» » » 7 idej za boljši izkoristek kuhinjskega prostora

7 idej za boljši izkoristek kuhinjskega prostora

V večini naših predstavitev, ki jih lahko najdete na tej povezavi, so predstavljeni celoviti ambienti kuhinj za različno velike prostore ali za različne razporeditve kuhinj. Le v prispevku 6 praktičnih nasvetov za boljši izkoristek prostora v kuhinjah smo prikazali nekaj več idej kako do boljše razporeditve kuhinje in do večjega izkoristka prostora v njej.

Zato v objavi v nadaljevanju, prikazujemo nekatere praktične rešitve in kuhinjske elemente s katerimi lahko še dodatno izkoristimo posamezne kuhinjske predale, kote, elemente ali celoten prostor.

.

Izvlečna polica za gospodinjske pripomočke

.

elementi za kuhinje
Praktična, zložljiva in izvlečna polica.

.

Na sliki zgoraj je predstavljen primer zložljive izvlečne police, ki je še posebej primerna za montažo v globoke kuhinjske omarice v spodnjih nizih kuhinjskih elementov. Njeno vodilo je montirano na notranjo omarno stranico. Z enostavnim potegom polico povlečemo k sebi. Ta v vodoravnem položaju zaskoči in že smo dobili dodatno delovno površino na katero lahko odložimo kuhinjske mešalnike, rezalne deske, pakirne aparate in podobno. Da nam gospodinjskih aparatov ni potrebno vedno znova pospravljati, lahko le te, tudi v zaprtem položaju, pustimo kar na polici (slika spodaj).

.

izvlečna polica
Izvlečna polica, zaprti položaj.

.

Še posebej je takšna rešitev primerna za kotne kuhinjske elemente, ker nam v tem primeru ni potrebno segati za posodo in aparati, ki jih imamo drugače zložene v notranjosti kotnih elementov.

.

Izvlečni regal z več policami

.

Na sliki spodaj lahko vidite primer ožjega izvlečnega regala, ki vsebuje več polic. Glede na zasnovo notranjih polic z nizkimi, steklenimi, stranskimi vetrikalami, je takšna rešitev primerna za dodaten regalnik za odlaganje posode ali živil, ki jih imamo shranjene v nižjih embalažah in posodicah. Za praktične so se pokazali takšni izvlečni regali tudi pri pospravljanju krožnikov in servirnih desk. Tovrstne izvlečne regale ponavadi postavimo na bočne strani kuhinjskih nizov. Odvisno od tega kaj imamo namen odlagati na njih, pa tudi ob bok kuhalnim ploščam in vgradnim pečicam.

.

izvlečni regal z več policami
Izvlečni regal z več policami.

.

Moderne, izvlečne kuhinjske nape

.

V sklop opremljanja kuhinj v modernem stilu, seveda sodi tudi oprema kuhinje z najsodobnejšimi kuhinjskimi električnimi aparati. Na sliki spodaj lahko vidite primer opremljanja kuhinjskega dela s kuhalno ploščo, ki je obdana z izvlečno kuhinjsko napo. Več, različnih kuhinjskih nap je sicer predstavljenih na tej povezavi, odlikuje pa spodnjo napo predvsem njena zmožnost, da jo pospravimo v zaprti položaj v času njene neuporabnosti. Samo kuhinjsko napo v delujoč in dvignjen položaj postavimo s preprostim pritiskom gumba na dotik.

.

izvlečna kuhinjska napa
Izvlečna kuhinjska napa.

.

Izvlečni kotni kuhinjski element

.

Za popoln izkoristek prostora v kotnih kuhinjskih elementih in še posebej za enostavno uporabo tega prostora, se za kote kuhinj, priporoča montaža kotnih kuhinjskih elementov, ki omogočajo izvlek polic k sebi. Na sliki spodaj lahko vidite primer takšne kotne, kuhinjske rešitve. Izvlečni polici je v tem primeru mogoče tudi poljubno obračati, odvisno od modela pa je v nekaterih primerih mogoče te police naročiti na izvlek, samo za zgornji del, spodnja polica pa ostane fiksna.

.

kotni kuhinjski element
Kotni kuhinjski element.

.

Podaljšek kuhinje z enostavnim jedilnim pultom

.

Če prostor omogoča, lahko kuhinjski dodaten prostor pridobimo tudi z montažo dodatnih, ličnih jedilnih pultov. Ni potrebno, da le te vedno zasnujemo tako, da so zapolnjeni v celoti s predali in, da jim zapremo hrbtišče. Povsem elegantna, super preprosta in predvsem cenovno ugodna rešitev je izdelava enostavnega jedilnega pulta, ob katerega bomo preprosto postavili dva stola.  Ali pa ga uporabili za odlaganje gospodinjskih aparatov, kuhinjskega dekorja ali kot servirni pult.

.

enostavne servisni kuhinjski pult
Enostaven, dodaten servirni pult.

.

Samostojni izvlečni regali v istem nizu

.

Za razliko od primera ožjega izvlečnega regala nekoliko višje v tem prispevku, izvlečni regal na spodnji sliki iz zunanje strani deluje kakor ena, ožja kuhinjska omarica. V njegovi notranjosti lahko poljubno in po potrebi namestimo različne individualno odpirajoče se, izvlečne predale z različnimi globinami. Ličnice teh predalov lahko odvisno od vsebine, ki jo nameravamo “gostiti” v njih, obdelamo v steklu, polnem lesu ali kombinaciji obeh materialov. V kolikor je takšna rešitev namenjena spravilu težje posode, bomo prostor zanjo našli v spodnjem nizu kuhinjskih elementov.

.

spodnji individualno izvlečni predali
Individualno izvlečni predali za spodnji kuhinjski niz.

.

Organizacija notranjosti kuhinjskih predalov

.

Odvisno od namena uporabe, nam je po večini, pri organizaciji notranjosti posameznih kuhinjskih predalov, poznana ureditev predala za jedilni pribor. Vendar si lahko z različnimi praktičnimi rešitvami pomagamo notranjost kuhinjskih predalov organizirati tudi za ostale vsebine.

Na sliki spodaj lahko vidite primer urejenosti notranjosti kuhinjskega predala za žitarice, različne moke in kavo.

.

oragnizacija predalov
Organiziranost notranjosti.

.

Za še več praktičnih idej in rešitev, vas vabimo, da obiščete tudi našo spletno stran ali, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti.