» » » Izvirni in resnično domiselni posteljni sestavi za otroške in mladinske sobe

Izvirni in resnično domiselni posteljni sestavi za otroške in mladinske sobe

Pri opremljanju otroških in mladinskih sob imamo starši nedvomno v mislih več reči. Moški član družine zraven financ, še funkcionalnost in uporabnost, ženski član družine praktičnost, lepoto in stil, varnost ter izgled.

Ker je v rubriki, ki je namenjena opremljanju otroških in mladinskih sob že precej praktičnih napotkov in prispevkov iz celovite opreme takšnih sob, se sam v tokratnem prispevku obračam k izvirnim rešitvam kako s pohištvom v otroških sobah, prihraniti prostor.

Mimogrede, rešitve v spodnjih predstavitvah so izvedljive preko slovenskih mizarjev (kar je, če ne drugo, lepo vedeti :)).

Kako v majhnem prostoru z enim kosom pohištva izkoristiti vse?

pohištvo po meri otroške sobe
Funkcionalno razgibana, dvignjena postelja s predali, policami ter omarnim delom.

Zgornja slika prikazuje posteljni sestav, ki je primeren predvsem za otroške in mladinske sobe, ki jim primanjkuje prostora.

Če se odločite za zgornjo rešitev, boste v enem kosu rešili težave s pospravljanjem tako šolsko delovnih pripomočkov, kot garderobe in hkrati izkoristili prostor za otroško ležišče.

Postelja, ki je narejena povsem po merah vsebuje po dva izvlečna, visoka in globoka predala na levi (takoj pod vzglavjem postelje). Ročaji so utopni, po želji pa jih je mogoče seveda prilagoditi okusu in pohištvenim kosom ostalega pohištva v sobi.

Nad njima kraljuje odložna polica, ki nadomešča nočno omarico.

Vzdolž obeh predalov se nahaja prostor z dvema odprtima, vgradnima policama, za njima pa še zaprti del nižje omare. Njen prostor nadomešča postavitev komode za dodatno garderobo. Ki jo prej ali slej postavimo v skoraj vsako otroško sobo.

Nad vsemi elementi je prostor za ležišče po meri.

Kombinacija posteljnega okvirja, pisalne mize in regalov v enem

pohištvo po meri otroške sobe
Otroška postelja z izvlečno pisalno mizo.

Primer zgoraj prikazuje podoben koncept pohištvenega sestava, katerega osnovni namen je prav tako kot na prvi sliki, izkoristiti maksimalno površino.

Razlika je le v tem, da sestav omogoča, da delovno površino pisalne mize preprosto pospravimo (samo ležišče je zaradi tega daljše).

Prav tako posteljni sestav omogoča poljubno razporeditev predalov (zaprtega in odprtega tipa), odprte police in regale.

Naj bo luč 🙂

Še bolj razgiban in funkcionalno izkoriščen je naslednji posteljni sestav:

pohištvo po meri otroške sobe
Bel pograd z ogromno predalov in dodatno osvetlitvijo.

Posebnost tega posteljnega sestava ni samo razgibanost predalov (različne globine in višine) ter veliko odlagalnih polic. Za prijeten ambient mladinske sobe bo poskrbela še dodatna osvetlitev, ki jo lahko namestite v vmesne police pod ležiščem.

Dostop do ležišča omogoča izvirno zasnovana lestev, ki na prvi pogled deluje kakor, da gre za odlagalne police.

Predali na krajši strani pograda se odpirajo na izvlek, medtem, ko predale pod daljšo stranico pograda, odpiramo s krilnimi vrati.

Sredinski predal na daljši stranici pograda je prav tako na izvlek. Zaradi svoje globine je fantastičen za spravilo posteljnine in rjuh.

Zelo praktično in razgibano postavitev ponuja tudi spodnji sestav.

Polica ob ležišču, pod njo predal, pod njo pri izstopanju iz ležišča nekoliko nižji predal, da ne moti prehoda, ob vznožju pa pisalna miza, katere kolesca omogočajo, njeno prosto premikanje po prostoru.

V enakem stilu na levi še večja omara s tremi prekati in klasičnim odpiranjem vrat

pohištvo po meri otroške sobe
Moderna mladinska soba.

Toliko tokrat.

Vabljeni k spremljanju mojih nadaljnjih objav.