» » » Nasveti pri opremljanju otroške sobe za punčke

Nasveti pri opremljanju otroške sobe za punčke

Pri opremljanju in nakupu otroške sobe za punčke je treba imeti v mislih zlasti to, da bo punčka kmalu odrasla in se ji princeske, gradovi in metuljčki ne bodo zdeli več tako fascinantni. Verjetno prav nasprotno.

Pri opremljanju otroške sobe za punčke je treba upoštevati tudi otrokove želje, a mlade dame z izbranim okusom lahko bujna domišljija hitro ponese v višave, ki jih boste kmalu vsi obžalovali – vi zaradi tega, ker bo končna cena previsoka, vaša punčka pa bo ob prehodu v puberteto (a verjetno že prej) spremenila okus.

Praktičnost naj bo pred izgledom, osnovni kosi pohištva naj bodo dolgoročno zasnovani, dopolnite pa jih z bolj igrivimi dodatki.

.

otroške sobe za punčke
Pregledni poličniki, pisalna miza in garderobna omara. Vir slike: deHouss

.

Kaj si velja zapomniti,
pri opremljanju otroške sobe za punčke?

.

Opremljanje otroške sobe za punčke mora zdržati vsaj nekaj let

.

Zato je veliko bolj praktično, da se namesto na lesene gradove, postelje z baldahini in omarami v stilu princesk, osredotočite na pohištvo, ki ga boste lahko prilagajali različnim starostnim obdobjem: otroška soba za punčke mora zdržati vsaj čez osnovno šolo in še kakšno leto več, potem lahko začnete premišljevati o mladinski sobi ali pa obstoječe pohištvo preuredite tako, da bo bolj „mladinsko“.

Do takrat pa uporabite stenske nalepke, nalepke za pohištvo ali fototapete in z njihovo pomočjo pričarajte igrivost in pravljičnost.

.

Vzdržite se preveč „punčkastih“ barv

.

Otroško sobo za punčke opremite v nevtralnih barvah: bela barva ali natur les sta najbolj univerzalni barvi, poleg tega pa sta zelo hvaležni za nadaljnje kombiniranje s koši pohištva, ki jih boste morda (do)kupili. Sobo raje popestrite z barvnimi dodatki: blazine, košare, pisana posteljnina… tukaj si lahko mirne vesti daste duška in dodatke kupite recimo z motivi najljubših junakov vaše hčerke.

.

.Praktičnost pred izgledom

.

Z različnimi košarami za shranjevanje, lahko na zelo eleganten način poskrbite, da bo soba vedno urejena.

Če se boste pri opremljanju otroške sobe odločili za omaro, ki bo dovolj prostorna, da bo sprejela še košare za shranjevanje in pospravljanje, predstavite to kot igro in že imate recept za uspeh – vedno pospravljeno otroško sobo.

Razmislite tudi, kako praktične so police na stenah: res je, da lahko krasno zgledajo in so primerne za odlaganje različnih spominkov, zapestnic, verižic, punčk iz porcelana in barbik, a so izjemno nehvaležne, kar se tiče brisanja praha in pospravljanja – namesto odlagališča hitro postanejo nalagališče, ki si ga ne želite.

Koristen zapis o načrtovanju otroške sobe boste našli tudi tukaj.

.

Kaj pa pohištvo v otroški sobi?

.
Vse je odvisno od prostora, ki ga imate na voljo in seveda tega, koliko otrok si bo delilo otroško sobo, bistveno pa je, da izbirate pohištvo tako, da bo raslo skupaj z otrokom. Osnovne pohištvene kose (garderobna omara, pisalna miza, postelja) lahko vedno dopolnite.

.
Garderobna omara za otroške sobe

.
Omara naj bo sestavljena iz garderobnega dela in dela za shranjevanje ali odlaganje – pomislite pa tudi na prostor za odlaganje različnih igračk, knjig, ustvarjalnega materiala, kasneje pa tudi šolskih potrebščin.

Izbirate lahko med garderobnimi omarami s klasičnimi krilnimi vrati ali drsnimi vrati (primerne za manjše prostore) in seveda med vgradnimi omarami po meri, ki nudijo daleč najboljši izkoristek prostora.

Največja prednost vgradnih omar po meri je v tem, da nastanejo izključno glede na vaše želje in prostor, ki ga imate na voljo.

Za vrata na garderobni omari (ali na vsaj enem delu) se lahko odločite za ogledalo.

.

vgradna omara v otroški sobi
Primer barvite vgradne omare v otroški sobi v mansardi.

.

Otroška postelja

.

Postelja je lahko klasičnih dimenzij (90 x 200), seveda odvisno od starosti otroka.

Idealna rešitev za majhne otroške sobe so pogradi in dvignjena ležišča, ker bo otrok pod posteljo pridobil dodaten prostor za igro, kasneje morda tudi za pisalno mizo.

Praktične so tudi postelje s predali, ki lahko služijo kot dodaten prostor za shranjevanje, bodisi posteljnine, igrač, sezonskih oblačil in obutve.

Ena izmed praktičnih rešitev pri dvignjenih ležiščih je tudi mini omara, ki jo s tem pridobimo – še en prostor za shranjevanje!

.

pograd z omaro
Pograd z omaro.

.

Pisalna miza za otroško sobo

.
Obstajajo različne rešitve za pisalne mize za otroke: lahko so kot podaljšek omare, ob višjih ležiščih so lahko nameščene pod ležiščem, za boljši izkoristek prostora pa se lahko odločite tudi za kotne mize.

Bosta otroško sobo uporabljali dve dekleti? Če se odločite za pohištvo po meri, je lahko pisalna miza oz. delovni prostor prilagojen tako, da ga bosta istočasno uporabljali dve dekleti.

Pri postavitvi delovne oz. pisalne mize pazite, da bo v svetlejšem delu sobe ali neposredno ob oknu in bo otrok ob pisanju domačih nalog in učenj deležen čim več dnevne svetlobe.

Opremljanje otroške sobe za punčke verjetno res ni bistveno bolj drugačno kot opremljanje otroške sobe za fante, glavna razlika je v izbiri barv in motivov, ki bodo popestrili otroško sobo.

Glavne razlike se bodo kazale v kasnejših letih, ko bodo dekleta potrebovala vedno več prostora v garerobni omari, fantje pa več prostora za odlaganje različnih gadetov.