» » » Vrtni nadstrešek z uto

Vrtni nadstrešek z uto

Med objavljenimi prispevki in predstavitvami izdelanih nadstreškov na tej povezavi, so (do te objave),  v večini primerov predstavljeni nadstreški, ki so namenjeni pokrivanju letnih teras in pa garažni nadstreški. Vrtni nadstrešek z uto, ki služi kot letna kuhinja, je predstavljen, zgolj eden (ta).

Ker pa se precej strank zanima za najrazličnejše nadstreške s povsem različnimi, dodatnimi utami (uto za drva, uto kot kolesarnico, uto za dodaten prostor za pospravljanje kosilnic in vrtnega orodja), je v tokratni predstavitvi predstavljen enokapni, vrtni nadstrešek z uto, obito s fino obdelanimi, polkrožnimi letvicami.

Vrtni nadstrešek z uto je postavljen na predhodno obdelano betonsko podlago, ki se ob robovih, nadaljuje s pralnimi kockami, položenimi na pesek, pod katerim je izdelana drenaža za odtok voda (slika spodaj):

.

vrtni nadstrešek z uto
Vrtni nadstrešek z uto. Na betonski podlagi.

.

Zunanje dimenzije nadstreška so cca. 8 x 4 metre, približno polovica samega nadstreška, pa je namenjena garaži, desna polovica pa uti. Garažni in vhod v uto sta izdelana iz sprednje, dovozne poti k uti.

Vrtni nadstrešek z uto je pokrit z enokapno streho s poševnim naklonom in kombiniran iz lepljenca ter naravnega, suhega, žaganega lesa. Zunanje letvice, s katerimi je obdana uta, so polkrožno fino obdelane in višje kakovosti, v notranjost pa so letvice zaključene ravno.

Z lesenimi letvicami je obdan tudi garažni del.

Nosilni stebri so, po trije postavljeni na vzdolžnih legah nadstreška, prečne lege, ki te nosilne stebre povezujejo, pa so dvojne.

Pravokotno so, na prečne, povezovalne lege nosilnih stebrov, postavljeni špirovci, iz spodnje strani strehe pa je izdelan opaž.
Kritina je pločevinasta.

.

nadstrešek z uto iz sprednje strani
Pogled na vrtni nadstrešek z uto iz sprednje strani.

.

Lesena vratna krila za uto so vključena v sestavni del celotne izdelave nadstreška, v finalno obdelavo pa je upoštevana tudi izdelava žlebov in ureditev odvoda meteornih voda.

Vratno krilo vsebuje, z namenom, da se uta ne zatemni v celoti, motno, kaljeno steklo, na vrata pa bo ob koncu montirana kljuka na zaklepanje.

Dostop svetlobe pod garažni del nadstreška je zagotovljen z odprto in z letvicami, ne obdano, levo stranjo in tudi zaradi zakritja betonske stene za samim nadstreškom, je hrbtna stena nadstreška v celoti, obdana z deskami.

Ob stiku spodnjih lesnih delov in betonske plošče na tleh, smo pazili, da le ta ni direkten. Zato je celotna konstrukcija, tako nosilnih stebrov kot prečnih lesenih letvic, nekoliko dvignjena.

To obenem omogoča normalno polaganje poljubne talne obloge v prihodnosti. Za notranji del, v uti, bi za to lahko prišla v poštev tudi vse bolj moderna in vse pogosteje uporabljana zunanja talna obloga iz wpc desk.

Trije primeri polaganja tovrstne zunanje obloge, so prikazani v prispevku, na povezavi.

.

vrtni nadstrešek z uto iz desne
Vrtni nadstrešek z uto – pogled iz desne.

.

Kot je razvidno na zgornji sliki, je tudi iz desne strani, izdelan prehod k hiši.
In tudi ta bo, ob dokončanju, zaprt z lesenim vratnim krilom s stekleno nadsvetlobo.

Za vse, ki vas zanima vrtni nadstrešek z uto, priporočamo tudi Vodnik za izbiro ustreznega nadstreška.
V njem je predstavljenih kar 7 različnih primerov nadstreškov, opis primera postavljanja večjega nadstreška na terasi, tipski nadstreški in primer izdelave informativne ponudbe za nadstrešek.

Hvala za spremljanje.