» » » Nasveti za opremljanje moderne dnevne sobe

Nasveti za opremljanje moderne dnevne sobe

Moderne dnevne sobe odlikuje pohištvo čistih linij, ki nima več samo funkcionalne vrednosti, ampak tudi estetsko; v mnogih ekstravagantnih primerih pa bi lahko trdili, da so posamezni kosi pohištva svojevrstni artefakti.

Moderne dnevne sobe se ponašajo s pohištvom v visokem sijaju in dodatki iz nerjavečega jekla, prevladujejo geometrični vzorci in temne, hladne barve. Dnevne sobe so velike, odprte in pogosto povezane z jedilnico ali kuhinjo, prostori so večinoma pregrajeni samo navidezno oz. z izbiro pravega pohištva: regal za knjige tako ni več samo regal za knjige, ampak dobi tudi funkcijo predelne oz. pregradne stene med dnevno sobo in jedilnim kotom.

Ker prevladujejo temne in hladne barve, imajo glavno vlogo pri poživitvi dnevne sobe tople barve sten, vračajo se tudi tapete, tisti najbolj drzni pa si privoščijo foto tapete.

.

moderne dnevne sobe

.

Moderne dnevne sobe in omare

.

Pohištvo za dnevne sobe, ki se pojavlja v sodobnih katalogih in revijah o opremljanju stanovanj, je pogosto v beli barvi z visokim sijajem ali temnih barvah (temno sivi ali črni barvi). Klasičnim omaram so se tudi v dnevnih sobah, pridružile vgradne.

Preden se nepremišljeno zaletimo, moramo pomisliti tudi na praktičnost takega pohištva in kako bo funkcioniralo v obstoječem prostoru: če imate to srečo, da postavljate novogradnjo in lahko še vplivate na prostor – super, a verjamemo, da ima velika večina izmed vas na voljo omejen prost, iz katerega mora iztisniti največ, zato pri opremljanju stanovanja imejte v mislih, da izberete svetle barve pohištva za majhne prostore in take prostore, ki nimajo veliko dnevne svetlobe, medtem, ko si lahko v velikih prostorih privoščite bistveno več temnejših barv.

A bodite pozorni pri izbiri slednjih, saj vam brisanje prahu ne uide, ne glede na to, kakšna antistatična čistila in krpe boste uporabljali.

Med črno in belo je siva nekakšen kompromis, barva, ki jo boste lahko enostavno kombinirali tudi z vsemi nadaljnjimi kosi pohištva.

Še več: notranji opremljevalci so sivo razglasili za novo nevtralno barvo!

Če želite res ujeti zadnje trende, imejte v mislih, da gre opremljanje moderne dnevne sobe bolj v smer manj je več: glomazne dnevne sobe z omarami čez celotno steno, od tal do stropa, so stvar 90-ih in niti moderne dnevne sobe v retro stilu jih ne upajo imitrati. Pri opremljanju moderne dnevne sobe naj vas vodi misel, da mora prostor dihati.

Zraven sive barve, je naravna barva lesa v kombinaciji z ravnimi in odsekanimi linijami dokaj varen, a zmagovit recept za moderno dnevno sobo, ki bo zdržala še leta in jo boste z lahkoto tudi kombinirali dalje.

.

moderna svetla dnevna soba
Moderna, svetla dnevna soba v kombinaciji z naravnim lesom.

.

Regali za dnevne sobe

.

Ko govorimo o moderni dnevni sobi, imamo v mislih nizke omare (regale), dopolnjene s stenskimi regali, pri čemer pazite, da ne boste izbirali takih, s steklenimi vitrinami.

Ročaji na regalih naj bodo iz nerjavečega jekla, če pa slednjih ne marate, boste gotovo navdušeni nad push-pull načinom odpiranja, ki je prav tako značilnost modernega pohištva. Obvezno se izogibajte „pozlačenim“ ročajem, ki so ostali nekje v prejšnjem desetletju…

Pri stenskih regalih moramo samo paziti, da ne bomo stene preveč zasičili in s tem ustvarili občutka prenatrpanosti v dnevni sobi. To velja predvsem za manjše prostore, v velikih dnevnih sobah si lahko spet dovolite več eksperimentiranja.

5 primerov enostavnih regalov za dnevne sobe, je predstavljenih tudi na povezavi.

.

Police v dnevni sobi?
Seveda, a le dokler niso zdolgočasenih oblik ali barv!

.

Regali zamenjujejo police, moderne police pa so postavljene v zanimive oblike, ki govorijo same zase. Dodatne ideje za stenske police so predstavljene tudi v prispevku, na povezavi.

Zdi se, da je pogosto osnovna funkcija polic (odlaganje) v drugem planu, v prvem planu je bistvenega pomena predvsem tekmovanje, katera kombinacija je bolj nenavadne oblike.

Če pa so že navadne oblike, naj bodo vsaj nenavadne barve in naj dominantno zasedejo prostor na steni – obiski naj občudujejo police in ne stvari na policah.

.

regal v dnevni sobi

.

Pohištvo po meri – odlična rešitev za majhne dnevne sobe

.

Če ste tudi sami obupali nad iskanjem idealnega pohištva, ki bi ustrezalo vaši majhni dnevni sobi in bi bilo tudi moderno, je pohištvo po meri, najboljša možna rešitev ta hip. Z nasveti dobrega mizarja boste enostavno in ugodno prišli do modernega pohištva, ki bo vaš obstoječi prostor izkoristil do zadnje pike!

Praktičen opis primera opremljanja manjše dnevne sobe mladega para, je prikazan tudi na povezavi.