» » » Razlike med nakupom tipske ali po naročilu izdelane omare

Razlike med nakupom tipske ali po naročilu izdelane omare

Po podobni analogiji iz mojega zadnjega prispevka na temo opremljanja domačih pisarn (linkec tukaj), se mi je utrnila ideja, da bi bilo koristno predstaviti tudi garderobne omare z drsnimi vrati.

Še posebej, ker z njimi opremljamo različne prostore, zna biti, da vam bodo nasveti v prispevku, prišli prav.

Kot zapisano že v prispevku na povezavi, podobno kot pohištvo za domače pisarne, tudi garderobne omare, ločimo na tipske garderobne omare z drsnimi vrati in garderobne omare z drsnimi vrati, ki si jih damo izdelati po naročilu.

V nadaljevanju podrobnejši pregled prednosti in slabosti enih in drugih.

Tipske garderobne omare z drsnimi vrati

Prednosti izbire tipskih omar z drsnimi vrati so v glavnem v tem, da si jih po večini lahko ogledamo v vseh velikih trgovskih centrih, njihova sestava (barve, materiali in dekor), pa je pogosto usklajena še z ostalim pohištvom v istem prostoru (recimo posteljo v spalnici ali omarico za čevlje v predprostoru).

garderobne omare z drsnimi vrati
Primer tipske garderobne omare z drsnimi vrati. V spalnici.

Med dodatne prednosti takšnega nakupa tipske garderobne omare z drsnimi vrati, spada tudi to, da imamo “na licu mesta” možnost preveriti delovanje in slišnost drsnega mehanizma, da se lahko spoznamo z učinkovitostjo in delovanjem blažilcev na drsnih vratih omare, da “v živo” vidimo razlike med tesnili (metlicami, tkaninami) in razlike med vodili ter ročaji drsnih vrat na omarah. Svoje prednosti pa, različno od prodajalca do prodajalca, najdemo tudi v načinih in možnostih plačila, dobavnih rokih, montažnih in garancijskih pogojih, servisni službi in še kje.

Med morebitne slabosti nakupa tipske garderobne omare z drsnimi vrati, sodi kvečjemu omejenost v dimenzijah, omejenost v barvah in tudi nekoliko okrnjena založenost z možnostjo kombiniranja dekorjev (ročajev) in tudi front omar.

Tudi notranjost takšnih omar je pogosto predvidena vnaprej. Ali mogoča le z manjšimi spremembami.

Po svoje je to razumljivo, saj so pohištveni veletrgovci vedno zainteresirani, da na svoje police postavijo pohištvene eksponate in garderobne omare z drsnimi vrati, ki gredo najbolje v prodajo in po katerih se najbolj povprašuje.

garderobne omare z drsnimi vrati
Tipska garderobna omara z drsnimi vrati. Za spalnico v belem.

Garderobne omare z drsnimi vrati po meri, po naročilu

Odločitev za izdelavo in nakup garderobne omare z drsnimi vrati, ki je narejena po meri, ima druge prednosti. In tudi slabosti.

garderobne omare z drsnimi vrati
Primer garderobne omare, kjer so drsna vrata odmaknjena od notranjosti. Garderobna (walk in) soba.

Brez dvoma med glavne prednosti takšnega nakupa, sodi izdelava po meri. To pomeni, da bomo s takšno omaro (ki je prilagojena prostoru), v celoti izkoristili prostor in za razliko od tipskega nakupa, nam med omarnimi stranicami in stenami sobe, kjer bo omara stala, ne bo ostajal prazen, neizkoriščen prostor.

Obenem bo takšna garderobna omara po vsej verjetnosti narejena tudi od tal do stropa. To pomeni, da nam tudi prostor nad omaro ne bo sameval. Ali, da bi nam omarni strop krasil “prah” in kovčki ter škatle, ki jih nimamo kam drugam pospraviti.

Po meri izdelane garderobne omare z drsnimi vrati, prinašajo tudi večjo paleto kombinacij. Tako kar se tiče barv, kot kar se tiče kombinacije materialov na samih vratih. In tudi notranjost takšne garderobne omare, bo opremljena in razporejena poljubno oz. pisana nam na kožo.

garderobne omare z drsnimi vrati
Primer garderobne omare s steklenimi drsnimi vrati.

Med morebitne slabosti nakupa garderobne omare z drsnimi vrati, ki je izdelana po meri, ljudje po večini uvrščajo ceno ter čakalni rok.

Vendar vam že kratek sprehod po veletrgovskih pohištvenih centrih, hitro pokaže, da razlik pri enem ali drugem nakupu, vsaj kar se tiče cen in dobavnih rokov, praktično ni.

Povprečen dobavni rok za garderobno omaro z drsnimi vrati v pohištvenem centru se giblje med 45 in 60 dnevi (razen, če je razstavljen eksponat na zalogi).

Povprečna cena je enaka, nemalokrat pa tudi višja, v pohištvenem centru.

garderobne omare z drsnimi vrati
Primer garderobne omare z drsnimi vrati. Od tal do stropa.

Trije kratki nasveti kako izbrati

  • Ne glede na to ali ste pristaš nakupa tipskega pohištva ali pohištva, izdelanega po naročilu, predlagam, da si vzamete čas za preučitev ponudb enih in drugih.
  • Dodatno predlagam, da ste bolj kot na višino popusta, ki jo reklamira en ali drugi ponudnik, pozorni na končno ceno (v zadnji raziskavi, ki sem jo opravila skupaj s sodelavci, smo našli v pohištvenem centru, ki je v določenem mesecu, ponujal največji popust, končno ceno kljub vsemu, najvišjo).
  • Bodite zahtevni pri svetovanju.

Vse ostalo je stvar dogovora in odnosa prodajalca do vas.

Uspešno izbiro želim.