» » » Postavitev kuhinje v majhnem stanovanju

Postavitev kuhinje v majhnem stanovanju

V tem zapisu smo za tiste, ki se zanimajo za rešitve za majhno stanovanje, pripravili opis in pregled montaže kuhinje v majhnem, mansardnem delu enostanovanjske stavbe.

Kuhinja, na spodnji sliki, je montirana pod poševni strop mansardne etaže, ki jo ob zidni steni, še dodatno omejuje zunanje okno.
Kot pa je v navadi, tudi v večini podobnih primerov, je tudi tukaj kuhinja, povezana z ostalimi prostori (dnevno sobo in jedilnico) v enem, skupnem prostoru.

.

rešitve za majhno stanovanje

.

Kuhinjski prostor, na zgornji sliki, je svetel in načeloma dovolj prostoren, da je bilo vanj mogoče postaviti kuhinjske elemente ob vse zidne stene kuhinje, hkrati pa je kot dodaten jedilno/postrežni pult, podaljšan tudi kuhinjski element v ospredju, na sliki, na levi.

Zaradi poševnega stropa je ob hrbtno, zidno steno, postavljena rešitev z nizkimi, visečimi, kuhinjskimi elementi, tik pod pregib poševnine. Viseči elementi na zidni steni so izdelani nizko, predvsem zato, da ostaja dovolj prostora med samim kuhinjskim pultom in zgornjimi elementi.

Ob zidno steno, kjer se nahaja tudi zunanje okno, je na desni strani, montirana moderna kuhinjska napa, sicer pa je z namenom zračenja in ohranitve čim več funkcionalne svetlobe v prostoru, tudi kuhalna plošča zasnovana ob okno na način, da ne moti celotnega odpiranja okna.

Ob tej zasnovi in razporeditvi elementov ostaja primerno osvetljen tudi jedilno/servirni pult.

Za materiale je izbran ton naravnega lesa v svetlem odtenku (za korpus in delovne površine), za ličnice kuhinjskih elementov je izbrana sveža, bela barva. V visokem sijaju.
Ta dodatno prispeva k vizualnem povečanju, sicer drugače, manjšega kuhinjskega prostora.

Kot je tudi drugod, v podobnih primerih, v navadi, so visoki kuhinjski elementi postavljeni ob edino visoko zidno steno (na desni), ki ne vsebuje zidnih ali drugih prostorskih ovir, da je ob njo mogoče postaviti vgradni hladilnik in zamrzovalnik, je pa pri takšni postavitvi potrebno biti pozoren tudi na to, da ostaja na prehodu v kuhinjo, dovolj prostora, za nemoten prehod in prenos hrane iz enega v drug prostor.

.

*********

.

Če tudi vas zanimajo rešitve za majhno stanovanje in so le te, v povezavi s čimbolj funkcionalno razporeditvijo kuhinje, se z veseljem priporočamo, da se nam oglasite. Lahko kar čez kontaktne možnosti.

.