» » » Kako urediti majhno spalnico?

Kako urediti majhno spalnico?

V primeru, ko je naš spalni prostor dovolj velik, seveda običajno nimamo težav s tem kam postaviti pohištvo po spalnici, niti ali nek kos pohištva sploh umestiti v spalnico ali ne, a v primerih, ko je naša spalnica majhna, moramo zelo pogosto sprejeti kar nekaj kompromisov.

Otroška oblačila spletna trgovina
NASVET STROKOVNJAKA: Največ vprašanj pri opremljanju majhnih spalnic imate mladi starši in mlade družine, ki kmalu pričakujete naraščaj, novega družinskega člana pa prve mesece nameravate imeti, v ločeni posteljici, ob sebi. Kako za prihajajočega dojenčka najti v majhni spalnici prostor za njegovo garderobo, oblačila in pripomočke za dojenčka (brisačke, plenice, ipd…)? Najlažje boste (vsaj začasno) prostorsko zagato rešili tako, da otroško posteljico (za katero boste želeli, da je v višini vašega obraza, medtem, ko ležite v svoji postelji) z osnovnimi oblačili za dojenčka, zapolnite nad posteljico (če gre, z montažo manjše, stabilne, odlagalne police nad posteljico) ter z zapolnitvijo prostora pod posteljico (za plenice in ostale pripomočke).

Majhne spalnice lahko prinesejo še dodatne izzive pri njihovem opremljanju, če so zasnovane v nepravilnih oblikah, če vsebujejo poševne strope (npr. mansardne spalnice) ali, če se v njih npr. nahajajo raznovrstne zidne in druge pregrade.

Spodaj smo pripravili nekaj nasvetov, ki bodo tistim, ki se sprašujete kako urediti majhno spalnico, zagotovo prišli v pomoč.

.

Kam postaviti ležišče v majhni spalnici (da prihranimo največ prostora?

.

Ne samo za majhne, temveč za vse spalne prostore, je običajna navada, da ležišče postavimo v temnejši del spalnice in ob steno nasprotno ležečo vhodnim vratom. Seveda ob pogoju, da prostorske možnosti, umestitev ležišča, v to, klasično postavitev, sploh omogočajo.

V majhni spalnici (ki jo npr. omejuje še poševni, mansardni strop), ležišče s posteljnim okvirjem postavimo pod ležeči del, posteljo pa obrnemo tako, da ostaja višji del do naklona stropa, nad glavo.

Še več prostora boste v spalnici pridobili, če posteljni okvir, obrnete prečno glede na lego poševnine.

V primeru, ko idealno pozicijo posteljnega okvirja motijo raznovrstne zidne ali okenske ovire ali radiatorska, električna ali druga inštalacija, poskušajmo prej najti kompromis z meram prilagojenim posteljnim okvirjem, pred tem, da iščemo, drugo, bolj primerno lokacijo za našo posteljo.

Dodaten prostor boste v majhni spalnici pridobili, če si omislite posteljo, ki ima pod ležiščem, na voljo dodatne predale. V odvisnosti od razpoložljivega prostora do zidnih sten ob straneh posteljnega okvirja, ima lahko vaša postelja, predale le iz ene ali druge strani, v najožjih primerih spalnic, pa si naročite posteljo, ki omogoča izvlek predalov pod njo, iz sprednje strani.

kako urediti majhno spalnico

Če je spalnica res majhna in ne omogoča izvlek predalov iz niti ene, od treh strani, bomo prostor pod posteljo izkoristili tako, da namesto klasične, uporabimo dvižno posteljo. V povprečni dvižno, zakonski postelji, se skriva 2 kubična metra prostega prostora. Ki se ga sigurno splača izkoristiti – če ne drugo, pa vsaj za dodatno posteljnino ali zimsko garderobo.

Ena izmed možnosti za ureditev majhne spalnice, so tudi tako imenovane omarne postelje. Le te lahko poljubno umestimo v še tako majhne spalnice, celotno predstavitev le teh, pa si lahko ogledate na povezavi.

Če vas zanima še več nasvetov o tem kako urediti majhno spalnico, si lahko primere opremljanj ogledate tudi na strani spalnice.eu.