» » » 5 odgovorov na najpogostejša vprašanja v zvezi z izdelavo stopnic

5 odgovorov na najpogostejša vprašanja v zvezi z izdelavo stopnic

Ker vas na naši spletni strani, obiskovalce pogosto zanima izdelava stopnic, smo v tem prispevku zbrali nekaj koristnih in uporabnih nasvetov za vse, ki ste trenutno v fazi opremljanja svojih stopnišč in potrebujete nekaj osnovnih napotkov za lažjo odločitev.

.

Kako izračunam število potrebnih stopnic za stopnišče?

.

Pri odločanju o številu potrebnih stopnic za naše stopnišče je pomembno, da upoštevamo naslednje:

.

  • stopnice ne smejo vzeti preveč prostora
  • stopnice morajo biti varne
  • stopnice morajo biti tudi estetske

.

Za izračun števila potrebnih stopnic moramo poznati višino stopnišča (oz. višinsko razliko med dvema etažama), želeno višino posamezne stopnice in naklon stopnišča.

Priporočljivi nakloni stopnišč za različne prostorske ambiente (kleti, bivalni prostori, zunanje stopnice,…), so prikazani na spodnji sliki:

.

Vir slike: gopixpic

.

Za konkretno število potrebnih stopnic vzamemo povprečno dolžino koraka človeka (63 cm), ki nam glede na višino etaže in izračunano število stopnic, pove koliko bo posamezna stopnica tudi globoka.

Za stanovanjske objekte si praviloma damo izdelati lesene stopnice širine cca. 100 cm.

.

Kateri les naj uporabim za stopnice?

.

izdelava stopnic
Lesene, pohodne ploskve na beton.

Vrsto lesa, želenega za izdelavo stopnic, določimo glede na nam všečno estetiko, obstojnost lesa in trdnost lesa.

Trdnost lesa, primernega za stopnice, se določa po Brinellovi lestvici, po kateri velja, da je najbolj primerna trdota lesa za stopnice, nad 3,0. Podrobneje je o različnih vrstah in gostotah lesa napisano v prispevku, kjer je prikazana izdelava lesenih stopnic iz oreha.

.

Ali naj ima stopnišče ograjo?

.

Če zahteve za izdelano stopnišče, narekujejo ograjo in natančno specificirane pogoje za poslovne subjekte (Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih, UL RS, št. 89/1999), to ne velja za bivalne objekte. Pri katerih pa je vseeno treba upoštevati, da je glavna funkcija izdelave stopniščne ograje varnost in ugodna opora. 

Višina ograje na stopnišču ponavadi znaša med 85 in 105 cm, izmerimo pa jo od zgornjega dela stopnice do zgornjega dela ograje. Najširša priporočljiva širina med dvema nosilnima stebričkoma ograje je 12 cm.

.

Kako zahtevno je vzdrževanje lesenih stopnic?

.

Odvisno od vrste izbranega lesa za stopnice, so stroški in zahtevnost vzdrževanja stopnic, povezani z obstojnostjo izbranega lesa ter z izvedbo (masivne stopnice, furnirane stopnice, …). Furnirane stopnice brez težav na vsakih nekaj let prebrusimo in obnovimo, pri izdelavi stopnic na beton pa moramo predvsem paziti, da je beton prehodno res dobro posušen.

.

Koliko stanejo lesene stopnice?

..

Žal ne obstaja ena cena za vse vrste lesenih stopnic, ker je cena izdelave lesenih stopnic od primera do primera, lahko zelo različna. Največkrat se cena stopnic izračuna za kose pohodnih ploskev, je pa tudi v tem primeru odvisna od tega ali bodo imele naše stopnice samo pohodne ploskve ali tudi čelne. Ob tem na ceno stopnic vplivajo še vrsta izbranega lesa, dekor in dodatki, tehnika obdelave lesa in drugo.

Za natančen in neobezujoč info izračun se lahko obrnete tudi na nas.
Dodatni primeri izdelav različnih lesenih stopnic za različne prostorske situacije, pa so prikazani tudi tukaj.