» » » Predstavitev posebnosti, če bo vgradna omara v predsobi

Predstavitev posebnosti, če bo vgradna omara v predsobi

V prispevku v nadaljevanju predstavljamo vgradne omare za predsobo.

Vgradne omare za predsobo in njihove posebnosti

vgradne omare za predsobo
Predsobe praviloma prinašajo dve skrajnosti. Dolge in ozke hodnike ali široke in prostorne sobe.

Prostori, ki jih namenjamo predsobam, imajo razen blokovskih stanovanj, vsak svoje posebnosti. Na eni strani najdemo predprostor, ki je dolg in ozek (ter ima malo dostopa naravne svetlobe), po drugi strani pa so hiše, ki ravno vhodnim prostorom in predsobam namenjajo posebne površine.

Po večini se predprostori začnejo s keramiko na tleh.

Dolgi in ožji predprostori

vgradne omare za predsobo
Vgradna omara na ožjem hodniku.

V ožje hodnike in predprostore ponavadi montiramo vgradne omare z nižjo globino od povprečne (60 cm). Še posebej, če ne nameravamo v omaro pospravljati težje, zimske garderobe in plaščev in še posebej, če prostor za vrati ne omogoča postavitve vgradne omare s klasično globino, bomo z nekoliko nižjo globino vgradne omare predvsem pridobili prehodni prostor.

Hkrati pri veliko vgradnih omarah tega tipa velja, da bomo najmanj eno ličnico drsnih vrat, opremili z ogledalom. V tem primeru nam ni potrebno iskati dodatne stene za ogledalo ali obešalno steno.

V ožjih predsobah boste prostor izkoristili maksimalno, če boste vgradno omaro vgradili čisto do vrha stropa.

Pri tem samo v vednost:

radiatorske cevi, morebitne plinske ali centralne peči, električne omarice, druga telefonska in elektro inštalacija, pri tem niso nobena ovira. Vgradne omare, ki jih izdelujemo po meri, imajo za razliko od klasičnih sestavov pohištva za predsobe, ravno to prednost, da jih lahko prilagodimo “takšnim oviram”.

Če bo postavitev vgradne omare predsobo zatemnila, si lahko tako v vgradni omari sami ali pred njo omislite dodatno osvetlitev. Osvetlitev v omari je v tem primeru senzorska (luč se prižge, ko odprete drsna vrata vgradne omare in ugasne z zapiranjem drsnih vrat).

Spodaj trije primeri vgradnih omar v predsobah:

vgradne omare za predsobo
Vgradne omare z drsnimi vrati v predsobah.

Še to: nikjer ne piše, da je na vgradne omare v predsobah obvezno potrebno postavljati drsna vrata. Lahko se odločimo tudi za klasično odpiranje. Je pa res, da se večina odloči za drsna vrata zato, ker pri rokovanju z njimi ne zapiramo prehoda in hodnika. Kar je v primeru uporabe klasičnega krilnega odpiranja omarnih vrat in, ko hkrati predsobo uporablja več ljudi, lahko moteče (ker mora ena oseba čakati dokler oseba, ki svoje garderobe iz omare ne vzame ali vanjo pospravi).

Če je predsoba ali hodnik še posebej ozek in se bojimo, da bi z vgradnjo omare od tal do stropa, preveč zaprli prostor, lahko namesto tega postavimo omarne regale in predalčnike, poljubnih dimenzij.

Slika spodaj prikazuje primer garderobnega sestava za ožji predprostor, pri čemer je večja omara visoka vsega 2,30cm, zraven nje manjša komoda za čevlje, desno od nje pa še manjši predalčnik za copate, kreme za čevlje in podobno. Nad njim ogledalo po izbiri naročnika.

Odpiranje omar je klasično, brez drsnih vrat.

garderobne omare
Garderobni sestav po meri.

Spodaj še primer prilagajanja omarnih polic (tako vertikalne stranice kot prečnih polic) radiatorskim cevem na hodniku.

vgradne omare za predsobo
Prilagajanje omarnih polic radiatorskim cevem.

Široke in prostorne predsobe

vgradne omare za predsobo
Večja vgradna omara v predprostoru. S tremi steklenimi, belimi drsnimi vrati.

Novejša gradnja pogosto že predvideva postavitev vgradnih omar v predprostor. Predsobe so na tak način tudi grajene. Omaro v teh prostorih lahko postavimo za vhodnimi vrati od zidu do zidu. Poljubno pa opremljamo njihovo notranjost z različnimi predali, obešalnimi palicami, poljubno in po potrebi razporeditvijo polic in ostalim.

Prostor predsobe bo ostal svetel in prostoren, če se bomo odločili za svetle (bela, bež, vanilija, steklo, ogledala, tudi srebrna) odtenke na ličnicah omar.

Spodaj primer kako smo ohranili svetel prostor predsobe kljub temu, da smo vanj vgradili razmeroma veliko vgradno omaro od tal do stropa.

vgradne omare za predsobo
Vgradnja večje vgradne omare v predsobi.

Slika zgoraj prikazuje vgradno omaro s štirimi drsnimi vrati ter vgradnjo od tal do stropa. Za ličnice drsnih vrat je uporabljeno belo, kaljeno steklo. Naročnik si je zaželel popestritev ličnic s prečnimi aluminijastimi letvicami.

Če predsobo motijo zidne ovire

Na sliki spodaj prikazujemo primer, ko je bilo potrebno vgradno omaro vgraditi v predsobo stanovanja v zgornjih etaži (mansardno stanovanje), kjer pa je del predprostora “motil” dimniški zid.

Omaro smo v tem primeru vgradili takoj za vhodnimi vrati od vhodnega zidu na nasprotni strani ter do dimniškega zidu. Ob tem je bilo potrebno prilagoditi tudi globino omare.

vgradne omare za predsobo
Vgradnja omare v prostor z dimniškim zidom.

Če predsoba ne omogoča vgradnje omare od zidu do zidu

Vse, tudi moderno grajene predsobe, ne omogočajo vgradnje od zidu do zidu. V tem primeru za stran, kjer zidu ni, preprosto uporabimo omarno stranico (ki je napogosteje v beli barvi, čeprav lahko tudi za zunanje stranice omar uporabite paleto različnih barv).

Na sliki spodaj primer vgradnje takšne omare (z nekoliko prilagojeno in nižjo globino zaradi ožjega hodnika).

vgradne omare za predsobo
Vgradna omara na hodniku. Z omarno stranico.

Najpogostejši sestavni del omar v predsobah

Ker so predsobe namenjene tako nam, ki živimo v stanovanjih in hišah, kot našim gostom, je praktično ni predsobe, v kateri se v takšni ali drugačni obliki ne bi znašla ideja in potreba po omarici (omaricah) za čevlje.

Pospravljanje čevljev znotraj vgradne omare

Nekateri rešitev za odlaganje čevljev najdejo znotraj obstoječe vgradne omare. V tem primeru preprosto del omare za drsnimi vrati (ponavadi spodnji del) namenijo vgradnji posebnih predalčnikov za obuvala. To so lahko košare za copate in čevlje, lahko so posebne police za čevlje (police z naklonom), ali pa za odlaganje čevljev preprosto uporabijo kar dno vgradne omare.

Na sliki spodaj primer vgradnje izvlečnih polic za prekat vgradne omare, ki je namenjen odlaganju čevljev.

vgradne omare za predsobe
Vgradnja izvlečnih polic za čevlje.
vgradne omare za predsobo
Pospravljanje čevljev v vgradni omari.

Izdelava ločenih komod za čevlje 

Druga možnost pospravljanja obuval (če je prostor predsobe dovolj velik) je, da si damo izdelati posebne komode za čevlje. Takšne komode lahko stilsko “ujamemo” z ostalimi pohištvenimi kosi v predsobi z izbiro povsem identičnih barv in materialov kot recimo na vgradnih omarah in obešalnih stenah, ali pa za popestritev izberemo njihovo čisto nasprotje.

vgradne omare za predsobo
Komode po meri v predsobi.

Toliko tokrat.