» » » 4 primeri izdelanih komod za različne prostore

4 primeri izdelanih komod za različne prostore

Že iz prispevka, kjer je predstavljena izdelava drsnih masivnih vrat na stopnicah, ste lahko razbrali, da je v praksi, notranje opremljanje stanovanj in iskanje prostorskih rešitev, največkrat povezano predvsem z dvema motivoma.

Prvi je lep in estetski izgled notranje opreme, drugi je praktično funkcionalna uporabna vrednost izdelanega pohištva.

Med enega izmed pogosteje iskanih pohištvenih elementov iz teh dveh vidikov, sodi tudi klasična in večnamenska komoda.

Zato je spodaj, tokrat, več napisano za te, ki jih zanima izdelava komode.

.

Izdelava komode za predprostor

.

Različne komode se med seboj razlikujejo najprej po različnih namenih uporabe.

V prvi vrsti po komodah najrazličnejših dimenzij povprašujejo stranke, ki komodo potrebujejo kot dodaten odlagalni prostor (za npr. čevlje in obuvala), v predsobah in na hodnikih. V teh primerih pridejo prav garderobne manjše komodice s poljubnim številom izvlečnih predalov in poljubno obdelanimi omarnimi prekati.

Takšna, preprosta in simpatična komoda v predprostoru, je predstavljena, na spodnji sliki:

.

izdelava komode
Izdelava komode za čevlje v predprostoru.

.

Prednost takšnih komodic je v tem, da jih lahko po dimenzijah poljubno prilagodimo prostorom, kotom v posameznih sobah, umestimo npr. pod stopnice ali druge poševne strope (npr. v mansardah), hkrati pa se pri njihovi izdelavi lahko igramo z različnimi lesnimi materiali in vzorci.

Komoda na zgornji sliki je v približni širini enega metra.
Globoka je cca. 30 cm, iz sprednje strani pa sta na vrhu najprej izdelana dva lična izvlečna predala, pod njima pa dvoje manjših omarnih vrat.

V notranjosti so izdelane police, ki jih je mogoče po višini tudi poljubno prestavljati.

Za material je uporabljena smreka.
Komoda je visoka cca. 1m.

Takšna komodica največkrat zanima stranke, ki potrebujejo omarico za čevlje.
Nekateri si jo dajo izdelati pod stopnice, v največ primerih pa je postavljena ravno v predprostore, kot je prikazano na zgornji sliki.
V kot med dva podboja vrat, ki vodita v ostale prostore.

.

Izdelava komode za otroško sobo

.

Že iz vseh nasvetov različnih svetovalcev in opremljevalcev, boste zasledili, da imajo komode v otroških sobah, ponavadi večkratno funkcijo.

Ko so otroci še manjši, v komodo pospravljamo drobne obleke in perilo, bolj kot otroci rastejo, bolj se ta uporablja za zvezke in knjige.

NAMIG: V kolikor ste tudi sami interesent za previjalne komode, imajo zelo lepo izbiro najrazličnejših komod na spletni strani Pikapolonica.si (kjer najdete tudi vso ostalo pohištvo za otroško sobo). Med previjalnimi komodicami Pikapolonica.si izstopajo takšne z mekhim zapiranjem, estetske z previjalnimi snemljivimi ploščami in tudi takšne na različnih vrstah stojal (nogice, premične komode s koleščki).

.

izdelava komode za otroško sobo
Izdelava komode za otroško sobo.

.

Komoda na zgornji sliki je slikana še v delavnici.

V svojo širino meri cca. 110 cm, globoka je 40 cm, njena višina pa znaša cca. 1 meter.

Iz sprednje strani so izdelani štirje izvlečni predali z otroškimi ročaji. Mehanizem za rokovanje z njimi omogoča mehko zapiranje. V enakem materialu in lesnem vzorcu je kasneje izdelan še posteljni okvir in večja garderobna omara.

Prednost takšnih, samostojnih komod in pohištvenih elementov v otroških sobah, je v tem, da jih lahko prilagodimo najrazličnejšim dimenzijam prostora otroških sob.

Že v nasvetih za opremljanje mladinske sobe, lahko vidite, da se otroško pohištvo, najhitreje spreminja.
Kar pomeni, da lahko ista komoda danes stoji na enem koncu otroške sobe, že jutri pa jo bomo postavili kot dodaten regal k pisalni mizi.

Če zgornji komodi zamenjamo samo ročaje na predalih, jo mirno lahko uporabimo tudi v drugih prostorih (npr. predprostor ali hodnik).

Izdelava komode za previjanje
(hkrati za dojenčkova in oblačila mlade mamice)

Mladi starši, še posebej mamice, nosečnice, so ob prihodu novorojenčka, zelo zainteresirane za komodico za dojenčke, ki služi kot previjalna miza, hkrati pa tudi kot prvi, manjši garderobni prostor za otroška, dojenčkova oblačila. Nekatere, predvsem nosečnice, zraven osnovne komode, potrebujejo še dodaten prostor za svoja nosečniška oblačila, saj si nemalokrat zaželijo, da s svojim dojenčkom, garderobni prostor, že zaradi praktičnosti, delijo skupaj.

Takšne komodice, ki omogoča tudi spravilo nosečniških oblek in pripomočkov za mlade mamice, na trgu praktično ni mogoče dobiti, zato je zanje edina možnost, da si dajo izdelati komodice za vse vrste oblačil, po meri.

.

Izdelava jedilniške komode

.

V tretjem primeru (slika spodaj) je prikazana izdelava jedilniške komode.

Komoda v jedilnici ponavadi vsebuje spodnji omarni korpus, ki služi za pospravljanje pribora, posode in krožnikov.  Odvisno od želja, dimenzij razpoložljivega prostora in seveda od okusa in stila notranje opreme celotne jedilnice, je takšna komoda, nad omarnim korpusom ponavadi izdelana z različno globokimi omarnimi prekati in policami.

Ki jih zelo pogosto zapremo s steklenimi ličnicami.

.

izdelava jedilniške komode
Izdelava jedilniške komode.

.

Zgornja komoda ni slikana z najboljšim fotoaparatom 🙂

V spodnjem delu jo sestavljajo trije omarni prekati za jedilni pribor in krožnike, zgornji del je estetsko in lepo obdelan v klasičnem stilu.

Za material je uporabljen masiven les.

Zelo kompaktne in masivne so v zgornjem delu tudi prečne odlagalne police, na vsako stran od njih, pa je postavljen estetski omarni prekat za kozarce in kristal.

Komoda na sliki ima tudi lasten omarni hrbet.

Izdelava komode, ki prav tako sodi v jedilnico, je prikazana tudi na spodnji sliki:

.

izdelava komode za jedilnico
Jedilniška komoda ravnih linij.

.

Na zgornji sliki je prikazana izdelana jedilniška komoda, ki se od zgornje razlikuje po ravnih linijah.

Osnovna zasnova komode je podobna zgornji.

Po izgledu in uporabi materiala sodi tudi ta komoda med tradicionalne in klasične mizarske izdelke, za razliko od jedilniške komode, predstavljene nad njo, pa ta v svojem zgornjem delu ne omogoča odprtih regalov in polic. Primere modernih komod in nizkih omaric npr. v dnevnih sobah, si lahko ogledate na povezavi.

Zgornji del je na tej komodi namenjen steklenim policam in omarnemu prekatu s steklenimi ličnicami.

Celotna komoda je postavljena tudi na estetsko izdelane lesene nogice, na vrhu pa je element zaključen s finalno obdelano, zaključno masko.

.

Raznovrstni predalniki

.

Za zaključek tega zapisa, v spodnjem primeru, predstavljamo tudi po meri izdelan predalnik.

Ti po svoji zasnovi pogosto prevzemajo osnovno funkcijo komod, saj se uporabna vrednost komod in predalnikov sreča v spalnicah, otroških sobah ter praktično vsepovsod, kjer imamo namen komodo uporabiti za garderobo ali drobnarije.

Tudi spodnji predalnik s tremi klasičnimi izvlečnimi predali, je po svoji višini prilagojen prostoru.

.

leseni predalnik po meri
Leseni predalnik po meri.

.

Če tudi vas zanima izdelava komode, ki jo je potrebno prilagoditi prostorskim dimenzijam ali, če imate specifične estetske zahteve v zvezi z njihovo izdelavo, se z veseljem ponujamo za pogovor in ponudbo. In povabimo tudi k ostalim našim izdelkom, narejenih po naročilu.