» » » Ko bi si v spalnici radi uredili garderobno sobo

Ko bi si v spalnici radi uredili garderobno sobo

Garderobna soba po meri, je med iskanji rešitev za optimalno opremo stanovanja, zraven konkretnih vprašanj glede posameznih kosov pohištva, ena izmed bolj pogostih tem na jedilniku opremljevalskih nasvetov, po katerih povprašujejo naročniki.

Klasično grajena stanovanja in hiše ponavadi nimajo grajenih dodatnih sob iz katerih bi se lahko uredila garderobna soba. In tudi hiše, z letnico gradnje izpred dveh in več desetletij, v svojih zgornjih prostorih, ponavadi ponujajo razporeditev prostorov zgolj za kopalnico, spalnico ter eventuelno več otroških sob.

Kot se za vsako več letno bivanje v hiši ali stanovanju spodobi, se prej ali slej v praktično vseh notranjih prostorih, znajdemo z vprašanjem kako jih urediti, da bomo pridobili več prostora, da bo ta bolj funkcionalen, kako ga prenoviti oziroma preprosto kje najti dodaten prostor.

Zato bo izdelana ali prenovljena garderobna soba po meri, najbrž med pogostejšimi vprašanji opremljanja stanovanj, tudi v bodoče.

V nadaljevanju predstavitev rešitev za garderobne sobe po meri. Sicer pa predvsem te, ki iščete dodaten prostor v etažah ali mansardah, vabim tudi na ogled tega prispevka. V njem je predstavljenih še nekaj dodatnih idej.

Če je garderobna soba dovolj velika, da vanjo postavimo več omar

garderobna soba z več omarami
Postavljanje garderobne sobe ob spalnico. S prehodom iz drsnih vrat.

Na sliki zgoraj najprej predstavljam primer postavljanja garderobne sobe, ki bo postavljena v prostor, ob bok spalničnemu prostoru.

Prehod v garderobno sobo je urejen z drsnimi vrati, v notranjosti garderobne sobe pa smo (ker je prostora dovolj), postavili omare v značilni formaciji U.

Kar pomeni, da so omare postavljene ob vse tri stene garderobne sobe.

Dodatna prednost takšne rešitve garderobne sobe je v tem, da nam pred posamezne omarne dele, ni potrebno postavljati dodatnih omarnih kril.

Garderobna soba omogoča prosto sprehajanje po njej, hkrati pa je samo s postavitvijo omar brez omarnih vrat znotraj garderobne sobe, omogočen lepši pregled in dostopnost do reči, ki jih imamo pospravljene na policah.

Da bo garderobna soba po meri, dejansko izkoriščena v celoti, so tudi koti korpusov omar zasnovani tako, da omogočajo pospravljanje reči v njih.

Sicer pa si je stranka notranjost garderobne sobe omislila z nekaj obešalnimi palicami, izvlečnimi predali pri dnu omarnih prekatov ter policami pri vrhu omar.

Še to: v tem primeru je garderobna soba po meri, bila predvidena že ob novogradnji objekta, saj je elektro inštalacija bila napeljana in zamišljena tudi v garderobno sobo (ki bi brez nje bila preveč zatemnjena).

garderobna soba po meri
Pogled na drugo stran.

Na sliki zgoraj predstavljam še pogled na notranjost in razporeditev polic v garderobni sobi še iz druge strani.

Najcenejša in tudi najpogosteje uporabljana barva za ureditev notranjosti garderobnih sob je sicer bela, a je iz palete možnosti, ki jih imate na voljo za dekor na zunanjih vratih, mogoče vse te iste barve, tudi uporabiti za ureditev notranjosti (paleta barv vsebuje nad 40 barvnih možnosti lesa).

Če je garderobna soba premajhna za omare

Na sliki spodaj smo opremljali manjšo garderobno sobo, kjer pa, za razliko od zgornje, stranka ni želela imeti vgrajenih omarnih korpusov, ampak se je odločila za montažo aluminijastih poličnikov na katere lahko poljubno razporedimo police in zaprte regale.

Takšna rešitev ima dve prednosti:

  • sami lahko prestavljamo police in regale po potrebi. Na primer, da čez čas pride “v hišo” večja oprema, ki je ne moremo postaviti na postavljene police. Demontaža in prestavitev polic in regalov je enostavna in jo za takšne primere lahko opravimo sami.
  • odprt dostop do sten (ki ostanejo bolj zračne in lažje jih je tudi očistiti)
garderobna soba majhna
Ureditev garderobne sobe brez omarnih korpusov z odprtim sistemom polic.

Če je potrebno notranjost garderobne sobe prilagoditi inštalacijam

Spodnja slika res ni vrhunski foto dosežek (ker je slika iz terena), je pa zato realna in praktičen prikaz kako se lahko uredi omara v notranjosti garderobne sobe, če le to “motijo” električne omarice, ruterji in podobno.

Omarno stranico na levi smo v tem primeru izrezali za dostop do električne omarice, sicer pa ta slika prikazuje tudi zanimive izvlečne police (na desni spodaj) s katerimi si lahko pomagamo za lažji dostop do garderobe na njih.

garderobna omara po meri
Levi del omare brez omarnega dna. Vgrajena omara tudi ne potrebuje ločenih vrat, ker bodo le ta, podobno kot v zgornjih primerih, samo na vhodu v garderobno sobo.

Če notranjost garderobne sobe moti okno

Na sliki spodaj prikazujem primer garderobne sobe, ki sta jo lastnika želela postaviti v predel kjer se nahaja okno.

Dostop v garderobno sobo je ponovno urejen s pomočjo drsnih vrat.

V notranjosti je pod okensko polico izdelan manjši omarni korpus z dvema prekatoma. Obešalna palica na desni, na levi pa nekaj polic ter izvlečni predali v spodnjem delu prekata.

Desno od tega, je vgrajen večji omarni korpus z odprtimi policami.

Barvo drsnih vrat smo uskladili z barvo sten.

garderobna soba z oknom
Garderobna soba z oknom.

Seveda je rešitev in idej kako lahko garderobna soba po meri, funkcionalno v celoti izkoristi prostor in maksimalno izrabi vse površine, še več.

A, ker je nekaj potrebno prihraniti še za prihodnost, vabljeni k spremljanju tudi v bodoče.

Ali, da se slišimo čez spodnjo kontaktno formo.

Uživajte.