» » » Postavitev kuhinje v U – 5 primerov

Postavitev kuhinje v U – 5 primerov

Postavitev kuhinje v U pride prav družinam in gospodinjstvom, katerih kuhinjski prostori so manjši (blokovska stanovanja) in pa tudi tam, kjer si družina želi kuhinjski prostor stilsko povezati tudi z ostalimi prostori, npr. z jedilnico ali dnevno sobo. V teh primerih je ponavadi večji stanovanjski prostor v eni etaži povezan in brez pregradnih sten, hkrati pa je namenjen ureditvi več bivalnih prostorov (dnevne sobe, jedilnice, kuhinjski prostori). Kar precej pa je zahtev in želja za postavitev kuhinje v U tudi v mansardnih stanovanjih in garsonjerah.

.

postavitev kuhinje v U
Postavitev kuhinje v U z dodatnim prečnim, servirnim pultom, ki služi tudi kot jedilniška miza.

.

Osnovno vodilo razporeditve kuhinjskega pohištva v prostor v obliki črke U je želja po tem, da je dostop do tako postavljene kuhinje, mogoč skozi en različno širok prehod, oba kuhinjska kraka na vsaki strani pa izkoristimo za maksimalno učinkovito izrabo posameznih gospodinjskih aparatov in elementov.

.

kuhinja v u
Kuhinja v U v kombinaciji naravnega lesa in bele v visokem sijaju.

.

Črka U je lahko v kuhinjo umeščena prečno na hrbtno steno kuhinjskega prostora, lahko pa za kraka v U postavljene kuhinje, služita stranski zidni steni.

Pri prečni postavitvi kuhinje v U ponavadi krajši, prehoden in bližji ostalim prostorom, kuhinjski krak, uporabimo kot servirni pult, osnovna delovna površina pa je predvidena na dolgem kuhinjskem pultu. Prečna U stranica je v tem primeru ponavadi postavljena ob okensko polico ali radiator oz. ob steno, ki zaključuje kuhinjski prostor.

.

prostorna u kuhinja
Prostorna postavitev kuhinje v U s celovito opremo jedilniške mize in notranjih vrat v enakem lesnem vzorcu.

.

Vzdolžna postavitev kuhinje v U bo prišla prav v prostorih in pri družinah, ki si ne želijo prečnega servirnega pulta in v prostorih, kjer bolj pride prav neoviran in hiter prehod do vseh treh kuhinjskih  pultov.

Dodatno razgibanost tako prečno kot vzdolžno postavljene kuhinje v U, dosežemo s tem, da posameznim kuhinjskim krakom, predvidimo različne višine.

.

moderna postavitev kuhinje v U
Moderna postavitev kuhinje v U. Z dostopnimi kuhinjskimi regali tudi iz zunanje strani krajšega kuhinjskega kraka.

.

Ob krajših in prečno ležečih kuhinjskih pultih (v primeru prečno ležeče kuhinje v U, glede na celoten prostor) bomo učinkovito izkoristili krajši kuhinjski krak s postavitvijo enega ali dveh barskih stolčkov na zunanjo stran kuhinjskega pulta, nekoliko modernejše in v zadnjem času dokaj pogoste rešitve pa v krajši kuhinjski krak, predvidevajo tudi vgradnjo električnih gospodinjskih aparatov, kot je npr. kuhalna plošča in nad njo kuhinjska napa.

Na ta način bomo poskrbeli, da bo pot za serviranje hrane iz kuhalne plošče do jedilniške mize, dejansko najkrajša.
Če imamo namen v prečni del vgraditi še pomivalnik, moramo že pred samo postavitvijo kuhinje, seveda poskrbeti tudi za vodovodno inštalacijo in odtoke. V tem primeru je v isti pohištveni sestav smiselno predvideti tudi prostor za pomivalni stroj.

.

moderna U kuhinja
Moderna U kuhinja z vgradnimi kuhinjskimi elementi do stropa.

.

V primerih, ko želimo krajši kuhinjski krak kuhinje postavljene v u, izkoristiti zgolj kot barsko površino, lahko tak videz dosežemo s povišano odlagalno/servirno polico iz stekla na zunanji strani tega kraka.

Vgradnjo hladilnika z zamrzovalno omaro, se priporoča predvideti v kot, ob hrbtni, zidni in daljši krak kuhinje, sicer pa tudi kadar gre za postavitev kuhinje v U, bodimo pozorni, da bo delovni trikotnik (shranjevanje živil, priprava hrane, serviranje) čim krajši, s čimer bo delo v kuhinji zahtevalo manj časa in hitro pripravo jedi.

Za vse ostale ideje in primere možnosti postavitev kuhinj, vam priporočamo, da pregledate tudi ostale prispevke na tej povezavi.