» » » Značilnosti vgradnih omar za različne prostore

Značilnosti vgradnih omar za različne prostore

Izdelava vgradnih omar je najpogosteje zanimiva za tiste družine in gospodinjstva, katerih prostori niso razporejeni v povsem pravilnih linijah (kvadratni in pravokotni prostori).

Še posebej v mansardnih stanovanjih, pod stopnišči ter prostorskih nišah med različnimi stenami, se včasih najde prostor, ki se ga lahko izkoristi za montažo zgolj polic in regalov. Včasih je tega prostora ravno dovolj, da ga zapremo tudi s klasičnimi ali drsnimi vrati.

V osnovi se izdelava vgradnih omar loči na dvoje:

  • vgradne omare s klasičnimi, krilnimi vrati
  • vgradne omare z drsnimi vrati

Izdelava vgradnih omar s klasičnim, krilnim odpiranjem vrat, pride predvsem v poštev tam, kjer si po eni strani, želimo prostor izkoristiti v celoti, ga pa je obenem tudi dovolj, da odpiranje omare na klasičen, krilni način, ne zavzame preveč prostora pred samo omaro. Po drugi strani, je izdelava vgradnih omar z drsnimi vrati, popularna predvsem zato, ker na tak način, prihranimo še dodaten prostor pred samo omaro.

Je pa res, da vse vgradne omare, ne omogočajo namestitve drsnih vrat (oziroma je zanje potreben drugačen mehanizem).

Na spodnjih slikah lahko vidite nekaj primerov izdelave vgradnih omar v različnih prostorih z opisi najpogostejših značilnosti, ki jih posamezni prostori zahtevajo.

.

Izdelava vgradnih omar za spalnice

.

Spalnice, se za razliko od ostalih prostorov, razlikujejo v tem, da je garderobna oziroma garderobi namenjena omara, v njej, nuja. Če drugod lahko manevriramo s prostorom in omarno pohištvo prestavimo iz enega v drug, bolj priljubljen prostor, v spalnicah velja, da bo v njih, vsaj 90% gospodinjstev, želelo imeti omaro za svojo garderobo.

V spalnicah, kjer je bivalne površine na voljo dovolj, je izdelava vgradnih omar postavljena v posebej, za to namenjene garderobne sobe, drugod vgradne omare za spalnice postavimo ob bok posteljam in komodam. Tretje spalnice imajo že stene pred pripravljene za vgradnjo omar.

.

izdelava vgradnih omar za spalnice
Primer vgradne omare v spalnici.

.

Izdelava vgradnih omar za spalnice ponekod pomeni, da omaro vgradimo po celotni dolžini spalničnih sten. Drugod omare zaključimo na eni strani z omarno stranico in jih postavimo v kot (slika zgoraj).

V nižjih spalnicah omare vgradimo od tal do stropa. Če je višina stropa spalnice višja od cca. 260 cm, lahko vgradni omari dodamo svoj strop. Prostor nad stropom v tem primeru, izkoristimo za odlaganje kovčkov ali posteljnine ali škatel z zimsko garderobo.

Kar se tiče montaže spodnjega vodila, se to lahko v tla lepi ali privijači. Zato je material za omarna tla v bistvu poljuben (laminati, parketi, keramika, linolej,…).

.

Izdelava vgradnih omar za otroške sobe

.

Vgradne omare za otroške sobe se v osnovi od vgradnih omar za druge prostore, ne razlikujejo kaj dosti. Razliko med različnimi omarami ponavadi naredi izbor barv, materialov in tudi dekorja (recimo uporaba fototapet na drsnih vratih).

Sicer pa smo pri opremljanju otroške sobe z vgradnimi omarami za samo notranjost omare, bolj pogosto nagnjeni k temu, da imamo več manjših predalov (za nogavice in spodnje perilo) ter več polic, medtem, ko je obešalnih palic in visokih polic v vgradnih omarah otroških sob, manj.

Izdelava vgradnih omar za otroške sobe pomeni tudi manj uporabe dodatnih omarnih elementov, ki jih najdemo v “odraslih” omarah (hlačniki, kravatniki, košare,….).

.

vgradna-omara-otroški-motiv
Vgradna omara z otroškim motivom na drsnih vratih.

 

Izdelava vgradnih omar za mansardne prostore

.

Mansardni prostori imajo prav posebne zakonitosti. Razen v nekaterih blokovskih stanovanjih, ju ni dveh mansard, ki bi si bile enake. Zato je tudi njihovo opremljanje ponavadi povsem individualno.

Vgradne omare za mansarde morajo, za razliko od ostalih prostorskih ambientov, ponavadi še zadovoljiti druge zahteve in ovire v mansardah. Na primer, prilagoditev omare dimniškim zidovom, strešnim oknom, radiatorskim in električnim cevem, električnim omaricam, ruterjem in mrežnim napravam, ipd…

Klasičen je za vse mansardne prostore, še izziv izdelave omar tako, da v celoti izkoristimo prostor pod poševnimi stropi.

Standardna dimenzija omar sicer govori o 60 centimetrih, ki so potrebni za “normalno” pospravljanje garderobe v globino omare, a izdelava vgradnih omar za mansarde pogosto zaradi svojih prostorskih posebnosti ne omogoča takšne globine.

Zato nemalokrat za vgradne omare v mansardah naredimo samo omarne korpuse ali pa samo enostavne police, ki jih preprosto zapremo z drsnimi vrati.

Nemalokrat v mansardo sploh ne uspemo dobiti visokih omar. Takrat za opremo mansarde predlagamo izdelavo nizkih vgradnih omar, ki jih bomo namestili samo pod poševnine stropov mansard.

.

omara-za-vrati
Ena izmed možnosti izdelave vgradnih omar za mansardo.

.

Izdelava vgradnih omar za predprostore in hodnike

.

Tudi hodniki in predsobe imajo svoje zakonitosti in “pravila” opremljanja.
Največ potreb pri opremljanju le teh, prihaja iz naslova zapolnitve prostorov pod npr. stopnicami in prostorskimi nišami ter seveda po tem, da so njihove omare, ki jih imajo v teh prostorih, predvsem funkcionalne.

Kar v praksi pomeni, da si naročniki želijo vgradne omare v predsobah, dodatno opremljene z obešalnimi stenami, ogledali in nepogrešljivimi omaricami za čevlje.

Za razliko od ostalih prostorov, velja tudi, da si naročniki vgradnih omar v predsobah, večkrat želijo ožjih omar kot v drugih prostorih. Sicer pa je v zadnjem času pri večini opremljanj gospodinjstev s pohištvom po meri, trend, da so le ta opremljena prostorsko celovito (podoben izbor barv in materialov na različnih pohištvenih elementih v različnih prostorih).

.

IMG_0157-2
Vgradna omara in dodatni pohištveni elementi na hodniku.

Za hiter pregled praktičnih primerov postavitev vgradnih omar, predlagam tudi ogled zapisa z naslovom Praktični primeri postavitev vgradnih omar. Če za podrobnejši pregled vseh idej in rešitev zmanjkuje časa, vam bom z veseljem na vaša vprašanja, odgovoril tudi preko spodnjih kontaktnih možnosti.