni način preprosto z namenom, da se poveča zračnost samega prostora v paviljonu.

Kritina v tem primeru je tegola, sam paviljon pa je postavljen na vnaprej pripravljeno betonsko ploščo.

.

osmerokotnik leseni paviljon
Leseni vrtni paviljoni v obliki šesterokotnika.

.

Tak paviljon se ponavadi dodatno okrasi s cvetjem v obliki obešank ali montažo zunanjih dodatnih polic na katero se odložijo cvetlična korita. Za večerno in nočno posedanje je priporočljivo, da pri izdelavi betonske plošče poskrbite tudi za dovod elektrike in po možnosti v bližino tudi dovod vode.

.

Leseni vrtni paviljoni modernejših oblik

.

Podoben paviljon, malenkost bolj moderne oblike, lahko vidite tudi na spodnji sliki.

Za razliko od zgornjega, je ta kvadratne oblike in tudi vhod je zasnovan širše in še bolj prostorno. Za tla so uporabljene lesene podnice, sicer pa med najbolj pogosto uporabljane talne rešitve sodijo beton, keramične obloge in različne vrste lesnih podnic za zunanjo uporabo. V zadnjem času se za tla pogosto uporabi tudi kamen.

Kot velja za vse ostale vrste zunanjih lesenih objektov, morajo tudi leseni vrtni paviljoni biti dvignjeni od tal (zaradi preprečevanja pretoka zemeljske vlage po lesu), priporočljiva je predhodna priprava pohodne površine, končna površinska obdelava (lakiranje, barvanje, zaščita s premazi) pa je odvisna od želja in potreb posameznikov.

.

kvadratni leseni vrtni paviljon
Moderni, kvadratni leseni vrtni paviljoni z lesenimi podnicami.

.

Po potrebi in po željah naročnikov je mogoče strešni kritini dodati tudi odvod vode z žlebovi.

.

Leseni vrtni paviljoni kot kombinacija nadstreška

.

V primerih kjer naročniki skupaj s postavitvijo vrtnega paviljona rešujejo tudi problem pokrivanja terase ali drugih sončnih leg, se je mogoče odločiti za rešitev, ki smo jo izdelali na spodnji sliki.

Na njej gre za postavitev modernega lesenega paviljona v manjšem blokovskem naselju za potrebe pritličnega blokovskega stanovanja. V tem primeru so tla ponovno urejena z drenažo in pohodnimi pralnimi ploskvami, temelji paviljona so zgrajeni točkovno na lokacijah, kjer so postavljeni stebri paviljona, vrh paviljona smo pa v tem primeru obdelali z ravno in nekoliko poševno, pločevinasto kritino. Tej je iz spodnje strani dodatno obdelan opaž.

Iz zadnje strani stranica paviljona služi tudi kot pregrada, sicer pa je takšna rešitev uporabna, ker v tem primeru dostopu pod paviljon prepustimo eno celotno stranico samega paviljona.

Če bi tak paviljon obrnili na drugo stran, bi ga v nekaterih primerih lahko uporabili tudi kot nadstrešek za spravilo orodja, koles in tudi avtomobila.

.

leseni paviljon
Leseni paviljon kot nadstrešek.

.

Ni odveč ponoviti, da imajo naročniki pri izdelavi vrtnega paviljona na voljo več različnih možnosti. Od česar je odvisna tudi cena za tak paviljon. Po eni strani se lahko odločajo sami za vrsto lesa (lepljenec ali naravni, žagan, suh les), vrsto kritine, morebitno notranjo opremo paviljona in izbiro ali bodo paviljon postavljali sami ali v okviru naše ponudbe.

Za več informacij vas vabimo, da obiščete tudi našo spletno stran ali, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti.