» » » Žepkaste vzmeti ali pena?

Žepkaste vzmeti ali pena?

Udobje je najpomembnejši dejavnik, ki ga ljudje iščemo pri izbiri novega ležišča za nakup.

.

katero ležišče izbratiOblikovalci ležišč se zato trudijo izdelati najrazličnejša ležišča, da lahko uporabniki izbirajo med različnimi in ne samo tradicionalnimi vzmetnicami.

Vodne postelje, zračne postelje in nadvložki, so vsi rezultat tega, da se potrošniku poskuša olajšati bolečine pritiska telesa na spalno površino in poveča udobje.

Inženirji NASE so izumili spominsko peno, na trgu pa zraven klasičnih vzmetnic z žepkastimi vzmetmi, obstaja še cela vrsta ortopedskih ležišč.

Da bi lažje sprejeli odločitev ali žepkaste vzmeti ali pena, je pomembno vedeti, katere so prednosti in slabosti enih in drugih.

.

Žepkaste vzmeti

.

Vzmetnice, ki vsebujejo žepkaste vzmeti, so sestavljene iz osnovnega sistema žepnih, zavitih tuljav, ki so zavite v tkanino. Proizvodnja te vrste vzmetnic je razmeroma enostavna, kar ima za posledico, da so stroški nižji. Cene tovrstnih vzmetnic se lahko dvignejo kvečjemu z dodatki, kot so zelo pogosto npr. dodane mehke pene nad vzmetmi, ki zagotavljajo dodatno udobje in razkošje.

.

Priporočamo: pregled vseh vrst vzmetnic in ležišč

.

Vzmetnice z žepkastimi vzmetmi so danes še vedno ena izmed zelo uporabljanih možnosti, a je pred izbiro pomembno razumeti, kaj jih loči od novejših vzmetnic iz pen.

Za razliko od udobne vzmetnice z npr. spominsko peno, ki je lahko vakuumsko zaprta in se lahko dostavlja v kompaktni škatli, je treba dostaviti vzmetnico z žepkastimi vzmetmi, v vaš dom s tovornjakom ali na vrhu vozila (primerno obvezano in obteženo).

Ponavadi imajo vzmetnice z vzmetmi krajšo življenjsko in garancijsko dobo, kot ležišča iz pen, zaradi zasnove sistema tuljav in proizvodnje, ki s časom povzroči neodzivnost vzmeti na telesno težo.

zdravo spanjeZa vzmetnice z žepkastimi vzmetmi, ki nimajo dodatnega nadvložka, velja, da jih je treba redno obračati, da ohranimo njihovo enakomerno prožnost in odzivnost. Slednje vzame nekaj časa, večina ljudi pa s časom to pozabi ali preprosto odneha z obračanjem ležišča, zato le to postane hitreje neenakomerno odzivno.

.
Ležišča iz pene

.

Ležišča iz pen (še posebej iz spominskih pen) so v preteklosti, najprej pridobila svojo popularnost, zaradi tendence ohranjanja toplote, ki jo povzroča naše telo, pena pa to toploto ohranja na spalni površini.

Potem je s časom, “pretoplo” ležišče predstavljalo zaviralni faktor pri nakupu oz. odločitvi za nakup.

Nato je razvoj ležišč iz pen doprinesel hladilne gele in novejše materiale, ki so s seboj, z različno strukturo materiala, prinesli večjo zračnost, večjo elastičnost in konec prekomernega segrevanja pen. Zato so ležišča iz pen ponovno začela pridobivati na svoji priljubljenosti.

Lastnosti različnih pen omogočajo, da se naša telesna teža distribuira enakomerno, za popolno ravnovesje pri podpori posamezne točke pritiska. Slednje vpliva na natančnejše lajšanje bolečin na posameznih delih telesa, posledično pa spodbuja udobnejše spanje.

V nasprotju z vzmetnicami z žepkastimi vzmetmi, ležišča iz pen, ohranjajo svojo obliko, brez skrbi pred morebitnim povešanjem.

spanjeČeprav mnogi mislijo, da so pene premehke, je treba poudariti, da niso vse pene enake. Na trgu obstajajo takšne z zelo trdnimi spalnimi površinami in, ki so namenjene za zagotavljanje izdatnejše podpore in obstajajo takšne, ki so še dodatno omehčane.

.

Če iščete naravna in trša ležišča, si ne bo odveč pogledati še prednosti lateks ležišč.

.

Za ležišča npr. iz spominske pene žimnice je znano, da imajo daljšo življenjsko dobo, kot vzmetnice. Posledično tudi daljšo garancijo, kar je dokaz, da podjetja zelo samozavestno stojijo za izdelavo tovrstnih ležišč.

Ležišča iz pene je tudi praviloma lažje kupiti. Ustrezno najdemo na spletu, do naših vrat pa so dostavljena v kompaktni škatli, ki jo razpakirate v vaši spalnici. Nato je potrebno, odvisno od modela, samo počakati nekaj časa, da se oblikujejo v položaju, pripravljenem za spanje.

Za enostavno vzdrževanje se tudi pri ležiščih iz pene, priporoča obračanje le teh, enkrat na 6 mesecev, a slednje ni povezano z zagotavljanjem njene elastičnosti in prožnosti.