» » » Konkretni napotki na kaj biti pozoren pri nakupu vhodnih vrat

Konkretni napotki na kaj biti pozoren pri nakupu vhodnih vrat

izdelava lesenih vhodnih vrat po meri
Izdelava lesenih vhodnih vrat po meri, v kombinaciji s steklom.

Današnja objava je namenjena tem, ki jih zanima izdelava lesenih vhodnih vrat po meri in odgovorom na najpogostejša vprašanja, ki jih imajo tako kupci, ki renovirajo svoja domovanja, kot tisti, ki svoja vhodna vrata, izbirajo prvič.

V nadaljevanju zato osnovna vprašanja in odgovori, naj kaj biti pozoren pri nakupu in izdelavi predvsem lesenih vhodnih notranjih vrat.

Naj kaj biti pozoren pri odločanju za nova lesena vhodna vrata?

Ker prvi vtis šteje najprej in je tudi najprej opazen, seveda vsakega kupca najprej zanima estetika in cena v povezavi z izgledom vhodnih vrat. 

Naraven les za vhodna vrata priteguje predvsem zaradi:

 • individualnih barv
 • individualnih tekstur in strukture lesa
 • oblike ter
 • toplotne izolativnosti

Na katere tehnične podrobnosti paziti pri izbiri vhodnih vrat?

Med vrstami lesa za vhodna vrata prevladuje smreka, hrast in macesen, sicer pa pri izbiri lesenih vhodnih vrat bodite pozorni na naslednje tehnične lastnosti vrat:

 • kako je izdelano vratno krilo (predvsem v povezavi s toplotno izolativnostjo ter sistemom, ki preprečuje krivljenje vrat)
  večja vhodna vrata
  Večja vhodna vrata izdelana po meri.
 • stopnjo izolativnosti vrat, ki se razlikuje od modela do modela
 • v primeru kombinacije vhodnih vrat s steklom, bodite pozorni tudi na stopnjo izolativnosti samega stekla
 • izgled in estetika morebitnih okrasnih utorov in celotne aplikacije vrat v povezavi s stilom hiše in stilom interierja za vhodnimi vrati
 • način in vrsto tesnenja
 • ključavnico
 • dimenzije vhodnih vrat: debelina krila in podboja
 • možnosti izvedbe nadsvetlob in stranskih elementov
 • možnosti izvedbe krila in podboja v isti ravnini
 • vidna ali skrita nasadila
 • možnosti kombinacij z drugimi materiali (aluminij,…)
 • barve
 • varnost (možnosti večtočkovnega zaklepanja, dodatni varnostni sistemi, posebni cilindri, varnostne zasteklitve, varnostni stranski deli, možnost elektro ključavnice,…)

Pri skrbi za toplotno izolativnost vrat, upoštevajte, da na to pomembno vpliva tudi kakovostna vgradnja.

Klasična izdelava lesenih vhodnih vrat po meri zajema vrata, ki so namenjena tako novogradnjam kot adaptacijam. Klasična vrata so iz profila 82 mm, imajo dvojno tesnenje, klasični aluminijasti prag in na notranji strani, vidne pante.

Ali kombinirati vhodna vrata s steklom?

vhodna vrata
Lesena vhodna vrata v kombinaciji s steklom.

Kar se tiče izgleda in estetike vhodnih vrat iz lesa, se ogromno gospodinjstev odloča za kombinacijo vhodnih vrat s stekli.

Predvsem za prostore za vhodnimi vrati, ki imajo manj svetlobe, je priporočljivo, da naravno svetlobo spustimo v prostor tudi z izvedbo nadsvetlob ali stranskih svetlob. Polna vrata v lesu, po drugi strani, prispevajo k večji varnosti ter masivnemu in razkošnemu izgledu.

V kolikor se nagibate k vhodnim vratom v kombinaciji iz stekla, pri tem bodite pozorni tudi na izolativnost in debelino steklenih površin ter na izgled stekla (vitraži, gravirana stekla, barve, razporeditev okrasnih letev v steklu, površino stekla,….)

Pri odločitvi za vhodna vrata v kombinaciji s steklom ne bo odveč biti pozoren tudi na varnost. Protilomna stekla so tako rekoč obvezna sestavina vhodnih vrat, ki jih dopolnjuje steklo.

Ali se odločiti za moderna vhodna vrata ali bolj klasična?

Odvisno od samega stila in izgleda celotne hiše in, da se bodo vhodna vrata ne samo po tehničnih specifikacijah in lastnostih, ujemala s hišo, modernemu izgledu hiše pristojijo oblike vhodnih vrat v modernejših izvedbah.

moderna vhodna vrata
Moderna vhodna vrata.

Na moderen izgled vhodnih vrat vpliva vrsta lesa in izbrana barva, oblika vrat ter še posebej izbor varnostnih ključavnic ter dimenzije vrat. Moderna lesena vhodna vrata so konstrukcijsko močnejša in z večjimi debelinami.

Tudi ročaji za moderna vhodna vrata so oblikovani individualno, hkrati pa je tudi razporeditev steklenih površin lahko odločnejše pogumna.

Tako pri odločitvi za moderna vhodna vrata ali klasična vhodna vrata ne pozabite upoštevati njihove estetske usklajenosti z ostalim stavbnim pohištvom (okna na hiši, morebitne lesene balkonske ograje,…).

Prispevek na temo izdelave lesenih oken smo pripravili na tej povezavi.

Ker imamo v celotni ponudbi izdelave lesenih vhodnih vrat, pripravljenih še več koristnih napotkov in tudi slikovnih primerov, vas vabimo, da nas spremljate tudi v bodoče ali, da nam za informativno ponudbo pišete preko spodnjih kontaktnih možnosti.