» » » Smernice pri opremljanju spalnice

Smernice pri opremljanju spalnice

Spalnica mora biti oaza miru, a je zaradi prostorske stiske v slovenskih domovih, danes spalnica pogosto tudi „priročen“ prostor za odlaganje krame, stare šare, oblačil in nezlikanih kupov perila. Tako se ustvari atmosfera, ki nikakor ni primerna za počitek misli od vsakdana. Ker velikokrat ne gre drugače in si le redko kdo lahko privošči dodaten prostor za shranjevanje, moramo z obstoječimi narediti kar se le da. Kakšne so smernice pri opremljanju spalnice danes? (priporočamo tudi ogled prispevka Nasveti pred nakupom spalnice).

.

Postelja je najpomembnejši kos pohištva v spalnici

.

Ne glede na to, kako veliko ali majhno spalnico imate, mora biti postelja prvi kos pohištva, ki si ga boste izbrali. Biti mora dovolj velika, da vam bo udobno in se ne boste počutili utesnjene.

Postavite jo na praktično mesto (izogibajte se postavitvi postelje neposredno pod okno, sploh če nimate dobre izolacije).

V majhnih spalnicah bodo nadvse dobrodošle postelje s predali za shranjevanje, ki jih lahko uporabite za pospravljanje posteljnine ali sezonskih oblačil in obutve. Priporočljivo je, da lahko z obeh strani dostopate do postelje.

Zraven postelje določite prostor za nočno omarico ali pa vsaj odlagalno (nočno) polico.

Če pred spanjem radi berete, ne pozabite na nočno lučko, ki naj bo dobro usmerjena (snop svetlobe ne sme biti premočen ali prešibek, prav tako ne sme biti postavljena preveč visoko), premislite pa tudi, če si ne bi omislili postelje s hrbtiščem.

.

smernice za opremljanje spalnice
Primer postelje s predali za shranjevanje. Vir: HomeIdeastyle.com

.

Garderobna omara v spalnici

.

Ker, kot kaže, bo garderobna soba še za nekaj časa ostala samo skrita želja, je najbolj logičen prostor za garderobo – spalnica.

Garderobno omaro v spalnici postavite tako, da boste do nje nemoteno dostopali, na vratih pa naj bo možnosti dodatno ogledalo, da boste lahko nemudoma preverili izbrano kombinacijo oblačil.

Fengh Shui sicer odsvetuje uporabo ogledal v spalnici, ampak kaj, ko bi se vsi Fengh shi mojstri samo držali za glavo, ko bi stopili v naše slovenske domove. Ni kaj, ogledalo je v spalnici zelo praktično!

Garderobna omara naj bo sestavljena iz dela za obešanje, ki je praktičen za srajce, kostime, jakne in druge kose oblačil, ki se sicer mečkajo, polic in nekaj predalov.

Izberite garderobno omaro z drsnimi vrati in ne s klasičnimi, krilnimi vrati, saj boste tako bolje izkoristili prostor, sploh v manjših spalnicah.

V taki sestavi boste našli večino garderobnih omar, ki jih prodajajo v trgovinah s pohištvom, veliko več možnosti pa imate, če se odločite za izdelavo garderobne omare po meri:

  • najboljši možen izkoristek prostora (izkoristite lahko vse kote in asimetrične stene, če jih imate).
  • omara je prilagojena izključno vašim potrebam.
  • prilagodite barve obstoječemu pohištvu v spalnici.
  • garderobne omare po meri dobite že praktično za vsak žep.

Če se boste odločili za garderobno omaro po meri, lahko že v naprej predvidite prostor za shranjevanje stvari, ki vam običajno ležijo po spalnici.

.

Primer garderobne omare po meri: omara je od stene do stene, tako da je prostor dobro izkoriščen, stranka si je zaželela neobičajno razporeditev notranjih elementov, vrata so krilna. http://www.jvcarpentry.com/photos/Fitted-Wardrobes-Gallery/Chiswik_hammersmith_wadrobe.JPG
Primer garderobne omare po meri: omara je od stene do stene, tako da je prostor dobro izkoriščen, razgibana razporeditev notranjih elementov, vrata so krilna. Vir: JVcarpentry.com.

.

Na tak način bo prostor vedno deloval urejeno, vi pa ne boste legli v posteljo s pogledom na razmetano spalnico. Za najboljši izkoristek prostora je priporočljivo, da omara sega od stene do stene, idealna globina pa je od 60 do 65 cm.

.

Še nekaj splošnih smernic pri opremljanju spalnice

.

Čeprav je TV v spalnici zelo mikaven, ga v resnici ne potrebujete in bo samo kalil nočni mir.

Stene v spalnici naj bodo svetle barve in če se le da, naj bo postelja obrnjena proti oknu, sploh, če se lahko pohvalite s krasnim razgledom; tako prebujanje bo lažje.

Če vam prostor dopušča, lahko pohištvo v spalnici dopolnite s komodo ali pa kakšnim krasnim oblazinjenim foteljem in taburejem, ki vam bo pomagal pri popoldanskem sproščanju.

.

Če vam prostor dopušča, si privoščite komodo. http://www.lacunamodern.com/dressers.html
Če vam prostor dopušča, si privoščite komodo. Vir: LacunaModern

.

V spalnici se morate počutiti sproščeno. Je prostor oddiha, miru in nabiranja energije za prihajajoče dni in obveznosti. Da bi vse to dosegali vedno znova, poslušajte sebe in izberite pohištvo, s katerim se dobro in sproščujoče počutite tudi v ostalih prostorih.

Če se vaša spalnica nahaja v mansardi, priporočamo tudi ogled prispevka na povezavi.