» » » Vrata na stopnicah – prihaja zima, z njo pa tudi skrb za zmanjšanje stroškov ogrevanja

Vrata na stopnicah – prihaja zima, z njo pa tudi skrb za zmanjšanje stroškov ogrevanja

Jesenski in zimski čas, je obdobje, ko zunanje vrtne mize in klopi začnemo pospravljati v notranjost. Obenem v stanovanjskih prostorih začnejo ljudi začnejo zanimati tudi rešitve, s katerimi bi prihranili stroške ogrevanja. Ena izmed teh so tudi vrata na stopnicah.

Mnogo jih želi stopnišče zapreti zaradi prekinitve prehoda mrzlega zraka iz ene etaže v drugo, saj se na ta način prihrani precej pri stroških ogrevanja. Še posebej, če v eni izmed etaž ne živi nihče, je namreč nesmiselno, da nam toplota uhaja v zgornje prostore, ki so v neuporabi.

Drugi razlog za montažo vrat na stopnišče je pogosto v tem, da v dveh etažah iste hiše, živita dve ločeni gospodinjski skupnosti. Vrata na stopnicah v tem primeru prispevajo tako k toplotnemu prihranku kot tudi zvočni izolaciji. Pa tudi vonjave, od npr. priprave kosila ene družine, se ne prenašajo v bivalne prostore druge družine.

.

drsna vrata iz masive
Po naročilu izdelana masivna drsna, dvokrilna vrata v kombinaciji s steklom.

.

Pogosto je predvsem pri mlajših družinah, motiv za postavitev vrat ali drugačne pregrade na stopnicah tudi manjši otrok ali dojenček, za katerega starši, jasno, ne želijo, da se ravno kobaca po stopnicah.

.

Vrata na stopnicah in možnosti izdelave

.

Na stopnicah je, odvisno seveda od razpoložljivosti prostora, mogoče vrata izdelati in vgraditi na različne načine.
V osnovi sta najpogosteje uporabljani dve možnosti.

Ker stopnišče ponavadi vodi v obe smeri (dvojno stopnišče), se največ vrat na stopnicah montira, z dvema kriloma.
Ti sta lahko narejeni v stilu klasičnega odpiranja vrat (krilno odpiranje), ali pa z drsnimi vrati.

  • Če se stopnišče konča ali začne z ozkim hodnikom oz. predprostorom, nam klasično krilno odpiranje vrat na stopnicah, ne bo prišlo prav, preprosto zato, ker z njihovim odpiranjem krila zapremo že tako majhen in ozek prostor. V tem primeru se stranke bistveno raje odločajo za drsno izvedenko vrat.
  • Če je vstopni ali izstopni prostor na stopnišče dovolj prostoren in velik, potem pridejo v poštev krilna vrata na stopnicah. V tem primeru se, podobno kot pri izdelavi in montaži, vseh vrst klasičnih notranjih vrat, izdela po naročilu in merah odprtine, vratni podboj in želeno vratno krilo.

Pri drsni izvedenki vrat je treba opozoriti še na nekatere podrobnosti.

Notranja drsna vrata se med seboj razlikujejo tako po vrstah materiala iz katerega so narejena, posledično pa tudi po funkcijah, ki jih različna izdelava drsnih vrat, s seboj prinaša.

Notranja drsna vrata, kot jih npr. poznamo iz montaže na vgradnih omarah, v večini primerov za preprečevanje prehoda toplote oz. za njeno zadrževanje v določeni etaži, ne zadoščajo. 

Takšna vrata so namreč narejena v največ primerih iz navadnega iverala v različnih dekorjih in barvah, obenem pa se zaradi drsnega mehanizma preko koleščka in tirnice, niti ne prilegajo povsem tesno k spodnji tirnici in zgornjemu vodilu vrat.

Zato se pri njih zadovoljivo ne prepreči uhajanje toplote, pa tudi zvočna izolacija ni takšna, kot, če so drsna vrata na stopnicah, narejena iz masivnejšega in kompaktnejšega lesa (smreka, macesen, javor,…) in z drugačnim mehanizmom njihovega upravljanja.

.

drsna vrata z ogledalom
Drsna vrata za zapiranje prehoda. S polnilom iz ogledala in z aluminijasto tirnico, zgornjim vodilom in ročaji.

.

Če je namen postavitve vrat na stopnicah zgolj dekorativne narave ali, da vrata npr. ločujejo dve gospodinjstvi (ali služijo kot prehod), potem se bomo mirno lahko odločili za takšna vrata, kot so prikazana na zgornji sliki.
Njihova glavna odlika je enostavna montaža, nižja cena, zaradi manjše teže materiala, pa tudi lažje rokovanje in upravljanje z vrati.

Če je, po drugi strani, namen vrat na stopnicah, da ohranijo toploto in, da služijo tudi kot zvočni izolator, se bolj priporočajo masivnejša in kompaktnejša vrata.

Ne glede na to za katero izvedbo se bomo odločili, so vrata na stopnicah, lahko tudi kombinirana z različnimi materiali.

Ker gre za stopnišče, se še najpogosteje uporabi kombinacija lesa in stekla.
S tem se tudi ohrani svetloba na samih stopnicah.

Primer izdelave takšnih drsnih vrat, lahko vidite na spodnji sliki:

.

vrata na stopnicah
Drsna vrata na stopnicah. Kombinacija masivnega lesa in motnega stekla.

.

Kot je prikazano na sliki, so vrata na stopnicah, izdelana iz dveh drsnih vratnih kril, v sredini pa so kombinirana z motnim steklom. Glavna funkcija takšnih vrat je preprečitev prehajanja mrzlega zraka iz vhodne strani, obenem pa se z njimi fizično zapre tako hodnik, kot prehod v zgornje prostore. O steklenih drsnih, notranjih vratih, je podrobneje zapisano, na povezavi.

Vrata so izdelana točno po merah odprtine stopnišča, na vrhnji strani pa je vodilo za vrata skrito s pribl. 10 cm, široko pokrivno masko. Pri tleh vrata drsijo po tirnici, ročaji na vratih pa so srebrni in utopni.

Globina, potrebna za montažo takšnih vrat, je v tem primeru, vsega slabih 12 cm.

Pogled na zaprt hodnik in stopnice prikazuje spodnja slika, rubriko namenjeno predstavitvi izdelave najrazličnejših vrst stopnic, pa boste našli, na povezavi.

.

zaprta vrata na stopnicah
Zaprta drsna vrata na stopnicah.

.

Če tudi vas zanimajo vrata na stopnicah, ne glede na to, ali jih potrebujete zgolj kot dekorni notranji element ali želite, da imajo tudi toplotno in zvočno, izolacijsko funkcijo, bomo z veseljem, ponudbo za vaš primer, pripravili tudi mi.

Vabljeni, da nam preko kontaktnih možnosti pošljete svoje zanimanje.