» » » Razporeditev kuhinjskih elementov vzdolž zidne stene z oknom

Razporeditev kuhinjskih elementov vzdolž zidne stene z oknom

Ena izmed najpogostejših prostorskih situacij, v katerih je potrebno kuhinjske elemente razporediti v nek ambient, je kuhinjski prostor, ki ga ob eni (ponavadi najbolj uporabni) zidni steni kuhinje, v sredini dopolnjuje kuhinjsko okno.

V kolikor je v takšnen prostor že bila predhodno postavljena kuhinja ali, če je prostor namenjen opremi kuhinje, je okno največkrat že umeščeno v pravilno višino (to je takšno, ki omogoča normalno postavitev kuhinskega pulta in elementov v višino, ob kateri se kuhinjsko okno lahko odpira še povsem normalno).

Na spodnji sliki je prikazana ena izmed takšnih prostorskih situacij:

.

Razporeditev kuhinjskih elementov vzdolž zidne stene z oknom

.

Kuhinjsko okno se nahaja na sredini zidne stene, pri čemer je višina spodnje police okna ravno pravšnja, da pod njo sežejo tudi spodnji kuhinjski elementi, samo okensko krilo pa se po potrebi, lahko odpre tudi v celoti. Pri tem je sicer dostikrat treba v premislek vzeti tudi armaturno pipo, ki lahko moti odpiranje okna v celoti.

Zaradi položaja okna na sredino zidne stene, je moč v tem primeru, odlično izkoristiiti prosta zidna prostora v zgornjem delu kuhinje, proti kotu kuhinje in tudi proti kuhinjskemu polotoku, ki gleda proti jedilnici.

Na eni strani sta tako na steno montirana dva predala s pregibnim mehanizmom odpiranja ličnic, na drugi strani pa je prostor v kotu, izkoriščen za kuhinjsko napo, ki seveda logično sodi nad samo kuhalno ploščo.

Izbor barv pohištva je usklajen z barvo talnih oblog in zidnih sten (rjavi rob zidne špalete ob vgradnih led lučeh na stropu), zato je korpus obdan v temnejšem in naravnem lesnem tonu, ličnice predalov pa so v beli.

Vsi predali so opremljeni z modernimi in minimalističnimi srebrnimi, kuhinjskimi ročaji.

Klasična je v takšnih primerih tudi postavitev pomivalnega korita. Cilj umestitve le tega je ohranitev svetle, naravne svetlobe in pa seveda možnost naravnega zračenja in sušenja posode ob delno ali v celoti odprtem oknu.

Z namenom ohranitve delovne površine je zato tudi pomivalnik umeščen malenkost vstran od kuhalne plošče, s čimer ostaja dovolj prostora tudi za odlaganje na levi strani kuhalne površine.

Kuhinjski polotok v teh primerih največkrat služi kot servirna površina, ob kateri si lahko pripravimo tudi hitre obroke in zajtrke.

Upamo, da vam bo v tko postavljeni kuhinji vaši obroki okusni. In ne pozabite – zdrava prehrana je ključ do zdravega življenja.