» » » Postavljanje lesenega nadstreška za teraso kitajske restavracije

Postavljanje lesenega nadstreška za teraso kitajske restavracije

Nadstreški za gostinske terase so ponavadi večji od klasičnih nadstreškov, ki jih postavljamo na terase družinskih hiš in balkone stanovanj.

V odvisnosti od same površine in oblike terase, večina izmed njih, zraven same postavitve nadstreška, zahteva še celovito ali delno opremljenost ostalega zunanjega dela terase, nemalokrat pa tudi izdelavo celotnih lesenih vrtnih garnitur, pod teraso samo. 11 primerov različno izdelanih lesenih vrtnih garnitur, boste našli na povezavi.

.

nadstreški za gostinske terase
Nadstreški za gostinske terase – izdelava nadstreška, vrtnih garnitur, ograje, polaganje zunanjih talnih oblog in celovita izdelava vseh okrasnih, lesenih delov.

.

Tako kot velja za ostale tipe nadstreškov, so tudi nadstreški za gostinske terase, lahko izdelani iz najrazličnejših materialov. V Sloveniji je še vedno navada in praksa, da je večina tovrstnih nadstreškov, izdelana iz lesa. So pa modernejši nadstreški za gostinske terase, vse bolj pogosto izdelani tudi iz aluminija, delno zidani s kamnom ali opeko ter prekriti z najrazličnejšimi vrstami kritin. O kovinskih nadstreških, sicer za stanovanjsko rabo, je govora na tej povezavi, sicer pa boste vse kar se tiče lesenih nadstreškov, našli v Vodniku za izbiro ustreznega nadstreška.

V primeru lesenega nadstreška za gostinsko teraso, so možnosti za njegovo izdelavo, tri:

  • leseni nadstrešek je izdelan in naravnega, suhega, žaganega lesa. To je cenovno najugodnejša opcija, dodatna prednost pa je v tem, da je suh in naraven les, mogoče poljubno oblikovati, izdelati npr. okrasne prečne roke in lege, dodati v enaki estetiki cvetlična korita ter v enakem izgledu opremiti tudi npr. ograjo terase ali vrtne garniture iz lesa, za goste.

Slabost takšnega nadstreška je zahtevano njegovo vzdrževanje vsaj vsako drugo leto (brušenje, po potrebi lesno kitanje ter ponovno barvanje z zaščitnimi premazi). Naraven, sicer suh in žagan les, ima večjo tendenco, da poka, da se zvija in, da se odziva na vremenske spremembe (v primerjavi z lepljenci).

.

nadstrešek za gostinsko teraso iz strani
Pogled na nadstrešek za gostinsko teraso iz strani. Pokriti del nadstreška tudi na prehodu iz notranjega dela lokala na teraso.

.

  • kombinirani nadstreški za gostinske terase so takšni, katerih osnovni, nosilni stebri so ponavadi izdelani iz naravnega in suhega, žaganega lesa, prečne lege in ostale okrasne povezovalne lege, pa so izdelane iz lepljencev.

Kritina je poljubna, pogosto pa so tovrstni nadstreški tudi iz spodnje strani strehe, podeskani in prekriti z raznovrstnimi opaži (ladijski pod, osb plošče, deske iz naravnega lesa,…).

Prednost tovrstnih nadstreškov je v tem, da se na odprtih in zunanjih gostinskih terasah preprosto obnesejo bolj obstojno, v prečnih in povezovalnih legah iz lepljencev, pa je njihovo vzdrževanje še manj zahtevno. Po potrebi in na vsake dve ali tri leta obnovimo le nosilne stebre iz naravnega, suhega, žaganega lesa. V primerjavi z lesenimi nadstreški, v celoti izdelanimi iz naravnega lesa, so cenovno ti že nekoliko dražji.

  • najdražji, a obenem najbolj obstojni in z najmanj zahtevanim vzdrževanjem, so leseni nadstreški za gostinske terase, izdelani v celoti iz lepljencev. Tudi pri teh so gostinske terase lahko enokapne (to velja pogosteje pri manjših gostinskih terasah) ali več kapne (takšne so izdelane na prehodih gostinskih teras in na večjih terasah). Razlike med enokapnimi in več kapnimi nadstreški boste videli tudi v prispevku, kjer so predstavljeni primeri pokrivanja zunanjih teras za različne namene.

.

pokrita terasa nad restavracijo
Pogled na nadstrešek pred kitajsko restavracijo iz vhodne strani.

.

Najbolj primerna je postavitev nadstreška v celoti iz lepljencev v primerih, ko gre za gostinske terase na legah, ki stojijo na zelo odprtih območjih gostinskih lokalov, na sončnih legah teras ter na terasah, ki se tudi v zimskem času, uporabljajo za strežbo gostov.

V večini primerov, nadstreški za gostinske terase, zajemajo tudi dokončno izdelavo lesenih vrtnih garnitur, v mnogih primerih pa tudi polaganje zunanjih talnih oblog ter terasnih ograj in ostalih spremljajočih, ponavadi okrasnih lesenih ali drugačnih dodatkov.

.

***************

.

V primeru zanimanja za izdelavo nadstreška za gostinsko teraso, se priporočamo čez kontaktne možnosti. Z veseljem bomo pripravili ponudbo za vaš primer.