» » » Koristni nasveti pri celovitem opremljanju stanovanja

Koristni nasveti pri celovitem opremljanju stanovanja

Za vse, ki se zanimajo za notranje opremljanje stanovanja, smo v tokratnem prispevku, pripravili nekaj praktičnih in uporabnih napotkov, ki vam bodo opremljanje stanovanja ne samo olajšali, temveč vaš dom tudi funkcionalno in praktično zapolnili s pohištvom, ki si ga v svojem domovanju želite.

.

Kakšen je najbolj klasičen postopek za opremljanje stanovanja oz. njegovo prenovo?

.

Odvisno od finančnih zmožnosti in tudi zahtevnosti projekta, se opremljanje stanovanja v osnovi loči na to, ali bomo opremljali stanovanje v celoti oz. ali smo interesent za opremljanje in prenovo le določenih bivalnih prostorov.

Vsaka izmed opcij prinaša svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Notranje opremljanje stanovanja v celoti, povsem na novo, sicer res zahteva večji finančni vložek, kot pohištvena prenova zgolj ene ali dveh sob v hiši, a prinaša tudi možnost, da naše stanovanje v celoti opremimo v enakem estetskem izgledu, z izborom enakih ali sorodnih lesnih in drugih materialov in skratka v stilu, ki celotnemu domovanju, napiše enovito zgodbo.

.

opremljanje stanovanja - jedilnica
Opremljanje jedilnice.

.

Druga, večja prednost celovitega opremljanja stanovanja, v smislu izdelave pohištva in opreme za vse prostore hkrati, je v tem, da za tak nakup oz. poseg pridemo do cenovno ugodnejše variante, kot, če bi s pohištvom opremljali npr. ločeno, vsako leto, drug prostor.

Tretja prednost, ki jo prinaša opremljanje stanovanja, naenkrat v celoti, pa je manj logisitčnih in organizacijskih usklajevanj glede transporta pohištva, njegove dostave ter montiranja in vgrajevanja.

Prednosti, ki jih prinaša delno opremljanje stanovanj, izhajajo v glavnem iz postopnega nakupa pohištva za posamezne prostore. S čimer je finančna obremenjenost družinskega proračuna razporejena skozi daljše obdobje, obenem pa delno, prostorsko opremljanje stanovanja, s seboj prinaša tudi možnost daljšega razmisleka o uporabnosti, funkcionalnosti in sploh potrebnosti različnih pohištvenih elementov v posameznih prostorih.

.

Kakšen je vrstni red opremljanja stanovanj?

.

Tudi pri zaporedju notranjega opremljanja stanovanj, je v pogledu na povprečne številke, mogoče izluščitii vzorec, ki se ponavlja pri večini.

Pri povsem novem opremljanju stanovanja si najprej želimo opremiti kuhinjo, kopalnico, nato pa tudi jedilnico. Tudi otroškim sobam pogosto dajemo prednost pred dokončnim opremljanjem spalnic in dnevnih prostorov.

Najkasneje so najpogosteje na vrsti hodniki, predsobe, shrambe, knjižni regali v delovnih kotičkih ter seveda zunanje opremljanje hiše.

Pri prenovah stanovanj in pri postopnem opremljanju stanovanja, takšnega zaporedja ni mogoče ugotoviti, saj družine povsem ločeno prenavljajo različne prostore.

Vseeno pa je opremljanje stanovanja ob prenovi posameznih prostorov v hiši, povezano s povprečno življenjsko dobo ene vrste pohištva.

Kuhinjski elementi oz. celotna kuhinja je v preteklosti ostala v hiši enaka, tudi debelih 20 let. V modernejšem in današnjem času, se prenova kuhinje zavrti v roku do 15 let, sicer pa različni svetovalci in opremljevalci notranjih prostorov, priporočamo menjavo kuhinjske notranje opreme v roku 7 let. Kar je približno obdobje, ko poteče garancija večini gospodinjskih aparatov.

Slednje je smiselno, saj si ob prenovi kuhinje, pogosto zaželimo tudi sodobnejših in kakovostnejših gospodinjskih aparatov, pa tudi do izkušnje po boljši funkcionalni izrabi kuhinjskega prostora, smo v tem času, tudi že prišli.

.

opremljanje kuhinje
Opremljanje kuhinje.

.

Pri opremljanju otroških sob lahko opazimo drugačen vzorec.
V večini primerov, se pohištvo v otroških sobah, opremlja za več različnih starostnih dob otrok.

Pohištvo in tudi potrebe po vrstah pohištva za novorojenčka in predšolskega otroka, so drugačne, kot pohištvo in potrebe mladostnika.

V praksi pa velja, da se pohištvo v otroški sobi zamenja v povprečju najmanj trikrat.

Prvič opremljamo otroško sobo, ko gre za novorojenčka, drugič, ko gre za osnovnošolca in tretjič, ko naš otrok prehaja v mladostniška leta.

Skladno z njegovo rastjo in potrebami je zato notranja oprema otroških sob odvisna od dobe otrokove starosti.

Pri opremljanju spalnic in spalnih prostorov odraslih ljudi (tudi sob za goste), je opaziti trend, da si le te želimo urediti edinstveno, unikatno in, da si za njihovo opremljanje, predvsem želimo vzeti več časa.

Od tod tudi vzorec, ki kaže, da opremljanju spalnice namenimo pozornost in sredstva, v kolikor ne gre za opremljanje celotnega stanovanja, v kasnejši fazi opremljanja.

Pri opremljanju spalnic si ponavadi želimo njihove estetske uskladitve z bližnjo kopalnico ali garderobno sobo, tako po izboru barv, kot tudi po izboru vrste materialov lesa in dodatkov v spalnici. Moderni kopalnici ali garderobni sobi, tako dodamo moderno opremljeno in izdelano pohištvo tudi za spalnico, klasični notranji opremi kopalnice, najpogosteje pristoji, klasičen spalni prostor.

.

opremljanje spalnice
Opremljanje spalnice.

.

Opremljanje jedilnice oz. jedilnega kota, gre najpogosteje z roko v roki, z opremljanjem kuhinje. Jedilniški prostor je v preteklosti bil od kuhinje ločen. Zato je tudi notranja oprema v njem lahko bila estetsko in barvito nekoliko drugačna od same notranje opreme v kuhinji.

Današnje, modernejše in sodobnejše jedilnice, so z ostalimi prostori, povezane. Tako v mnogih stanovanjih najdemo kuhinjo, povezano z jedilnico, oba prostora pa naprej z dnevnim prostorom.

V takšnih primerih se družine najpogosteje odločijo za enovit izgled pohištva vseh treh prostorov. Postaja pa sestavni del opremljanja tega “trikotniškega” prostora, v vedno več primerih, tudi opremljanje le teh s kamini na trda goriva, knjižnimi policami in računalniškimi kotički za popoldansko delo in igro, vitrinami za priznanja, spominke, foto albume in podobno.

Tudi kadar gre za takšno opremljanje stanovanja, smo pozorni, da se tudi ta “oprema” stilsko ujema z ostalim pohištvom.

.

opremljanje stanovanj
Estetsko usklajeno pohištvo za jedilnico in dnevni prostor.

.

Kako se lotiti opremljanja stanovanja?

.

V večini primerov imamo pri opremljanju stanovanja na voljo tri možnosti:

  • prva je ta, da, če posedujemo vsaj nekaj osnovne žilice za sodobne trende in notranjo ureditev, se opremljanja, enostavno lotimo sami. V tem primeru preprosto obstoječim bivanjskim prostorom načrtujemo potrebno pohištvo, njihovo razporeditev, si ogledamo nekaj primerov predstavitev notranjih opremljevalcev, ki objavljajo svoje ideje tudi na spletu in prav gotovo bomo prišli do ideje kako opremiti prostor, tudi pri sebi.

V tem primeru ni edino odveč posebej poudariti, da notranje opremljanje stanovanja začnimo pri pohištvu in opremi, ki jo potrebujemo in se željam in sanjam prepustimo v drugem planu.

Pri večini samostojnih opremljanj stanovanj se namreč prepogosto zgodi, da načrtujemo pohištveno opremo, ki je kasneje sploh ne potrebujemo ali pa jo prestavljamo iz ene sobe v drugo, ker nam namesto estetske in praktične koristi, zgolj zaseda prostor.

Če je le mogoče, imejmo v mislih, da je pri opremljanju stanovanj, nemalokrat, manj tudi več. Z manj kosi pohištva, a premišljeno postavitvijo in razporeditvijo, lahko dosežemo enak ali celo elegantnejši učinek, kakor, da v prostore “natlačimo” vse, kar nam je všeč “na prvo žogo”.

.

jedilnica in kuhinja
Elegantna jedilnica in kuhinja.

.

  • druga možnost opremljanja stanovanja je, da si za zasnovo in razporeditev prostorov, hkrati pa tudi izbiro materialov, uskladitev barv in izbiro sploh posameznih pohištvenih elementov, poiščemo zunanjo pomoč.

V tem primeru se hiše, ki se ukvarjajo z notranjim opremljanjem, ločijo na te, ki svetujejo pri notranjem opremljanju družinskih hiš in stanovanj ter podjetja, ki so nekoliko bolj, specializirana za notranjo opremo poslovnih stanovanj.

Med ponudniki, ki ponujajo svetovanje pri notranjem opremljanju družinskih hiš, poiščimo takšne, ki imajo za seboj že vrsto let izkušenj, priznane reference in ne bo odveč biti pozoren predvsem na to, da poiščemo takšne, ki imajo že vzpostavljene tudi naveze z najrazličnejšimi proizvajalci notranje opreme.

Prednosti odločitve za zunanjega svetovalca pri notranjem opremljanju sta predvsem dvojni:

Po eni strani gre, s seveda pravilno izbiro, za strokovno hišo, strokoven posluh in izkušnje, ki lahko prihranijo tako pri času, kot pri sami smiselni izkoriščenosti prostora, po drugi strani, pa izkušenejši in dalj časa delujoči notranji opremljevalci, lahko pri različnih proizvajalcih, pogosto dosežejo drugačno ceno, kot bi jo na trgu mi sami.

.

kuhinja natur
Kuhinja Natur.

.

Tretja možnost je, da se notranjega opremljanja stanovanja, lotimo direktno pri proizvajalcu.

Danes ekonomska situacija ter neizprosen boj na vse bolj konkurenčnem pohištvenem trgu, tudi proizvajalce sili, da ne obvladamo samo strokovne plati izdelave posameznih pohištvenih elementov oz. opremljanja prostorskih ambientov, “samo iz tehnično strokovnega vidika” (v smislu kaj je mogoče narediti), temveč, da celovito svetujemo tudi pri izboru barv, izboru materialov, razporeditvi posameznih elementov, izboru okovij in mehanizmov za posamezne pohištvene elemente in ostalem.

Postopek opremljanja stanovanja skozi to pot, obenem prinaša prednosti pri časovnem prihranku organizacijskega usklajevanja z drugimi mojstri, ki jih imamo ob opremljanju oz. prenovi, prav tako v hiši (npr. s keramičarji, parketarji, pečarji,…)

Če se tudi sami ogrevate za opremljanje stanovanja in nasvete tako za celovito pohištveno opremo ali zgolj za posamezen prostor, vas vabimo, da si naše pohištvene opremljevalske ideje, ogledate tudi na naši spletni strani ali, da se z nami pogovorite preko spodnjih kontaktnih možnosti.

.

Moderna kuhinja
Moderna kuhinja.