» » » 5 nasvetov kako izbrati otroški jogi

5 nasvetov kako izbrati otroški jogi

Izbira vzmetnice oz. ustreznega ležišča za otroka, pogosto starše zmede. Vsi vemo, da precejšen del našega življenja prespimo, ker pa otroci spijo še več kot odrasli, je izbira udobnega in varnega otroškega jogija, še toliko bolj pomembna. Otroški jogi morda res ni najbolj viden del notranje opreme v otroški sobi, je pa nedvomno eden izmed najbolj pomembnih.

.

Velikost vzmetnice

.

otroški jogiVzmetnice za otroke prihajajo v različnih velikostih, vključno z velikostjo same posteljice, dvojne postelje, izredno dolge dvojne postelje, itd…

Starejši otroci in otroci, ki bodo po vsej verjetnosti večji, ko bodo odrasli, lahko že v času odraščanja koristijo daljši jogi, tako, da vam ni treba kupiti še enega ležišča, medtem, ko rastejo.

Medtem, ko se manjši otroški jogiji uporabljajo za najmanjše otroke, je v vsakem primeru pri izbiri velikosti ležišča, potrebno upoštevati otrokovo starost in njegovo velikost.

.

Otroški jogi in posteljni okvir

.

Prevleke in otroške vzmetnice so danes zasnovane tako, da se ujemajo s samo velikostjo posteljnega okvirja.

Če je le mogoče, kupite otroški jogi in posteljni okvir skupaj, saj s tem zagotovite izračunano in predvideno podporo ter ujemanje vzmetnice in okvirja.

Mnogo staršev združi neusklajeno otroško vzmetnico s posteljnim okvirjem, ki ga že imajo na voljo, vendar s tem pogosto odločilno in niti ne zavedajoč se, vplivajo na spremembo optimalne in ustrezne ležalne podpore in kakovost samega ležišča.

.

Materiali

.

Veliko otroških jogijev je narejenih iz polivinilklorida, za katerega je znano, da sprošča kemične emisije, ki so znane celo kot rakotvorne snovi. Naravni materiali, kot so organski bombaž ali organske volne, so veliko bolj zdravi materiali za otroški jogi.

Veliko negorljivih kemikalij je lahko strupenih, vendar je tudi organska volna seveda negorljiva. Otroci so še posebej občutljivi na strupene kemikalije (alergije) in zato si kot starši moramo prizadevati pri izbiri jogija, da se izpostavljenost umetnim sestavinam v ležiščih, maksimalno omeji.

.

Število vzmeti v ležišču

.

S številom vzmeti v ležišču označujemo število tuljav, ki so znotraj ležišča. Otroci ne tehtajo veliko, tako, da število tuljav ne bo bistveno vplivalo na kakovost spanja in ne bo velike razlike, razen, če bo otrok bistveno spremenil svojo težo v naslednjih npr. 10 letih.

Lahek otrok ne potrebuje takšne ležalne podpore, ki jo zagotavljajo nekatere dražje vzmetnice. Osnovni modeli, zasnovani s srednjo trdnostjo in dobro strukturo v notranjosti, povsem zadoščajo za otroški jogi.

.

Nakup stare ali nove vzmetnice

.

Rabljeni vložki lahko vsebujejo bakterije, plesen, pršice in telesne tekočine prejšnjih lastnikov.

V nekaterih primerih je lahko nakup rabljenega jogija sprejemljiv kot sekundarno ležišče za enkratne priložnosti, ko pri otroku prespijo njegovi sošolci in prijatelji. In še v teh primerih je priporočljivo zelo dobro poznati lastnika rabljenega jogija.

V vseh ostalih primerih se, ne samo za otroka, temveč tudi odrasle,  vedno priporoča nakup nove vzmetnice. Ker je to preprosto bolj higienska izbira.

Zanimiv podatek (na povezavi) prikazuje, da je v neki študiji bila celo dokazana večja stopnja umrljivosti otrok v povezavi z uporabo rabljenih vzmetnic.

.

*********

.

Če tudi sami iščete otroški jogi, se priporočamo, da si ogledate tudi našo izbiro.