» » » Vrata za klet s polkrožnimi zaključki – 6 primerov

Vrata za klet s polkrožnimi zaključki – 6 primerov

Vrata za klet smo podrobneje predstavili že v prispevku z naslovom Kletna vrata iz masivnega lesa, kjer smo tudi predstavili primere kletnih vrat za primorsko zidanico, pisali o tem kateri les je primeren za vrata za klet, kako zaščitimo kletna vrata ter predstavili nekaj vrst različnih možnosti podbojev za kletna vrata.

Ker imamo v svojem repertoarju še precej dodatnih primerov izdelanih vrat za kleti, lahko v nadaljevanju te objave, preverite še za nekaterimi dodatnimi primeri, ki jih na povezavi zgoraj, še nismo predstavili.

Vrata za klet se glede na obliko izdelave, v osnovi ločijo na dvoje:

  • vrata za klet s polkrožnimi zavoji
  • vrata za klet s klasičnimi, ravnimi linijami

Nekateri lastniki kleti so pristaši in ljubitelji polkrožnih kletnih, vratnih rešitev, druge (predvsem te, ki si želijo celovite ureditve več vhodov hkrati) bolj pritegnejo klasične, ravne in pravokotne linije vrat.

Na slikah spodaj vam tokrat prikazujemo različne primere kletnih vrat s polkrožnim zaključkom na vrhu.

.

Polkrožna vrata za klet s sredinsko rezbarijo 

.

vrata za klet
Vrata za klet s polkrožnim zavojem. Slika iz delavnice.

.

Slika zgoraj prikazuje izdelavo vrat še v naši delavnici. Okrasni rezbariji v spodnjem in zgornjem delu vrat se med seboj ločujeta, osrednji del vrat pa dopolnjuje izrezljan karo z motivom grozda. S čimer je bržčas vsakemu že ob vhodu v klet jasno v kateri prostor vstopa.

Kot lahko razberete iz ostalih naših objav in tisti, ki se spoznate na les, tudi iz slik, se vrata za klet v glavnem izdelujejo iz hrasta. Hrast velja za enega najbolj trpežnih lesnih materialov. Zato je tudi za slovensko podnebje najbolj odporen na temperaturna nihanja in vlažnost, ki jo kletni prostori, že sami po sebi, imajo več, od ostalih prostorov.

.

Polkrožna vrata za klet
z detajlno rezbarijo samo v zgornjem delu

.

polkrožna vrata za klet
Polkrožna vrata za klet – rezbarija samo v zgornjem delu.

.

Nekateri lastniki se pri izbiri motivov za svoja kletna vrata, odločajo za bolj preproste linije in naraven izgled. Vinski rezbarski motiv lahko v tem primeru naredimo recimo samo na zgornjem delu vrat, spodnjega (kot je prikazano na zgornji sliki) pa obdelamo v poljubnih ravnih ali poševnih linijah. Tudi zgornja slika je posneta v naši delavnici. Za razlikuje od zgornje, pa vključuje tudi že zakljkučno, okrasno, polkrožno masko.

.

V celoti rezbarsko obdelana polkrožna vrata za klet

.

polkrožna vrata za klet v naravnem lesu
Rezbarski motivi na vseh štirih predelih polkrožnih kletnih vrat.

.

Zgornja slika je prav tako posneta pred našo delavnico. Vrata za klet na sliki, se od zgornjih razlikujejo v tem, da unikatno izdelani rezbarski motivi v celoti krasijo vse štiri, med seboj ločene prekate. V tem primeru smo tudi za material namesto hrasta, uporabili smreko.

.

Dvokrilna polkrožna vrata za klet

.

Širši vhodi v kleti zahtevajo, da nanje namestimo širša vrata za klet. V teh primerih se stranke lahko odločijo namesto enokrilnih, za dvokrilna vrata. Ki so tako kot enokrilna, mogoča tudi s polkrožnimi vrhnjimi zaključki. Primer takšnih vrat prikazujemo na sliki spodaj.

Kot boste opazili, smo v tem primeru, okrasne, unikatne rezbarije, naredili v zgornjih prekatih obeh vratnih kril, spodnja prekata pa pustili v celoti v ravni ploskvi. Na ta način dosežemo, da rezbarski motivi pridejo še bolj do izraza. Individualnost in unikaten izgled takšnih vrat, lepo dopolnimo s skrbnim izborom unikatno izdelane železne kljuke in zapahov. Ponudbo starinskih pribitnih ključavnic je na spletu mogoče najti na vsakem koraku (npr. na starinske-ključavnice.si), sicer pa, vrata za klet v večini primerov izdelamo v celoti.

Na celoten izgled in izdelavo vrat za klet pač vplivajo vsi sestavni elementi kletnih vrat.

.

dvokrilna vrata za klet
Dvokrilna vrata za klet.

.

Polkrožna vrata za klet brez rezbarskih motivov

.

Lastniki modernejših vinskih kleti in ostalih degustacijskih prostorov, nemalokrat za svoje vhode, iščejo rešitev z vhodnimi vrati, ki delujejo sicer masivno in bogato, a brez tradicionalnih motivov in rezbarij. V tem primeru lahko polkrožna vrata za klet preprosto zelo lepo izpadejo že, če so samo lepo obdelana z gladko površino.

Tak primer kletnih vrat lahko vidite na spodnji sliki:

.

vrata za klet z gladko površino
Vrata za klet v celoti z gladkimi površinami.

.

Slika je nastala že po montaži na objektu.

Enostavne, a ne v celoti gladke površine, prikazujejo tudi spodnja vrata za klet. Skrbno izdelana in obdana v naravni kamen s poševnimi rezi, lepo sodijo v prijeten vhodni ambient vinotoča, kmečkega turizma ali vikend hiške. Slika prikazuje njihovo montažo pred zaključnim polaganjem kamnite dohodne poti do kleti.

.

vrata za klet in kamen
Sodobna polkrožna vrata za klet.

.

Če smo s predstavljenimi izdelki tudi pri vas vzbudili skomine po tem, da bi tudi sami želeli imeti podobna vrata za vinsko klet, bomo veseli vašega povpraševanja. Lahko kar čez spodnje kontaktne možnosti.