» » » Nasveti za načrtovanje otroške sobe

Nasveti za načrtovanje otroške sobe

Staršem, ki se šele zanimajo za načrtovanje otroške sobe, je namenjena tokratna vsebina prispevka v nadaljevanju. Medtem, ko smo nekaj primerov za različno postavitev pohištva v otroških sobah, že prikazali v nekaterih dosedanjih objavah, smo v tokratni pripravili nekaj nasvetov predvsem za tiste starše, ki jih zanima načrtovanje nove ali prenova starejše, že obstoječe otroške sobe.

otroški avtosedeži pikapolonica
NASVET STROKOVNJAKA: Ob načrtovanju otroških sobic, ne pozabite predvideti prostor za večje otroške predmete in igrala ter tudi otroške avtosedeže, vozičke in podobno. Največkrat starši otroško sobico načrtujemo za garderobo in igrače, a z malo premisleka in kreativnosti, se v večini otroških sob, najde tudi prostor za večje otroške predmete. Za otroški avtosedež ali avtosedež jahač je enostavno mogoče najti tudi prostor v garderobni omari, če zanj predvidimo dovolj širok regal ali predalčnik.

Načrtovanje pohištva v otroški sobi je najprej odvisno od treh stvari: starosti otroka, števila uporabnikov otroške sobe in prostorskih dimenzij same sobe. Temeljit zapis o vseh treh (in še dodatnih) lastnostih, smo objavili že v prispevku z naslovom 8 nasvetov o tem, kako opremiti otroško sobo, sicer pa si lahko v nadaljevanju spodaj, preberete še dodatne lastnosti in primere, na katere je dobro biti pozoren, še pred samo postavitvijo pohištva v otroško sobo.

Pri opremljanju povsem nove otroške sobe, je eden izmed prvih pomislekov, nas staršev, ta, kako dolgo bo novo pohištvo v otroški sobi sploh še lepo in ali sploh ima smisel kupovati otroško pohištvo za dlje časa.

Glede na to, da se otroške potrebe in želje, med vsemi družinskimi člani, najpogosteje in najhitreje spreminjajo, boste na mnogih spletnih straneh z nasveti za načrtovanje otroške sobe, lahko prebrali, da je najbolje, če se pri opremljanju otroške sobe, osredotočimo na tako imenovano otroško pohištvo, ki raste z otrokom.

Ne glede na to ali prostor naše otroške sobe omogoča klasično ali izven standardno postavitev pohištva vanjo, si bomo pri tem najlažje pomagali tako, da za pohištvo otroške sobe vzamemo življensko dobo do največ 10 let.

Če začnemo z načrtovanjem in opremljanjem otroške sobe pri otrokovih petih letih, bo takšno pohištvo (seveda izdelano kakovostno) lahko v otroški sobi v enakem izgledu ter z enako funkcionalnostjo, vsaj do otrokovega 15. leta starosti.

Da bodo tudi barve in izgled pohištva v otroški sobi za takšno obdobje, še aktualne, izberimo namesto za rosna otroška leta, značilnih mavričnih in živih barv, raje kar nevtralne barvne tone zelene, bež, rjave, rumene ali vanilije. To so barve, ki jih je tudi ob kasnejših pohištvenih spremembah, mogoče krasno kombinirati z drugimi barvami.

Ob menjavi stola, ob povečanju pisalne mize ali ob menjavi talne obloge in ponovnem pleskanju sten, bomo s takšnimi barvami, imeli še najmanj težav, možno izbiro novih barv v otroški sobi, pa najširšo.

Najbolj praktičen (in tudi cenovno smiselen) nasvet pri načrtovanju otroške sobe je zato, da osnovne pohištvene elemente otroške sobe izbiramo kakor, da načrtujemo sobo za odraslega človeka.

Med osnovne pohištvene kose otroške sobe spadajo: posteljni okvir, pisalna miza in garderobna omara.

Otroškost in igrivost tako opremljene otroške sobe, pa namesto s pohištvom, dosežemo z dekorjem, talnimi oblogami, barvo sten in seveda igračami, ki se jih bo tako ali tako, skozi čas, nabralo več kot preveč.

Veliko nasvetov in primerov o tem, je predstavljenih tudi na spletni strani, kjer so zbrani primeri najrazličnejšega opremljanja otroških sob (tako za mlajše otroke kot tudi mladostnike).

Sestavni del praktičnega načrtovanja otroške sobe, predstavlja najprej sam izris otroške sobe.

Glede na to, da nekateri ponudniiki otroških sob, le tega vključijo v svojo ponudbo, pri drugih pa se bomo za izris otroške sobe, morali potruditi kar sami, boste v prispevku Nasveti za tiste, ki se zanimajo za izris otroške sobe, našli napotke tako eni kot drugi, sicer pa vabljeni, da preko spodnjih slik, preverite kako smo načrtovali, pohištvo v otroških sobah z različnimi prostorskimi zahtevami in drugimi lastnostmi. .

Načrtovanje otroške sobe v mansardah

.

V spodnjem primeru je prikazana slika iz prispevka, v katerem so opisane različne rešitve in primeri za načrtovanje otroške sobe v mansardnih prostorih.

.

načrtovanje otroške sobe v mansardi
Otroška soba v mansardi. Celoten prispevek o otroških sobah v mansardah, je predstavljen na tej povezavi.

.

Načrtovanje in oprema manjših otroških prostorov

.

Spodnja slika prikazuje primer kotne ureditve manjše otroške sobe. Na povezavi pod sliko, lahko vidite, kako je izkoriščen tudi prostor z izdelavo otroškega posteljnega okvirja z omarnimi predali ob ležišču in kako je izdelana omara ob ozkem, vhodnem delu v sobo.

.

kotna miza po naročilu
Slika iz prikaza primera opremljanja in izkoristka prostora v manjši otroški sobi.

.

Načrtovanje otroške sobe za več otrok

.

Tudi na spodnji sliki je šlo za opremljanje ožje in manjše otroške sobe, le, da sta za razliko od zgornje,  v tej sobi, bila uporabnika sobe, dva otroka. Zato je vzdolžno, ob ožjo steno otroške sobe, predviden po naročilu izdelan pograd, ki je na eni strani zaprt z omarnimi korpusi, na drugi strani pa je do stene zapolnjen s stopnicami za dostop do zgornjega ležišča.

Tudi v tem primeru si lahko celoten prispevek ogledate na povezavi pod sliko.

.

omare v otroški sobi v kotu
Slika iz primera načrtovanja otroške sobe za dva otroka.

.

Načrtovanje mladinske sobe

.

Zadnja slika, spodaj, prikazuje prikaz 3d izrisa načrtovanja moderne mladinske sobe. Celoten prispevek o tem primeru je predstavljen na povezavi pod sliko, sicer pa je resnično temeljita predstavitev mladinskih sob, predstavljena v prispevku, na povezavi.

.

načrtovanje otroške sobe
Slika iz primera načrtovanja mladinske sobe. Celoten prispevek tukaj.

.

Če se tudi sami zanimate za načrtovanje otroške sobe in vas hkrati zanima izdelava ugodne in informativne ponudbe za opremljanje vaših otroških prostorov, se priporočamo za pogovor. Sporočilo nam lahko pošljete kar čez spodnje kontaktne možnosti.