» » » Znanstveno dokazani nasveti za boljši naravni spanec

Znanstveno dokazani nasveti za boljši naravni spanec

Po podatkih mednarodnega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), več kot tretjina odraslih oseb po svetu, redno spi manj kot šest ur na noč. To je slaba novica, ker koristi primernega spanca (tudi iz vidika količine spanja) segajo vse od boljšega zdravja srca in manj stresa do izboljšanega spomina in izgube telesne mase. Obenem pa se je uporaba kofeina kot največjega zaviralca dobrega spanca, pojavila v tej raziskavi, na prvem mestu.

.

nasveti za boljši spanecPrvi nasvet za boljši, naravni spanec je zato ustavitev konzumiranja vseh živil, ki vsebujejo kofein.

Nadaljni nasvet, ki izhaja iz študije CDC, je vzpostavitev spalne rutine.

.

Morda se zdi skušnjava spati do poldneva, npr. v soboto, mamljiva in nepremagljiva, a tovrstno nadomeščanje premajhne količine spanca, samo zmoti vašo biološko uro in povzročila več težav s spanjem tekom delovnih dni.
.
Namesto “spalnih urnih nadomestkov”, se poskušajte odpravljati v posteljo vsak dan v istem času.
.
Tudi ob vikendih, praznikih in drugih dnevih, lahko zase ugotovite svojo najprimernejšo notranjo uro za spanje.
Raziskovalci na oddelku za nevrobiologijo in fiziologijo na severozahodni ameriški univerzi (1) so poročali, da so odrasli, ki so štirikrat tedensko izvajali aerobno vadbo, izboljšali kakovost spanja od slabega do dobrega. Raziskava je poročala tudi o manj depresivnih simptomih, večji vitalnosti in manj zaspanosti skozi dan. Prepričajte se, da z aktivno vadbo končate že nekaj ur pred spanjem, tako da niste preveč utrujeni – saj slednje spet onemogoča dober, naraven spanec.
.

Spremenite svoje prehranjevalne navade

.

prehrana pred spanjemIz svoje obstoječe hrane in pijače izločite vsa živila, ki vsebujejo kofein (kava, čaj, brezalkoholne pijače in čokolada), če pa se kateremukoli živilu ne morete upreti, pa si postavite pravilo, da živilo zaužijete najkasneje do sredine popoldneva.
.
Večerja naj postane vaš najlažji obrok in jo zaključite nekaj ur pred spanjem. Preskočite začinjena ali težka živila, ki vas lahko zbudijo s težavami z zgago ali prebavnimi težavami.
.

Odvadite se kaditi

.
Študija priznane ameriške hiše Chest Journal je pokazala, da je za kadilce štirikrat bolj verjetno, da se ne bodo počutili dobro po celodnevnem spanju, kot nekadilce.
.
Raziskovalci na Medicinski fakulteti Univerze Johns Hopkins pripisujejo glavni vzrok slabemu spanju, stimulativni učinek nikotina na nočni počitek. Kajenje tudi povzroča apnejo v spanju in druge motnje dihanja, kot je npr. astma, zaradi katere se je težko spočiti med spanjem.
.

Recite ne nočnim prigrizkom in alkoholu

.
Alkohol moti vzorec spanca in možganskih valov, ki vam pomagajo, da se zjutraj zbudite sveži. Znana pijača Martini vam npr. lahko pomaga k hitrejšemu spancu na začetku, a vsako redno konzumiranje alkohola in nočnih prigrizkov tik pred spanjem, ima že na srednji rok za posledico, da naš spanec postaja vedno manj sproščujoč in naporen. Slednje so odkrili na priznani kliniki Mayo.
.

Zakaj morajo biti ležišče, prevleka in tudi oblačila, naravna?

.

za boljši spanecZa boljši spanec uporabljajte naravne materiale, ker smo ljudje preprosto bitja, ki izhajajo iz narave.
A ne samo zaradi ekoloških vzgibov, temveč predvsem zaradi našega fizičnega sožitja z naravo, so znanstveniki dokazali, da so najbolj priporočljivi materiali med našim počitkom, naravni in ekološki.
.
Naravni lateks velja za enega izmed najboljših materialov, ki zaradi trdnosti, po eni strani zagotavlja pravilen položaj naše hrbtenice med spanjem, obenem pa zaradi naravnega delovanja, tudi pozitivno vpliva na naše počutje (potenje, zračenje, vlago) med samim spancem.
.
Pri otrocih še posebno vlogo pri izboljšanju spanca, igrajo tudi otroška oblačila, prevleke in pižame, ki jih otroci oblečejo preden se odpravijo spat. V izogib pršicam in morebitnim alergijam ne bo nič narobe, če predvsem za otroke, ki imajo težave z alergijami ali oteženim spanjem zaradi drugih razlogov, izberete otroška eko oblačila.