» » » Kako izbrati ustrezen vzglavnik?

Kako izbrati ustrezen vzglavnik?

Ko ljudje spimo slabo ali, če trpimo zaradi najrazličnejših bolečin (običajno v vratu ali na hrbtu), večina izmed nas ne razmišlja preveč o izbiri vzglavnika, čeprav ima ustrezna izbira vzglavnika izjemno velik vpliv na našo kakovost spanja, naše zdravje in naše dobro počutje.

.
Izbira pravega in ustreznega vzglavnika za boljši spanec je prvi korak k boljšemu spancu, obenem pa moramo vedeti, da ga ni univerzalnega vzglavnika, ki bi bil primeren kar za vsakogar.

.

vzglavnik kateriLjudje smo različnih oblik, velikosti in teže in tudi naše spalne navade se od posameznika do posameznika, zelo razlikujejo.

Zato je, še posebej v poplavi najrazličnejše ponudbe vzglavnikov, težko izbrati ustreznega zase.

.

Tukaj so priročni napotki, ki vam bomo pomagali zmanjšati možnosti izbire na vzglavnike, ki so po vsej verjetnosti, najbolj primerni za vas.

.

Korak 1: Kakšen je naš stil spanja?

.

Stil spanja je verjetno najbolj pomemben dejavnik pri izbiri pravega vzglavnika. Naš stil spanja določa določa zahtevano raven podpore vzglavnika (debelina) z namenom, da dosežemo ustrezno podporo glave in uskladimo vrat s hrbtenico.

.

Ali predvsem:

.

.
Če spite obrnjeni na stran, poskusite dati srednje mehko blazino, z nizko gostoto, med kolena (predvsem za ženske). Morda se vam to zdi nenavadno, vendar pomaga, da pravilno poravnate zgornji del kolka, pri čemer se sprosti pritisk in zaradi česar spimo bolj udobno.

.

2. korak: Ali trpimo zaradi alergij?

.

Večina kakovostnih vzglavnikov je, za tiste, ki spijo obrnjeni navzdol, izdelanih tako, da so polnila dodatno obdelana in, da so iz njih odstranjene vse okoliščine, ki povzročajo alergije.

.

Ali:

.

  • na splošno ne trpimo za alergijami – v tem primeru lahko izbiramo med katerim koli vzglavnikom
  • imamo alergijo na perje, astmo ali drugo pomembno alergijo – izberimo vzglavnik s sintetičnimi polnili, kot so npr. poliester, mikrovlakna ali spominska pena

.
3. korak – Koliko želimo investirati v vzglavnik?

.

V ponudbi najrazličnejših vzglavnikov, se cene vzglavnikov gibajo od dobrih 28€, pa vse do 64€. V večini primerov pa velja, da dobimo vzglavnik, primeren našemu plačilu. Kljub vsemu, je glede na stopnjo pomembnosti vzglavnika, za naše dobro počutje in dober spanec, priporočljivo izogibati se vzglavnikom najcenejšega cenovnega razreda. Ralog za to pa je predvsem v tem, ker ti vzglavniki zelo hitro izgubijo podporo in obliko, s čimer pa tudi hitro pade kakovost našega spanca.

.

Ali:

.

  • smo oseba, ki išče cenovno ugoden vzglavnik (30€ in manj) – v tem primeru izbirajte med sintetičnimi vzglavniki
  • z veseljem damo nekaj evrov več, če to pomeni boljšo kakovost spanja – izberite top modele sintetičnih vzglavnikov ali spominsko peno
  • želimo najboljšo blazino kar lahko dobimo (nad 50€) – izberite najboljšo kakovost in najbolj razkošen vzglavnik (anatomic airfoam)

.

4. korak – Ali imamo kakšne spalne težave?

.

Na koncu obstaja še cela vrsta vzglavnikov, ki pomagajo ljudem premagati specifične in posebne težave med spanjem:

.

Ali katerikoli od teh dejavnikov vpliva na kakovost vašega spanja:

.

  • smrčanje – razmislite o uporabi vzglavnika proti smrčanju
  • spalna apneja – obstajajo vzglavniki in blazine, namenjene posebej za pomoč lajšanja simptomov spalne apneje
  • bolečine v vratu – obstaja širok razpon ortopedskih blazin, ki nudijo posebno podporo vratu za bolečine v vratu in za tiste, ki trpijo za cervikalno spondilozo
  • bolečine v hrbtu – poglejte za vzglavniki, ki so posebej zasnovani za pomoč pri prilagajanju hrbtenice
  • nosečnost – izberite vzglavnik zasnovan s posebno podporo namenjen 2. in 3. trimesečju nosečnice

.

Priporočamo še: Vodnik za izbiro ustreznega jogija