» » » Masivne lesene vrtne garniture naravnega izgleda

Masivne lesene vrtne garniture naravnega izgleda

Čeprav lahko med vsemi predstavljenimi vrtnimi garniturami, ki jih prikazujemo v prispevku 11 primerov vrtnih garnitur iz lesa, opazite razlike med obdelanimi in vrtnimi garniturami v naravnem izgledu, v tem prispevku, v nadaljevanju, prikazujemo vrtne garniture, ki jih večina pozna pod izrazom “masivne lesene vrtne garniture naravnega izgleda”.

Masiven les je sicer praktično vsak, iz katerega so narejene vse ročno izdelane vrtne garniture iz lesa, a v večini primerov, ljudi, ki se zanimajo za masivne lesene vrtne garniture, zanimajo le te, v oblikah naravnega izgleda, večje garniture, kompaktnejše garniture ter različne kombinacije z lesnimi debli.

Tudi takšne, naravnega izgleda in izdelane v celoti iz lesnih debel, masivne lesene vrtne garniture, ločimo na sodobnejše, tradicionalno klasične in unikatne.

Med sodobnejše, masivne lesene vrtne garniture sodijo vrtne garniture, katere primer je predstavljen na spodnji sliki:

.

moderne masivne lesene vrtne garniture
Moderne masivne lesene vrtne garniture v obdelanem lesu in v naravnem izgledu.

.

Slika prikazuje primer izdelane klopi iz masivnega lesa, pri čemer njena oblika ni povsem naravna, ampak so obrobe ter noge klopi dodatno obdelane. Nosilci klopi so skoraj ravni in pravilnih oblik in tudi vrhnji ploskvi sedalne površine ter naslona klopi sta finalno obdelani v ravnino.

Tak primer masivnih vrtnih garnitur v večini primerov sodi v moderne vrtne ambiente (ob hiše novejše gradnje, novejše vikende in pod novejše letne terase). Pogosteje se za tak način izdelave vrtne garniture, odločajo tudi gostinski objekti in turistične kapacitete z letnimi, pokritimi terasami, v urbanih naseljih. Ideje za pokrite terase, boste našli na povezavi.

Podoben primer moderne masivne lesene vrtne garniture, prikazujemo na spodnji sliki:

.

vrtna masivna klop
Ureditev z vrtno masivno klopco.

.

Masivne lesene vrtne garniture z debli

.

Druga oblika izvedbe vrtne garniture iz masivnega lesa je, da bodisi nosilce klopi in miz, bodisi naslonjala ali sedalno površino, pustimo v povsem naravni obliki debla ali pol debla.

Tak primer klopi je prikazan na spodnji sliki:

.

klopi iz naravnih debel
Masivne lesene vrtne garniture iz naravnih debel.

.

Tako izdelane vrtne garniture, delujejo bolj kompaktnejše, naravno, težje in jih praviloma postavljamo na mesta, ki ne zahtevajo njihove selitve. Pogosto ostanejo na odprtem oz. na isti lokaciji tudi v zimski sezoni, njihovo vzdrževanje pa sestoji zgolj iz občasnega brušenja in ponovnega nanašanja zaščitnih in barvnih slojev na les.

Trajnost takšnih vrtnih garnitur je tudi več kot desetletje.

Enostavna vrtna klop s pol debli za nosilce in sedalno površino, je prikazana tudi na spodnji sliki:

.

masivna lesena klop
Masivna lesena klop iz pol debel.

.

Nasvete o tem, za kak material se odločiti pri izdelavi masivne lesene vrtne garniture, boste našli v članku Lesena vrtna garnitura – smreka ali hrast?, modernejše masivne zunanje mize in klopi pa boste našli na drugi povezavi.

Za dodatne informacije, se priporočamo.