» » » Dvovrstne kuhinje – 6 primerov modernih kuhinj v dveh vrstah

Dvovrstne kuhinje – 6 primerov modernih kuhinj v dveh vrstah

Že v prispevku o šestih osnovnih možnostih postavitvah kuhinj (povezava tukaj), smo govorili o tem, da se v manjših in sodobnejših primerih opremljanja kuhinj, velikokrat odločamo za enovrstno postavitev ter postavitev kuhinjskih elementov v obliki črke L.

Razlog je preprosto v tem, da s postavitvijo kuhinjskih elementov na tak način, enostavno prihranimo največ prostora, obenem pa lahko s takšnima zasnovama kuhinj, celovito estetsko ujamemo celoten ambient s kuhinjo, ostalih, povezanih prostorov.

.

primer dvovrstne kuhinje
Primer dvovrstne kuhinje v obliki črke U in z enim prehodom.

.

Podobna zgornjima zasnovama, je postavitev dvovrstne kuhinje, predvsem tam, kjer bomo eno vrsto kuhinjskih elementov postavili kot kuhinjski ali servirni šank ali pa kot kuhinjski polotok, ki zgolj služi kot logično nadaljevanje estetike kuhinjskih elementov postavljenih v osnovnem kuhinjskem nizu.

.

dvovrstna kuhinja v mansardi
Primer dvovrstne kuhinje v mansardi.

.

Dvovrstne kuhinje so danes spremljevalke prostorov predvsem tistih gospodinjstev, kjer družina strmi k sodobnemu izgledu in modernemu stilu kuhinje, v praksi pa se vse bolj uveljavlja izraba drugega, servirnega niza, kot kuhinjski element, v katerega lahko prav tako vgradimo kuhinjske kuhalne plošče, dvojna ali enojna pomivalna korita, celo pomivalni stroj in pa tudi kuhinjske elemente iz zunanje (ponavadi jedilniške) strani samih elementov.

.

dvovrstna kuhinja za manjše stanovanje
Primer dvovrstne kuhinje za manjše stanovanje.

.

Dvovrstna kuhinja bo prišla še najbolj prav v kuhinjskih prostorih, kjer se tik za hrbtno kuhinjsko steno nahaja npr. okno ali prehod v drug prostor, v blokovskih stanovanjih, kjer so kuhinje zamišljene v prostorih na prehodu med predsobo in dnevno sobo ter seveda tudi tam, kjer želimo notranji kuhinji, narediti čudovit letni dodatek v obliki prehoda na letno teraso ali večji in širši balkon.

.

dvovrstna kuhinja z vgradno omaro
Primer dvovrstne kuhinje s prečnim, vgradnim kuhinjskim elementom.

.

Pri postavitvi dvovrstne kuhinje je potrebno upoštevati, da bo razmak med obema nizoma kuhinjskih elementov dovolj širok tudi v primeru, ko imamo kuhinjske elemente (predale ali omarna krila), odprta na obeh straneh. Priporočljiva širina med obema vrstama kuhinjskih elementov je pri odprtih regalih in omarah najmanj 60 cm, kar pri vseh zaprtih predalih, pomeni, da je prostor med obema vrstama elementov, širok vsaj med 125 in 160 cm.

.

dvovrstna kuhinja v naravnem lesu
Primer dvovrstne kuhinje v kombinaciji visokega sijaja in naravnega lesa.

.

Dvovrstne kuhinje veljajo za ene izmed bolj funkcionalnih rešitev, saj lahko z modro in premišljeno razporeditvijo posameznih elementov, pri njih pomembno vplivamo na kratek delovni trikotnik kuhinje, če pa prostor v takšni kuhinji omogoča, pa poskušajmo obe vzporedni vrsti elementov v prostor umestiti tako, da imamo na obeh straneh kuhinje možnost vhoda in izhoda iz kuhinje.

Občutek “ujetosti” v dvovrstno kuhinjo bomo zmanjšali tudi s tem, če bomo zgornje kuhinjske elemente, oblekli v steklene ličnice, nad ali ob njih pa ustrezno poskrbeli še z dodatno osvetlitvijo posameznih elementov.

.

moderna dvovrstna kuhinja
Primer dvovrstne kuhinje in v enaki estetiki izdelane jedilnice v ozadju.

.

Optimalna razdalja, v kolikor je vzporedni kuhinjski niz namenjen pripravi hrane ali služi celo kot jedilna miza iz notranje strani kuhinje, je do hrbtnega dela kuhinje, najmanj 135 cm. Ta razdalja omogoča, da se v istem delu kuhinje nemoteno srečata oseba, ki kuha in pripravlja hrano, obrnjena k notranji strani kuhinje in oseba, ki sedi na notranji strani, obrnjena k vzporednemu nizu kuhinje.

Glede višine posameznih elementov, velja podobno pravilo kot pri ostalih postavitvah kuhinj – to je, da višje in vgradne elemente predvidimo za hrbtni (zidni) kuhinjski niz, njegov vzporedni krak pa naj ostane opremljen z nižjimi predali in višino delovnega pulta med 86 in 91 centimetri.

.

*********

.

Za vse ostale naše kuhinjske rešitve in predloge, predlagamo še skok na to povezavo.