» » » Prodaja lesenih oken proti prodaji oken iz ostalih materialov

Prodaja lesenih oken proti prodaji oken iz ostalih materialov

Kot kakovostna prodaja lesenih oken, danes še vedno za marsikatero gospodinjstvo šteje, zgolj prodaja čez nekatera največja slovenska podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo in izdelavo oken in vrat (npr. Jelovica), čeprav se s samo izdelavo in prodajo najrazličnejših lesenih okvirjev za okna, njihovo dostavo, vgradnjo in montažo, danes ukvarja že marsikatero slovensko mizarstvo.

.

Prodaja lesenih oken

.

Medtem, ko je v Sloveniji več proizvajalcev oken iz umetnih in pvc mas, je velikih proizvajalcev standardiziranih lesenih oken, okrog 10. Vsi ostali so se usmerili v izdelavo in prodajo lesenih oken po naročilu. O tem na kaj biti pozoren pri nakupu lesenih oken po naročilu, si lahko preberete v prispevku na povezavi.

Glede na to, da še vedno najpomembnejšo vlogo pri nakupu lesenih oken odigra estetika, lega samih oken in njihova orientacija, pa kljub vsemu prodaja lesenih oken od ostalih vrst oken, izstopa tudi zaradi nižje porabe toplotne energije in izgube toplote.

Ker je poraba energije za ogrevanje, odvisna od izbire okenskega okvirja, si poglejmo največje razlike med posameznimi vrstami okenskih okvirjev.

Med glavne prednosti lesenih oken in razloge zakaj prodaja lesenih oken praktično skozi vso svojo zgodovino ne upada, sodi les kot naraven material, ki zaradi lastnosti skladiščenja co2 velja tudi kot  pozitiven eko material že sam po sebi.

Prodaja lesenih oken ravno zaradi tega prinaša tudi možnosti subvencije, samo leseno okno pa je konstrukcijsko, statično stabilno in relativno enostavno ga je tudi mogoče obnoviti s ponovnim nanosom laka ali barve. Med ostale večje prednosti lesenih oken sodi tudi njegova ekološka razgradnja, preprosto popravilo raz in poškodb ter večja mehanska nosilnost.

K pomanjkljivostim lesenih oken bi lahko šteli njihovo zahtevano redno vzdrževanje in zaščito pred zunanjimi vremenskimi vplivi, čeprav jih lahko zaščitimo z različno debelimi premazi. Lesena okna lahko tudi napadejo zunanji škodljivci – zato jih moramo zaščititi s fungicidi in jih impregnirati.

Bodite pozorni, da se prodaja lesenih oken vrši skozi material lepljencev, ki naj bodo vsaj trikrat širinsko lepljeni. Toplotna prehodnost lesenih oken se sicer giblje med 0,69 – 1,8 W/m2K, odvisna pa je od vseh zgoraj naštetih lastnosti (lege, vzdrževanja, izdelave, montaže, vrste okenske police,…). Njihova največja dodana vrednost je, da se v primerjavi z ostalimi vrstami okenskih okvirjev, ne rosijo (kar v večji meri zanima lastnike hiš, ki obnavljajo stare hiše).

.

prodaja lesenih oken
Izdelava in prodaja lesenih oken po naročilu. Vgradnja manjšega lesenega okna.

.

Prodaja pvc oken

.

Pvc okna veljajo za razliko od lesenih, cenovno ugodnejša, zahtevajo lahko vzdrževanje, so pa tudi relativno požarno odporna (do tega lahko pride v primeru sproščanja plinov). Primerjava izolativnosti različnih vrst oken, na povezavi.

Prodaja lesenih oken je vseeno v primerjavi s pvc okni še vedno bolj zanimiva, ker ima vseeno več gospodinjstev občutek, da pride pri pvc oknih hitreje do kondenzacije zraka, se pa pvc okna zaradi drugačnega materiala in same statičnosti konstrukcije, lahko tudi prej povesijo.

Še največja pomanjkljivost pvc oken v primerjavi z lesenimi, pa je njihovo težje popravilo v primeru, da pride do kakšne poškodbe okenskega okvirja.

Toplotna prehodnost okvirja iz pvc materialov znaša med 1,1 – 2 W/m2K.

.

vgradnja lesenih oken in vrat
Celovita vgradnja lesenih oken in vrat v novogradnjo v Slovenskih Konjicah.

.

Prodaja aluminijastih oken

.

Za aluminijasta okna se sicer v prvi vrsti odločajo predvsem podjetja in upravne zgradbe, v gospodinjski rabi pa so aluminijasta okna bolj prisotna pri modernih stavbah in blokovskih stanovanjih. Aluminij je zelo odporen material, katerega glavna odlika je, da prenese večjo težo, lahko ga je vzdrževati in ima izredno dolgo življenjsko dobo.

Ker med njegove pomanjkljivosti sodi visoka toplotna prevodnost, je okna z aluminijastimi okvirji potrebno dodatno prekriti s toplotnoizolacijskim ločilnim vložkom in prodaja lesenih oken v primerjavi z njimi, zato bistveno prednjači.

Obenem je treba vedeti, da aluminij tudi pozimi še vedno prenaša temperaturo, kar pomeni, da je takšno okno tudi pozimi na dotik zelo hladno tudi iz notranje strani.

.

**********

.

Če vas zanima prodaja lesenih oken, se je zraven toplotne prevodnosti samih okenskih okvirjev, potrebno pred nakupom, pozanimati tudi o prehodnosti stekla (Ug), okvirja (Uf) in okna kot celote (Uw).

Bodite pozorni, da boste v velikem številu ponudb za lesena okna dobili samo podatek za steklo, ne pa tudi podatka za okvir in okno.

Laični poznavalci različnih lastnosti oken si boste pomagali tako, da bodo vse tri mere, med seboj čim bolj izenačene, saj izenačene številke pomenijo, da ni nepotrebnih izgub toplote in, da na oknu ne bo nastajala kondenzacija in z njo povezana plesen.

Še posebej, če vas zanima prodaja lesenih oken, bodite dodatno pozorni na samo vgradnjo oken. Stari rek pravi, da je vsako okno kakovostno le toliko, koliko je kakovostna njegova vgradnja.

Ob nepravilni vgradnji lesenega okna bomo imeli težave z vdorom vode, z energijskimi izgubami, plesnijo, poškodbami materiala in seveda prenosom zraka v notranjost. Najbolj priporočljiva je vgradnja oken v istih linijah kot so zidovi, naknadno temu pa se na zidovih naredi toplotna notranja izolacija, s čimer pa tudi samo okno pridobi okensko špaleto.

Z okenskimi špaletami se izognemo toplotnim mostovom.

Obenem je priporočljivo, če je pri vgradnji, leseno okno mehansko pritrjeno na konstrukcijo, sicer pa je druga možnost vgradnje tudi preko najrazličnejših kovinskih profilov.

Cena lesenih oken ni odvisna samo od vrste materiala okenskega okvirja, temveč, tudi od tega ali vključuje tudi njihovo vgradnjo in montažo ter dostavo, dimenzij, ali gre za dvokrilno ali enokrilno okno in kakšna je površinska obdelava stekla. Podrobnosti o tem lahko preverite v prispevku z naslovom Klasična in inovativna lesena okna po meri.

Sicer v angleščini, a vseeno zelo koristen prispevek o tem kako vzdrževati lesena okna, boste našli tudi na tej povezavi, sicer vas pa, v kolikor vas zanima prodaja lesenih oken, vabimo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti.

Z veseljem bomo pripravili ponudbo za vaš primer.