» » » Kako opremiti majhno stanovanje

Kako opremiti majhno stanovanje

Ker je od našega zadnjega prispevka na temo opremljanja stanovanj minil že dober mesec, se tokrat oglašamo z vsebino vezano na opremljanje manjšega stanovanja.

.

O pohištvu v majhnem stanovanju

.

Kako opremiti majhno stanovanje in predvsem kakšno pohištvo izbrati, je podobno kot pri opremljanju večjega stanovanja, najprej vprašanje dvojnega: velikosti denarnice in okusa.

A, ker ne o enem, ne o drugem, ne gre razpravljati (saj smo različni), se v tokratnem prispevku obračamo s koristnimi idejami za pohištveno opremo manjših stanovanj.

.

O posteljah in ležiščih v majhnem stanovanju

.

Glede na omejene prostorske zmožnosti, se za izbiro ležišča splača preveriti med naslednjimi posteljami:

.

kako opremiti majhno stanovanje
Postelje, ki so hkrati povezane z ostalimi funkcijami pohištva (mizo in delovne površine). Dodaten prostor boste našli pod posteljo – torej pobrskajte med posteljami, kjer lahko sami določite število pod posteljnih predalov.

.

kako opremiti majhno stanovanje
Izkoristite isti prostor za nočni počitek in dnevno ustvarjanje. S posteljo, ki jo čez dan lahko pospravite v omaro.

.

kako opremiti majhno stanovanje
Do prostora pod posteljo lahko pridete tudi z dvižno posteljo. Ta pride prav še posebej za ozke spalnice, ki onemogočajo odpiranje pod posteljnih predalov.

.

Če vam zmanjkuje prehodnega prostora za normalno sedanje in vstajanje iz postelje, lahko pobrskate med možnostmi posteljnih okvirjev pri katerih lahko nastavljate globino nočnih omaric (slika spodaj):

.

kako opremiti majhno stanovanje
Posteljni okvir, ki vam omogoča samostojno izbiro globine nočnih omaric. Če zmanjka prostora, lahko nočni omarici na obeh straneh preprosto pospravite pod posteljo.

.

Pogosto uporabljana (jasno, predvsem za otroške sobe) je tudi rešitev s pogradom.

 

O prezračevanju in klimatskih napravah v majnih stanovanjih

 

Tudi majhna stanovanja, še posebej, če se nahajajo v zgornjih etažah večjih, enodružinskih hiš (npr. mansardna stanovanja), pogosto potrebujejo klimatske naprave. Klima naprave pomagajo poleti hladiti, pozimi pa je vse več modelov klimatskih naprav, namenjenih ogrevanju prostorov.

V majhnem stanovanju bodite v prvi vrsti pozorni na to, da izbrana klimatska naprava svoje centralne, hladilne moči ne usmerja direktno v preel stanovanja, kjer se nahajamo, dostikrat pa je najbolj primeren prostor za montažo klimatske naprave, hodnik.

Večina klima naprav danes omogoča nastavitev hlajenja in ogrevanja na način, da je topel ali ohlajen zrak enakomerno razporejen po prostoru, tisti, ki pa iščete kakovostnejše modele klimatskih naprav, pa ne pozabite preveriti tudi med takšnimi, ki omogočajo upravljanje s klima napravo preko mobilnih telefonov ali takšnih, ki imajo senzorje, ki samostojno zaznavajo temperaturo zraka, sten in tal, majhnega stanovanja. V Sloveniji, so med tovrstnimi klimatskimi napravami, slovenskim kupcem, verjetno najbolj poznane  klimatske naprave GREE.

.

O kuhinjah v majhnem stanovanju

.

Najugodnejše rešitve za postavitev kuhinje v majhna stanovanja, so ponavadi v okviru ponudb kuhinjskih blokov in enostavnih sestavov.

.

kako opremiti majhno stanovanje
Primer po meri izdelane kuhinje v kotnem prostoru mansardnega stanovanja.

.

kako opremiti majhno stanovanje
Primer funkcionalne izrabe kuhinjskega kota. Da bi izkoristili prostor maksimalno, postavite kuhinjske elemente čimvišje (pri tem pa seveda ne pozabite upoštevati višine uporabnikov kuhinje :)).

.

V mansardnih stanovanjih (še posebej, če poševni strop ni preoster), razmislite ali lahko izkoristite prostor pod strešnimi okni.
Na sliki spodaj smo kuhinjski sestav (s prilagojeno globino) montirali v globino pod strešnim oknom.

.

izrada-namjestaja-mjeri-slika-36664339
Kuhinjski sestav pod strešnim oknom.

.

kako opremiti majhno stanovanje
Če le gre, kuhinjske elemente vgradite do stropa in do oken.

.

Razmislite ali nujno potrebujete v majhnem stanovanju kuhinjo v obliki črke U ali L ali morebiti ne bi zadoščala klasična stenska postavitev.

.

kako opremiti majhno stanovanje
Postavitev celotne kuhinje vzdolž samo ene stene.

.

O postavitvi omar in pohištva v majhnih stanovanjih

.

Sicer smo precej nasvetov za opremljanje različnih tipov stanovanj in posameznih sob, objavili že pod drugimi naslovi (tukaj), a ne bo odveč na praktične rešitve opozoriti še enkrat.

V majhnih stanovanjih boste precej prostora prihranili, če se boste namesto vgradnje klasičnih vrat s krilnim odpiranjem, odločili za vrata z drsnim odpiranjem.
To velja za prehode, hodnik, stopnišče in tudi za vrata na omarah.

Pohištveni elementi v majhnem stanovanju lahko imajo drsna vrata (primer spodaj):

.

kako opremiti majhno stanovanje
Primer komode v dnevni sobi. Z drsnimi vrati.

.

Posamezni kuhinjski elementi so lahko zložljivi (primer spodaj):

.

kako opremiti majhno stanovanje
Zložljiva miza ob kuhinjskem pultu v mansardnem stanovanju.

.

Tudi klasična vrata na vhodih v posamezne sobe (še posebej pa na prehodih) so lahko drsna.
Krilno odpiranje vrat vzame prostor najmanj za širino vratnega krila. Odpiranje vrat z drsnimi mehanizmi prostora ne vzame.

.

Barve za majhna stanovanja

.

Kaj lahko dosežemo, če izberemo prave barve v stanovanju? Kako na nas vpliva izbor barv? Čemu se splača posvetiti več pozornosti?

.

Da so barve v stanovanju pomembne, se najbrž strinjamo. Barve pomembno vplivajo na to, kako nas prostor sprejme. Ali se počutimo prijetno, domače in sproščeno ali pa nam prostor daje hladen in nelagoden občutek. Poleg osnovnih lastnosti barv v stanovanju (sproščenost, domačnost, razigranost (igralnice, otroške sobe), zabavnost, delovni prostor, nevtralne barve (hodniki), lahko z barvami, njihovim kombiniranjem, malenkost domišljije ter poguma, dosežemo še veliko več.

Z nanašanjem svetle ali temne barve na določene stene lahko optično spremenimo dimenzije prostora.

Z uporabo enega tona barve v različnih odtenkih, bomo dosegli, da bo naš prostor oddajal  prefinjeno in umirjeno energijo.

Za uravnotežen, umirjen in urban izgled, bomo barve v stanovanju uporabili tako, da bomo med sabo na pohištvu, stenah in dodatkih uporabili tone, ki ležijo v barvnem krogu druga ob drugi.

Za energičen in živahen dom bomo uporabili komplementarne barve. Takšne, ki si v barvnem krogu stojita nasproti. Takšne barve v stanovanje vnašajo dinamiko in pestrost.

Lažje bomo prostor »barvno obvladali« in uskladili, če bomo najprej izbrali pohištvo z želenimi barvami in šele nato pobarvali stene. Sicer se nam lahko kar hitro zgodi, da bomo najprej prostoru dali močan značaj s stenami, ki ga bomo kasneje težko uskladili s pohištvom tako, da bo celoten ambient deloval harmonično.Največje površine v prostoru, kamor nanašamo barve so prav gotovo stene, stropi in tla. Zato bodimo z nanašanjem  barv tukaj še posebej pozorni.

Za prijetno počutje upoštevajmo pri izboru barv v stanovanju tudi dejstvo, koliko in na kakšen način prodira v prostor naravna svetloba. Ni namreč  vseeno, ali bomo opremljali  prostor, ki leži na severni strani stanovanja ali tam, kjer je svetlobe oz. toplote več kot dovolj.  V prostoru na severni strani bomo uporabili bolj tople tone in pomanjkanje topline ter mračnost skušali omiliti tudi na tak način. Na tisti strani, kjer nas bo sonce že nekoliko pregrevalo, bomo uporabili hladnejše in bolj sveže tone.