» » » Ureditev garderobne omare na podestu ob stopnicah

Ureditev garderobne omare na podestu ob stopnicah

V manjših stanovanjih in hišah, kjer je pogosto treba kar malo improvizirati in biti izviren pri iskanju prostora za garderobno omaro, se včasih spregleda možnost, da se garderobna omara postavi ob ali na stopnišče.

V primeru, ki je predstavljen spodaj, lahko zato vidite izdelavo garderobne omare ob ožji steni v vrhnjem delu stopnišča. S čimer je izkoriščen ozek prostor pod poševnim stropom v zgornjem delu stanovanja.

Precej stopnišč, ki vodijo v mansardne prostore se sooča z enako težavo. Stopnice se na stropu zaključujejo s poševnim stropom, v nekaterih primerih pa jim ob straneh, v zgornjem delu, ostaja različno globoka odprtina, ki se je praktično ne da uporabiti. Kako se da takšno stopnišče zapreti, je prikazano v prispevku o vratih na stopnišču.

Takšne proste površine ob stopnicah so pogosto preozke, da bi na njih lahko normalno stali, obenem pa so tudi čisto individualne, tako, da v njih ni mogoče postaviti kakšnega tipskega pohištvenega elementa ali omare.

Največkrat zato v tak predel postavimo večje ali manjše okrasne notranje rastline, na zidne stene pa obesimo slike.

Spodnja slika prikazuje primer izkoristka enega izmed takšnih prostorov.
Omara je po svoji globini, izdelana povsem po merah razpoložljive globine tal ob stopnicah, obenem pa se v svojem notranjem delu, sama omara zoži pod poševni strop, povsem do hrbtne zidne stene.

.

garderobna omara stopnice
Garderobna omara stopnice – po merah razpoložljivega prostora izdelana garderobna omara na ozki zgornji ploskvi ob stopnicah.

.

Garderobna omara je sestavljena iz štirih omarnih prekatov. Ti se odpirajo z navadnimi, krilnimi omarnimi vrati (priporočamo tudi ogled prispevka Ali je dražja omara s krilnimi ali drsnimi vrati?).

Stopnice, ki vodijo v zgornji prostor, iz spodnje etaže, zavijejo v levo. Odprtina med spodnjim stropom in višino stopniščne ploskve, je ravno dovolj visoka, da omogoča pospravljanje garderobe tudi v zadnji, najnižji omarni prekat.

Ta je zaključen s poševnim omarnim stropom. Ostali trije omarni prekati imajo strop raven.
V notranjosti omare so izdelane prestavljive odlagalne police ter klasične obešalne palice za obešanje plaščev in suknjičev.

Desno od omare vodijo vrata v zgornje prostore, na ravnost pa pelje hodnik naprej proti ostalim sobam.

Ker se prostorska niša nadaljuje tudi desno od vrat, je tudi ta izkoriščena v enakem izgledu, s po meri narejeno dodatno garderobno omaro (slika spodaj). Na ta način je izkoriščen celoten ozki podest ob stopnicah in hodniku.

.

garderobna omara ob hodniku
Drugi del garderobne omare v nadaljevanju hodnika in stranskega podesta.

.

Tudi ta, drugi del garderobne omare je zaprt s krilnimi vrati.
Omara je dvokrilna in v notranjosti opremljena na enak način kot omarni korpusi ob stopnicah.

Police so prestavljive, en omarni prekat pa je opremljen s klasično obešalno palico.
Globina garderobne omare znaša po celotnem delu obeh omar, 35 cm.

Dvodelna, desna omara je po svoji širini, izdelana povsem do podboja vrat, ki vodijo v naslednji prostor.
Po višini sta obe omari prilagojeni višini nosilnega mansardnega trama, ki je obdelan z ladijskim podom.

.

*************

.

V kolikor se tudi sami zanimate za mizarske izdelke po meri, naj si gre za masivno garderobno omaro na stopnicah ali kak drug lesni izdelek, se priporočamo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti.