» » » Obnova starih vrat

Obnova starih vrat

Obnova starih vrat in izdelava starinskih vrat, ki dajejo vtis prvotnih starinskih vrat, je najpogosteje zanimiva za objekte pod okriljem zavoda za spomeniško varstvo, vinoteke in starinske kleti, cerkve in župnije, avtohtone gostinske in turistične kapacitete ter podobno.

Nemalokrat se za obnovo starih vrat odločamo tudi pri prenovah družinskih stanovanj, na vinotočih in kmečkih turizmih, med podjetji pa svoj interes za obnovo starih vrat izkazujejo predvsem arhitekti, restavratorji, zbiratelji, trgovine s starinami in drugi.

obnova starih vrat
Obnova starih vrat na cerkvenem vhodu.

V kolikor je pri procesu prenove starinskih vrat ugotovljeno, da le teh ali iz stroškovnega vidika ali iz vidika dotrajanosti materialov, ni smiselno prenavljati, se lahko namesto obnove starinskih vrat, izdelajo nova, identična vrata, v starinskem in prvotnem izgledu.

Pri obnovah starinskih vrat, še posebej pri tistih, katerih nepremičnine, sodijo pod okrilje zavoda za varstvo kulturne dediščine, sodelujemo tako mizarji, kot strokovnjaki iz omenjenega zavoda.

Ti tudi izdajo kulturno varstveno soglasje ter predpišejo pogoje za obnovo starinskih vrat.

Po prenovi tudi preverijo kakovost opravljenega dela.

izdelava starinskih vrat
Predelana starinska vrata.

Kako poteka obnova starih vrat?

Pri zahtevnih projektih stavb, ki so spomeniško zaščitena in je zanje ugotovljena smotrna zamenjava za nova vrata v starinskem izgledu, se najprej starinska vrata odpeljejo iz objekta, v naših prostorih pa se s pomočjo programov izdelajo 3 dimenzionalni modeli.

Ti modeli se prenesejo na CNC stroje in s 3d programi se nato po posebnem postopku izdelajo identična vrata prvotnim.

Med referencami opremljanja, prenove in izdelave identičnih vrat prvotnim starinskim, je izpod naših rok, opremljenih precej slovenskih cerkva ter starejših objektov, pri katerih mora izdelava novih vrat v starinskem izgledu, izpolnjevati številne, razmeroma zahtevne pogoje.

Les, ki ga uporabljamo pri svojem delu, je kakovosten, uvožen iz Sibirije, Hrvaške in Bosne ter predvsem trajen za več generacij.

starinska vrata
Prenovljena starinska vrata – detajl.

Pri sami zaščiti lesa sodelujemo s Sikkens zaščitimi barvami in olji (poveza tukaj)ki imajo kar deset let garancije. Pri starejših hišah in prenovah starinskih vrat uporabljamo izključno macesnovo Sikkens olje, ki kmečkim hišam poudari atraktivnost in tradicionalno opremljenost.

Veseli bomo, če se boste za prenovo ali izdelavo starinskih vrat, pozanimali tudi pri nas.